ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – κάνω τη ρίζα μου φτερό


Η «Εταιρία Γενικών Εκδόσεων Α.Ε» ξεκινά το καινούριο της label «Ροή», που φιλοξενεί προτάσεις του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη. Η πρώτη παραγωγή της «Ροής» είναι το άλμπουμ «κάνω τη ρίζα μου φτερό» του Χρήστου Κωνσταντίνου.

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου είναι γνωστός μουσικός, από τις συνεργασίες του με μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές όπως οι: Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Νίκος Ξυλούρης, Βίκυ Μοσχολιού, Γιώργος Νταλάρας, Χρόνης Αϊδονίδης, Δόμνα Σαμίου, Ξανθίππη Καραθανάση, Θόδωρος Αντωνίου, Αγνή Μπάλτσα κ.ά.
Ο σπουδαίος σολίστ του μπουζουκιού , έχει μια σπουδαία καριέρα ως οργανοπαίχτης, αφού έχει στολίσει με τις νότες του εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες τραγούδια.
Στον δίσκο ΚΑΝΩ ΤΗ ΡΙΖΑ ΜΟΥ ΦΤΕΡΟ μας παρουσιάζει δικές του συνθέσεις, τα τραγούδια που εμπνεύστηκε παίζοντας το μπουζούκι ή τον ταμπουρά του. Παραδοσιακοί ήχοι της Κύπρου συνδυάζονται με τη λαϊκή μουσική, σε ένα έντεχνο/παραδοσιακό αποτέλεσμα

Ο Δημήτρης Αποστολάκης σημειώνει: «Σ’ αυτό το δίσκο ο Χρήστος Κωνσταντίνου εξομολογείται: γράφει στίχους, μουσικές, παίξει μπουζούκια, ταμπουράδες, λαούτα, και τραγουδεί. Μια κατάθεση απλή αλλά όχι απλοϊκή, βαθιά λαϊκή αλλά όχι λαϊκίστικη, ασίκικη αλλά και λυρική. Οι πενιές και οι λέξεις έχουν το βάρος που τους έλειπε χρόνια τώρα και που απαιτεί η ιστορική μνήμη οργάνου και γλώσσας. Μια άλλη Ελλάδα τόσο παλιά όσο και σύγχρονη, τόσο γνώριμη όσο κρυμμένη, ξεδιπλώνεται αβίαστα μπροστά μας σαν σε παρέα».
Στα 14 τραγούδια του δίσκου, συμπράττουν μουσικοί και τραγουδιστές: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μαρία Κώττη, Κωστής Αβυσσινός, Χαϊνηδες (με την επιμέλεια του Δημήτρη Αποστολάκη που γράφει στίχους σε τρία τραγούδια), ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Γιώτης Κιουρτσόγλου κ.α

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

ΑΓΓΕΛΟΚΑΜΩΜΕΝΗ - Χρήστος Κωνσταντίνου
ΧΟΡΕΨΕ ΚΑΡΔΙΑ - Μαρία Κώτη, Χρήστος Κωνσταντίνου
ΞΕΝΟΣ - Χρήστος Κωνσταντίνου, Μαρία Κώτη
ΤΑ ΚΟΡΑΛΛΙΑ - Χρήστος Κωνσταντίνου, Μαρία Κώτη
Ο ΣΙΔΕΡΗΣ (ΑΧ ΒΡΕ ΝΤΟΥΝΙΑ) - Χρήστος Κωνσταντίνου
ΠΛΑΝΑ ΖΩΗ - Χρήστος Κωνσταντίνου, Χαίνηδες
ΚΑΝΩ ΤΗ ΡΙΖΑ ΜΟΥ ΦΤΕΡΟ - Χρήστος Κωνσταντίνου, Μαρία Κώτη
ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΠΟΥΛΙΑ - Κωστής Αβυσσινός
Ο ΓΕΡΟΝΕΟΣ - Αλκίνοος Ιωαννίδης
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ (παραδοσιακό Κύπρου - οργανικό)
Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ - Χρήστος Κωνσταντίνου
ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ (Αυτοσχεδιασμός - οργανικό)
ΜΑΝΑ ΠΕΤΡΑ - Χρήστος Κωνσταντίνου
ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ - Χρήστος Κωνσταντίνου

Πόση ευαισθησία, πόσο μεράκι μπορεί να χωρεί η ψυχή του καλλιτέχνη; Οι δρόμοι παλιοί και γνώριμοι. Ξεχασμένοι ίσως από πολλούς. Οι στίχοι πλημμυρισμένοι από την αλήθεια των λέξεων.

Οι ενορχηστρώσεις λιτές κι απέριττες, στημένες μόνο με τα απαραίτητα όργανα, ικανά να στηρίξουν τη μελωδία. Χωρίς φκιασίδια και εντυπωσιασμούς.

Εδώ ο Χρήστος δεν τραγουδεί μόνο με τη φωνή του, είναι κι η ψυχή του που κρατεί το ίσο!


«Στο σκοτάδι σαν βρεθείς,

κλείσ’ τα μάτια και προχώρα.

Κλείσ’ τα μάτια για να δεις

με τα μάτια της ψυχής!»



Καλή ακρόαση.

3 σχόλια

  1. Ενδιαφέρον... πολύ ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Χρήστο. Με αυτή σου την κατάθεση ερμηνεύεις την έννοια: Καλλιτέχνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24 Μαρτίου, 2015

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26513&subid=2&pubid=113487345

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα