Οι Βρακάδες και η 25η Μαρτίου - περιγραφή της τοπικής φορεσιάς Σάμου!



του Μανόλη Παλαιγεωργίου

Η Εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου, η οποία στα πρώτα μαθητικά χρόνια ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τους φουστανελοφόρους ήρωες του 1821, μου φαινόταν πάρα πολύ οικεία, το δε γεγονός της επανάστασης πολύ κοντινό! 

Αιτία, οι "Βρακάδες" του χωριού μας! Φορούσαν ως καθημερινή ενδυμασία, με μια μικρή παραλλαγή, τη φορεσιά των ηρώων της μεγάλης ελληνικής επανάστασης. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι στη δεκαετία του ΄50 δεν ήταν πάρα πολλοί, και ήταν φανερό ότι αποτελούσαν την οπισθοφυλακή μιας ενδυμασίας που έδυε…

Κύριο χαρακτηριστικό της «η Βράκα» με πλούσιες πτυχές, μαύρο χρώμα, έντεχνη καμπύλη αναδίπλωσης στο πίσω μέρος. Με τις προσαρμοσμένες απολήξεις της συνήθως στο ύψος του γόνατος, την έκαναν να φαντάζει επίσημη και μυστηριώδης.

΄Ηταν στεφανωμένη με ένα πλούσιο ζωνάρι, σαν διαχωριστική γραμμή από το πάνω μέρος του σώματος.  Στο ζωνάρι έσμιγε η βράκα με το άσπρο πουκάμισο. Το γιλέκο συνήθως κεντημένο με περίτεχνο κούμπωμα, μαύρο ή κόκκινο.  Το κόκκινο φέσι, με την πλούσια μαύρη φούντα ή χωρίς αυτή, άλλοτε γερμένο απ’ τη μια πλευρά αποτελούσε χρωματική αποθέωση του προσώπου και τόνιζε το πλούσιο μουστάκι. Στο μέρος των ποδιών, από το γόνατο και κάτω, μερικές φορές φορούσαν τα «τουσλούκια», που περιέσφιγγαν τη γάμπα.

Η παρουσία των βρακάδων αφορούσε μια ομάδα συγχωριανών μας, που με το δικό τους τρόπο πίστευαν στην παράδοση και δεν συμβιβάστηκαν με τη «Φράγκικη» όπως έλεγαν υποτιμητικά ενδυμασία. Χαρακτηριστικές μορφές που έχω συγκρατήσει στη μνήμη μου, προφανώς τυχαία, είναι του Θοδωρή Καραπιπέρη, Αγγελή Καρβουνιάρη, Στρατή Πεντοκλή, Γιώργου Σκαλιάρη, Σταμάτη Φώτεινα, Αλέξη Πατμίου, Αυγουστή Καρβουνιάρη, Μανώλη Νικολαΐδη, Αντώνη Μυτιληναίου και μπάρμπα-Αδάμου.


Όταν λοιπόν οι δάσκαλοι στην εθνική γιορτή μας έβαζαν διάλογο, έπρεπε να εξοικονομήσουμε την ανάλογη ενδυμασία.  Πηγαίναμε στα σπίτια των Βρακάδων και ζητούσαμε να μας δανείσουν είτε ολόκληρη τη φορεσιά ή κομμάτια που οι μανάδες μας θα μπορούσαν στη συνέχεια να προσαρμόσουν στο σώμα μας. 

Στην αναζήτησή μας αυτή είχα γίνει επανειλημμένα αυτόπτης μάρτυρας της προσοχής με την οποία φύλαγαν τα ρούχα καλοδιπλωμένα. Συχνά όμως ο χρόνος τα σημάδευε αγιάτρευτα. ΄Υστερα από τη γιορτή του σχολείου τα επιστρέφαμε ξανά στην ατμόσφαιρα της ναφθαλίνης ή στα καρυδόφυλλα του μπαούλου.

Όλη αυτή η αγωνία για να βρούμε στολή αλλά και οι  διαδικασίες που την συνόδευαν με επισκέψεις στα σπίτια όσων τις διέθεταν, έκρυβαν μια ασυνείδητη, φυσική αλλά και ουσιαστική μύηση σε μια «συνέχεια ζωής» από τους μεγαλύτερους, που ήταν πιο κοντά στους ηρωικούς αγωνιστές, σε μας τους νεότερους, που επιθυμούσαμε να τους μοιάζουμε. 

Πλήθος συναισθημάτων μας κατέκλυζαν όταν υποδυόμαστε τον Κολοκοτρώνη, τον Κανάρη, τον Καραϊσκάκη, το Μιαούλη, τους ανώνυμους αγωνιστές-παλικάρια. Η τελετή με τη σκηνή στημένη στη μεγάλη αίθουσα της Γ΄και Δ΄τάξης αριστερά του κεντρικού διαδρόμου του σχολείου, μας φαινόταν εξαιρετικά μεγαλοπρεπής. 

Όσο κι αν σας φανεί αστείο, αρκετά χρόνια αργότερα είχα ακριβώς τα ίδια συναισθήματα και ένιωθα παρόμοια την ατμόσφαιρα, στους αντίστοιχους μεγαλοπρεπείς εορτασμούς στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου! Ο εξωτερικός διάκοσμος και τα σπουδαία πρόσωπα δεν έπαιζαν τον κύριο λόγο, αλλά η εσωτερική συγκίνηση που, αν και από διαφορετική ηλικία και θεώρηση, δεν ήταν πιο δυνατή από εκείνη του Πύργου.

Οι «Βρακάδες» αποτελούσαν μια δυνατή, ελληνική νησιωτική παράδοση, έμψυχη και εύψυχη παρουσία στον Πύργο.

Λιλή Κωνσταντινίδου


Από το βιβλίο του Μανόλη Παλαιγεωργίου Σταλαγματιές νοσταλγίας και αυτοσυνειδησίας

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ * ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 

Η πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης είναι στο χωριό Μεσόγειο ή κάτω Αρβανίτες.
Αριστερά με το τσιγάρο είναι ο Πέτρος Πανουράκης, στη μέση είναι ο Αντρέας Σουβλέρης και δεξιά ο Νικόλας Τραπατσέλης

Η δεύτερη φωτογραφία είναι από το χωριό μου Κουμέικα Σάμου και εικονίζεται ο Ιωάννης Κατσίκας.

Ο τελευταίος βρακοφόρος του χωριού μας, ήταν ο Παναής Σάρακας, η βράκα του οποίου μαζί με την υπόλοιπη φορεσιά, εκτίθεται στο Λαογραφικό Μουσείο Κουμεΐκων

18 σχόλια

  1. Ρενα Χατζηπαναγιωτου22 Μαρτίου, 2019

    Σεβασμός στην παράδοση μας στα ήθη και στα έθιμα μας που τώρα αν ρωτήσεις κάποιον τι σημαίνει δεν ξέρει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστας Αντωνίου22 Μαρτίου, 2019

    τον μπαρμπα Γιαννη τον κατσκαντανι τον θυμαμαι πολυ καλα καθως και τον ΠαναηΣαρακα τον ονομαζομενο βαβυλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Vangelis Michelios22 Μαρτίου, 2019

    δεν τις φορούσαν ουτε ως μοδα ουτε ως ατραξιόν αυτά ηταν τα ρουχα τα κανονικά που φορούσαν οι γονείς τους και οι ιδιοι. Και στην Χώρα εφτασα γεροντακια που την φορούσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Evangelos Kalogeris22 Μαρτίου, 2019

    Α ρε παππού ΜπαρμπαΝικολα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Thanasis Konstandakis22 Μαρτίου, 2019

    And my great grandfather in the middle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ματρώνη Κτίστου22 Μαρτίου, 2019

    Οι πλούσιες πτυχές και η έντεχνη καμπύλη αναδίπλωσης στο πίσω μέρος, δεν ήταν θέμα βράκας, αλλά τεχνική στο σώβρακο. Αυτό είχε πλάτος γύρω στα 2 με 2,5 μέτρα, σούρωνε στη μέση και πρόσθετε όγκο στη βράκα. Όσο για τα παπούτσια, ο τσαγκάρης έβαζε στις σόλες κρεμυδότσουφλα, για να τρίζουν και να δηλώνουν την παρουσία του φέροντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κόκκινο κανονικά τα φέσι. Βάφονταν μαύρο μόνο για λόγους πένθους για τον θάνατο μέλους της στενής οικογ΄λενειας. Έτσι γνώρισα και τον παππού μου Κωσταντή που η φωτογραφία του στολίζει τον απέναντι τοίχο του γραφείου μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βασιλεια Ελερ23 Μαρτίου, 2019

    κι μενα ου παπουσιμ ητανει βρακας κι γω μκρη μεβαζει κι τραβαγα τα τζισμεδιατ τα υπουδηματα δηλ για να τα βγαλου που δε μπουρουσει μουναχοστ του νιθμαμει μι του ουραιουτ γιλεκου κι τη βρακατ καθει Κυριακη στην ικκλησια ορθιου σουλ τη λειτουργια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Emanuel Sofoulis23 Μαρτίου, 2019

    Μαλιστα ο προτοσς αριστερα ινε ο Συνχοριμενους ο υπαπους μου Κονσταντινοσ Παπαχριστοδουλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Georgia Kaplantzi23 Μαρτίου, 2019

    Και γω θυμάμαι στο χωριό μας ήταν πολύ με αυτές τις φορεσιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο προπάππους μας Γεωργίος Σκαλιαρης τιμή μας και καμάρι μας!!! η λεβεντιά του δεσπόζει σε όλα τα τουριστικά μαγαζιά σαν καρποσταλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στη δεύτερη φωτογραφία, τι απόλαυση αισθάνεται ο βρακάς με το ναργιλέ του, καθισμένος στο τοιχάκι κρατώντας το μπαστουνάκι του, με την ωραία του τη φορεσιά, το μουστάκι του, μας την μεταδίδει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρονια πολλα Ελλαδα..Χρονια πολλα στη Σαμο της καρδιας μου!!!!Χρονια πολλα και σεσενα Γιωργο !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Georgios Chatzimanolis26 Μαρτίου, 2021

    Έχω φωτό του παππού μου Νικολάου Χατζημανώλη με βράκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Evangelos Kalogeris26 Μαρτίου, 2021

    Δεξιά είναι ο προπάππους μου , Νικόλας Τραπατσελης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δημητρης Σοφουλης26 Μαρτίου, 2021

    Είναι από το Μεσόγειο ο Νίκος τραπατσελης ο Ανδρέας Σουβλερς και ο Πέτρος πανουρακης πόσες φορές είχα με πάρεις τα ρούχα τους για τα του διαλόγους στο σχολείο ας είναι καλά εκεί που είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Estefanos Vlamos26 Μαρτίου, 2021

    Ο παππούς μου ο Κοσμάς Κοτζιάς εκ Μαυρατζαίους ,ήταν και αυτός βρακάς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. βρακας ο νονος μου χαραλαμπος απο τα κοντεικα εχω το ονομα της γυναικας του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα