Ο τηλεφωνικός θάλαμος στα Κουμέικα




Τηλεφωνικός θάλαμος - τηλεφωνείο  στο χωριό Κουμέικα Σάμου.

~*~*~*~*~*~

Δεκαετίες '60 - '70.

Το μισό χωριό ναυτικοί κι άλλοι τόσοι οι ξενιτεμένοι.

Όλη η "άμεση" επικοινωνία με την οικογένεια μέσα από ένα σύρμα.


Τηλεφωνικά ραντεβού, τα νέα από τα ξένα, η ανθρώπινη επιθυμία, ο νόστος, η αγάπη, οι ειδήσεις, όλα συμπιεσμένα μέσα σε λίγες λέξεις. Δυο αράδες σε ένα τηλεγράφημα. Το SMS μιας άλλης εποχής.
"Αγαπημένη μου σύζυγος στοπ Μεθαύριον Τρίτην 22 τρέχοντος φθάνομεν Γιβραλτάρ στοπ Επικοινωνήσομεν τηλεφωνικώς στοπ Σας φιλώ στοπ"
Έφτανε το μαγικό χαρτάκι στο σπίτι κι είχε ένα κέρασμα γλυκό ο κομιστής των ειδήσεων.

Ο πρώτος τηλεφωνικός θάλαμος ήταν ένα καμαράκι μέσα στο παντοπωλείο του Γεωργίου Μένεγα (Γιωργαλή) στην πλατεία, όπως έμπαινες και κατέβαινες τα σκαλοπατάκια, αριστερά.

Το τηλεφωνείο ήταν εγκατεστημένο στο βάθος του μπακάλικου δεξιά.

Είχε ένα μικρό πινακάκι με μερικά βύσματα, που ένωναν τα Κουμαίικα με τα κοντινά χωριά, το Μαραθόκαμπο, τον Πύργο, τα Σκουραίικα, τον Πλάτανο κλπ.


Το σύστημα αρχικά δούλευε με τη "γνωστή" μανιβέλα, η οποία σε συνέδεε με το πλησιέστερο τηλεφωνικό κέντρο.

"Έλα Μαραθόκαμπος!!! Με ακούει ο Μαραθόκαμπος;;;; Από Κουμαίικα!!!!"

Ο τηλεφωνητής του ΟΤΕ αναλάμβανε να δρομολογήσει την κλήση εκτός περιφέρειας και όταν αυτό είχε επιτυχή έκβαση και επικοινωνούσαν τα δύο μέρη, έμπαινε το βύσμα στην υποδοχή και η φωνή από την άλλη άκρη, μεταφερόταν στο μέσα δωματιάκι.



Μετά από χρόνια, ο "θάλαμος" μετακόμισε έξω στην πλατεία και βρήκε τη θέση του πάνω από τη βρύση και κάτω από την καμάρα του γραφείου της Κοινότητας, ενώ το κέντρο και ο μετρητής μονάδων εγκαταστάθηκαν στο "Δημόσιο" καφενείο.

Μια μεταλλική κατασκευή φτιαγμένη σε κάποιο από τα σιδεράδικα του χωριού, με τζάμι γύρω γύρω και πόρτα, που έδινε την αίσθηση της πιο προσωπικής και ασφαλούς επικοινωνίας.

Η τελευταία του στάση, τον βρήκε στην αυλή της ταβέρνας του Σταμάτη του "Τρανταφλλή" και της Βαγγελιώς.

Εκεί παρέμεινε για αρκετά χρόνια, περισσότερο σαν αξιοθέατο για τους τουρίστες, που τρελαίνονταν να φωτογραφίζουν την κυρία Βαγγελιώ να μιλάει δήθεν στο τηλέφωνο ή να μπαίνουν οι ίδιοι και να φωτογραφίζονται εντός του.

Εκεί τον εντόπισε πριν από χρόνια και ο Νίκος Χατζηιακώβου και τον απαθανάτισε!!!

έγραψε "με αφορμή" ο Γιώργος Βαρβάκης

5 σχόλια

  1. Takis Triadafillou13 Ιουλίου, 2018

    TΙ μας θυμίζεις ξάδελφε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξανθή Μπαξεβάνη13 Ιουλίου, 2018

    Αχ Γιώργο τι μου θύμησες, υπήρξα η μικρή τηλεφωνήτρια, μιας και το τηλεφωνείο του χωριού ήταν εγκατεστημένο στο μαγαζάκι του πατέρα. Ατέλειωτες μνήμες δυστυχώς χωρίς φωτογραφικά ντοκουμέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποσα χρονια πισω με πηγες Γιωργακη ,καλοκαιρια στο μαγαζακι του Γιωργαλη με την παντα ευγενικη κυρια Μιτσα το τηλεφωνο με την μανιβελα τον , τον Μακη νεαρο τοτε και η επικοινωνια μετα κοπων και βασανων .Και μετα στο δημοσιο για το καθιερωμενο υποβρύχιο κερασμενο απο τον παππου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συλλεκτικό! Μόνο μια παρατήρηση... θα στη στείλω στο μέιλ σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευαγγελία Τσιλίρη14 Ιουλίου, 2018

    Ωραίες εποχές ,στης κουνιαδας μου το καφενείο!! Η Λίτσα με την Μαριώ πρώτη θέση !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα