ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ - Αναζητώντας τον γεωλογικό θησαυρό της Σύρου



ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ
Δυόμιση χρόνια πριν, συγκεντρωθήκαμε για πρώτη φορά σε μια ανοιχτή συνέλευση μερικές δεκάδες πολίτες, κάτοικοι της Σύρου, για να κουβεντιάσουμε τα προβλήματα του νησιού μας. Μέσα απ' αυτή την πρώτη συνέλευση ξεπήδησε η ιδέα ότι για να μην καταστραφεί το νησί από μιαν ανάπτυξη που δεν έχει όρια, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ήπιας ανάπτυξης που θα στηρίζεται στον εναλλακτικό τουρισμό, έναν τουρισμό που θα σέβεται τη νησιωτικότητα, το τοπίο και την ιστορία.
Χάρη σε κάποιους ξένους καθηγητές Γεωλογίας που, τις τελευταίες δεκαετίες, επισκέπτονται τακτικά το νησί μαζί με τους φοιτητές τους, αντιληφθήκαμε τη γεωλογική σημασία της Σύρου.
Οι επιστήμονες αυτοί μας μίλησαν με θέρμη για τα γεωλογικά μνημεία του νησιού μας και μας εξήγησαν ότι  η Σύρος αποτελεί ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο.
Έτσι γεννήθηκε μέσα μας η ιδέα της κήρυξης του νησιού σε Γεωπάρκο από την UNESCO.

Για την προώθηση της ιδέας αυτής δημιουργήσαμε (2017) μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) με την επωνυμία "Απάνω Μεριά", η οποία έχει ως σκοπούς την κήρυξη, προστασία, διατήρηση και λειτουργία του Γεωπάρκου.
Η ΚοινΣΕπ εργάζεται επίσης για την ενίσχυση δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού σχετικών με το γεωλογικό, αρχαιολογικό, πεζοπορικό τουρισμό, αγροτουρισμό και την  παραγωγή τοπικών βιολογικών προϊόντων (κηπευτικά, μέλι, κρασί, τυροκομικά). Σημειωτέον, ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην ΚοινΣΕπ είναι άνθρωποι με εργασία και εισόδημα, δουλεύουμε εθελοντικά και μας ενδιαφέρει να δώσουμε κίνητρα επαγγελματικά σε νέους, ανέργους, αγρότες ή επιστήμονες, ώστε να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των κατοίκων η σημαντικότητα του όλου εγχειρήματος.

Το όραμα αυτό άρχισε ήδη να υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση  "Απάνω Μεριά". Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής  είναι η υποβολή από τον Δήμο πρότασης  για έγκριση χρηματοδοτικού προγράμματος, -έχει ήδη εγκριθεί- που σκοπό έχει την αποκατάσταση 3 μονοπατιών που οδηγούν σε θέσεις μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος και τη δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου.

Συνεργαζόμαστε ήδη, και σε διάφορα επίπεδα, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (δημιουργία βάσης δεδομένων για ψηφιακές περιηγήσεις με GPS, κατασκευή συλλέκτη ατμοσφαιρικής υγρασίας για την άρδευση και παραγωγή αγροτικών προϊόντων), επίσης με τη Δ/νση Δασών Κυκλάδων στο θέμα των μονοπατιών, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τους φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το WWF, τη Mom και όσες οργανώσεις εμπλέκονται στη δημιουργία του Θαλάσσιου Πάρκου Γυάρου (που συνδέεται άμεσα με το νησί της Σύρου), επίσης την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τους Φίλους της Φύσης και Γεωλογικά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού (καθηγητές και φοιτητές) που επισκέπτονται τακτικά το νησί για τη γεωλογική μελέτη επί του πεδίου.

Έχουν περάσει δυόμιση  χρόνια από το ξεκίνημα του εγχειρήματος και ένας χρόνος από την ίδρυση της ΚοινΣΕπ και μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει:

1. Κινητοποίηση ενός μεγάλου μέρους του τοπικού πληθυσμού με ανοιχτές συνελεύσεις στο αμφιθέατρο του Παν/μίου, που γίνονται κάθε δυο μήνες  περίπου.

2. Συγκρότηση ομάδων εργασίας που εργάζονται σε θέματα που αφορούν την κήρυξη του Γεωπάρκου, τη συντήρηση των μονοπατιών, την ευαισθητοποίηση των κατοίκων, την συνειδητοποίηση ότι ο εναλλακτικός τουρισμός και η παραγωγή βιολογικών αγροτικών προϊόντων είναι το νέο αειφορικό μοντέλο ανάπτυξης.

3. Οργάνωση επιστημονικής ημερίδας (Μάιος 2017) με θέμα τη σημασία της προστασίας και διατήρησης της Απάνω Μεριάς Σύρου.

4. Οργάνωση ενημερωτικών και εικαστικών εκδηλώσεων (Μάιος 2017)

5. Έκδοση του περιοδικού Συριανά Γράμματα (320 σελ.) με θέμα τους γεωλογικούς, αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού, τη βιοποικιλότητα, τα μονοπάτια κ.ά. (Απρίλιος 2017).

6. Οργάνωση σεμιναρίων που απευθύνονται στους αγρότες με θέματα: άνυδρη και βιολογική καλλιέργεια, αμπελουργία-οινοποιία, μελισσοκομία, καλλιέργεια βοτάνων (Μάιος 2018).

7. Και για τον Οκτώβρη 2018 οργανώνουμε επιστημονική ημερίδα, -στην οποία είσαστε καλεσμένοι- με ξένους και  Έλληνες καθηγητές Γεωλογίας και θέμα τη μεγάλη γεωλογική σημασία των νησιών μας. Παράλληλα και για ένα  20ήμερο θα γίνουν εκδηλώσεις  με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για το θέμα του Γεωπάρκου Κυκλάδων με εκθέσεις ενημερωτικές, εικαστικές, δρώμενα, συναυλίες, συμμετοχή σχολείων κλπ.

 Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι οι στόχοι μας είναι:

·        Κήρυξη της Σύρου και άλλων κυκλαδίτικων νησιών ως Γεωπάρκο από την UNESCO

·        Ενίσχυση και τόνωση των παραδοσιακών καλλιεργειών (άνυδρη), μελισσοκομίας, αμπελουργίας, οινοποιίας και αγροτουρισμού

·        Ανάπτυξη του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών

·        Δημιουργία ενός  χώρου όπου η ΚοινΣΕπ θα οργανώνει ξεναγήσεις, πεζοπορίες, θα πουλά τοπικά προϊόντα, θα διαθέτει χάρτες, έντυπα σχετικά με τα γεωλογικά μνημεία του νησιού, τους αρχαιολογικούς χώρους, τη χλωρίδα, την πανίδα,  θα οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ: Η Ανοιχτή Συνέλευση της Σύρου, οι Ομάδες Εργασίας, η ΚοινΣΕπ, καθώς και τα 400 περίπου άτομα που εμπλέκονται και ενημερώνονται ηλεκτρονικά από τη Γραμματεία για την πορεία του εγχειρήματος και για ό,τι νεώτερο προκύπτει (συζητήσεις, προτάσεις, αποφάσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα