ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΡΟΝΤΙΑΝΗ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ


Κείμενο - Φωτογραφίες Ερμής Πραξιτέλους

Είναι το παλαιότερο μοναστήρι της Σάμου, κοντά στο χωριό Βουρλιώτες (περίπου 2 χιλιόμετρα) και σε ύψος 458 μέτρα, στο βουνό Καρβούνης.
Κτίσθηκε από 2 αδέλφια, τον Ιάκωβο και τον Μακάριο το 1566, πάνω στα θεμέλια ενός άλλου μοναστηριού, που οι ντόπιοι το αναφέρουν ως Παλιομονάστηρο.



Το κτιριακό συγκρότημα είναι τετράγωνο, τα κελιά χτισμένα με θολωτές αψίδες και στην είσοδό του υπάρχει παλιό καμπαναριό (20 Ιουλίου 1812) που έχει μαρμάρινη πλάκα με δικέφαλο αετό και δικέφαλα φίδια.


Το καθολικό είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο. Το τέμπλο του καθολικού είναι εξαιρετικής τέχνης και επιχρυσωμένο, διακοσμημένο με παραστάσεις από την Αγία Γραφή, ενώ οι φορητές εικόνες είναι του 18ου κ 19ου αιώνα.


Αξιόλογης τέχνης είναι και o δεσποτικός θρόνος που χρονολογείται περί το 1703.

Η μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού του 1999 ήταν ολέθρια καθώς πολλές τοιχογραφίες, το ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και μεγάλη συλλογή από ιερά σκεύη χάθηκαν στις μανιασμένες φλόγες.


Σήμερα με πολύ μεράκι, πολλή τέχνη και πολύ χρήμα, αποτελεί ένα θαυμάσιο καλλιτεχνικό και θρησκευτικό έργο τέχνης.




Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

3 σχόλια

  1. Υπέροχο μοναστήρι, αγαπημένο, πέρασα πολλές όμορφες μέρες στην αγκαλιά του κάποτε. Και κάπου έχω φωτογραφίες από το τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την ωραία παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΄Εχω γεννηθεί το βράδυ που γιορτάζει (9/9)και πάντα είχα μια ιδιαίτερη προτίμηση και εκτίμηση για τον χώρο και ό,τι αντιπροσωπεύει.Μπράβο Γιώργη, πολύ ωραία παρουσίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα