Πολύ πρόσφατα ανακάλυψα μια ψηφιακή έκδοση, που αναφέρεται στα συγκεκριμένο είδος ερπετών του νησιού μας.
Πρόκειται για μια έκδοση από το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, με τίτλο THE SNAKES OF SAMOS, που σκοπεύει στην ενημέρωση, την ανάδειξη και την προστασίας του συγκεκριμένου είδους και γενικότερα ολόκληρης της πανίδας του νησιού.
Στα περιεχόμενα της καλαίσθητης και καλοστημένης ψηφιακής έκδοσης, μπορούμε να βρούμε :
- Γενικές πληροφορίες
- Πώς ξεχωρίζουμε τα ακίνδυνα από τα επικίνδυνα φίδια
- Λίστα από τα 11 είδη φιδιών που βρίσκουμε στη Σάμο
- Αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε είδος όπως : σχετικές εικόνες, ονοματολογία, περιοχές του νησιού που το συναντάμε, μήκος, αναπαραγωγή, διατροφή, κατηγορία (ακίνδυνο - επικίνδυνο)
- Μύθοι και πραγματικότητα
- Πως αντιδρούμε όταν δούμε ένα φίδι
- Τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε αν μας δαγκώσει ένα φίδι
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Τα φίδια που απαντιούνται στην Ελλάδα αριθμούν 22 είδη (μη συμπεριλαμβανομένων των υποειδών)Ταξινομημένα ανά οικογένεια και με αλφαβητική σειρά ανά λαϊκή ονομασία, αυτά είναι:
Με έντονο χρώμα και φωτογραφίες τα 11 είδη φιδιών που συναντάμε στη Σάμο.
Colubridae (Κολουμπρίδες):
Αγιόφιδο, Γατόφιδο Telescopus fallax
Aσινόφιδο, Στεφανοφόρος Coronella austriaca
Αστραπόφιδο, Εφιός Dolichophis caspius (παλιά ον/σία: Coluber caspius)
Γιατρόφιδο, Λαφιάτης Ασκληπιού Zamenis longissimus (παλιά ον/σία: Elaphe longissima)
Κυβόφιδο, Λιμνόφιδο, Natrix tessellata
Λαφιάτης Elaphe quatuorlineata (& Elaphe quatuorlineata sauromates)
Μαύρο φίδι της Γυάρου Hierophis gyarosensis (παλιά ον/σία: Coluber gyarosensis)
Νανόφιδο, Θαμνόφιδο Eirenis modestus
Νερόφιδο Natrix natrix
Σαΐτα Platyceps najadum (παλιά ον/σία: Coluber najadum)
Σαπίτης Malpolon monspessulanus
Σπιτόφιδο Zamenis situla (παλιά ον/σία: Elaphe situla)
Ζαμενής ο μαύρος Dolichophis jugularis (παλιά ον/σία:. Coluber jugularis)
Ζαμενής της Ρόδου Hemorrhois nummifer (παλιά ον/σία: Coluber nummifer)
Boidae (Βόες):
Typhlopidae:
Τυφλίνος Typhlops vermicularis
Viperidae (Οχιές):
Λασπόχεντρα, οχιά της Μήλου Macrovipera lebetina schweizeri
Νανόχεντρα Vipera ursinii
Οχιά, Όχεντρα, Κερασφόρος οχιά Vipera ammodytes
Επικίνδυνα φίδια είναι η Οχιά και ο Αστρίτης (της ίδιας οικογένειας και τα δύο), τα μοναδικά δηλητηριώδη απ’ όσα υπάρχουν στο νησί!!Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το έντυπο πατώντας ΕΔΩ.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://archipelago.gr
http://www.herpetofauna.gr
https://issuu.com
Ενημέρωση 5/7/2018
Γράφει ο Κρητικίδης στο βιβλίο του ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ (1869)
Ερπετά.
Εμφωλεύουσιν (φωλιάζουν) ου μόνον εις τα δάση, αλλά και παρά ταις κώμαις (οικισμούς) πολυειδείς, κραταιοί και πολλοί όφεις, οίτινες αενάως πολλαπλασιάζονται, διότι ουδείς τους διώκει, ουδείς φροντίζει περί της εξοντώσεων των, από άλογον πρόληψιν, οτι εισίν αποτεθηριωμένοι, ή, ως κοινώς λέγουσι, στοιχιωμένοι και οτι αποθνήσκει πας, όστις ήθελε φονεύσει κανένα εκ τούτων. ο δε κοινότερος όφις είναι η δενδρογαλιά, ης (της οποίας) ο ιός (φαρμάκι) είναι αβλαβής, εάν τυχόν δήξη (δαγκώσει) άνθρωπον, ή ζώον, ο παρείας, η έχις (οχιά) λεγομένη αστρίτης, ου το δείγμα είναι θανατηφόρον, δι ους λέγουσι παροιμιωδώς:
" όταν σε δαγκάσει η δενδρογαλιά, το ιατρικόν της είναι στουπί κι αλατάκι,Λέγουσιν, οτι μεταξύ τούτων υπάρχει εν τη νήσω όφις μέλας, κοντός, χονδρός, βραδυκίνητος και τυφλός, λεγόμενος τυφλήτης βλέπων μόνον κατά την εορτήν του αγίου Γεωργίου, αλλ' είναι μύθος.
όταν σε δαγκάσει ο αστρίτης, το ιατρικόν του είναι τσαπί και φκιαράκι."
ωραίο και χρήσιμο άρθρο
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσε ο οδηγός να έχει και άλλα πολύ σημαντικότερα στοιχεία π.χ περίοδος που εμφανίζονται,στοιχεία εξάπλωσης τους οχι μόνο για την Σάμο (τα τετράγωνα στους χάρτες για το νησί επίσης, είναι καλά αλλά πολύ γενικά),πως συμπεριφέρονται τα είδη και ποια είναι τα ενδιατήματα τους που δλδ ζουν, σε τι κατάσταση βρίσκονται οι πληθυσμοί ετσι ωστε να μπορεί να εκτιμηθεί ο βαθμός απειλής και των ειδών των ιδιων αλλά και των ενδιαιτηματων τους έτσι ώστε ο οδηγός αυτός να μπορούσε να αποτελέσει έγκυρο βοήθημα για μια ενδεχόμενη προστασία της ενδιαφέρουσας ερπετοπανίδας της Σάμου.Και κάτι τελευταίο που πιθανόν να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό .Στους διεθνείς κύκλους των συλλεκτών η ελληνική πανίδα έχει υψηλή ζήτηση. Στην Ελλάδα δυστυχώς οι ξένοι συλλέκτες δρουν ανεξέλεγκτα. Κανείς δεν τους ελέγχει. Η Οθωμανική οχιά της Σάμου εχει συλλεκτικό ενδιαφέρον λόγω της σπανιότητας της .Η στενοενδημική Οχιά της Μήλου για παράδειγμα εχει κυρυχθεί κρισιμως κινδυνεύουσα λόγω της μεγάλης μείωσης των πλυθυσμών της απο συλλέκτες.Σύμφωνα με δημοσιεύματα η τιμή της μπορεί να πιάσει μεχρι και τα 1500 ευρώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ καλο αλλα στα εγγλεζικα λιγο δυσκολο για πολλους !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιο πολύ κινδυνεύουν τα φίδια από τους ανθρώπους παρά οι άνθρωποι από τα φίδια ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατάλαβα νωρίς στην Σάμο πόσο χρήσιμα είναι και όταν έλεγα να μην τα σκοτώνουν με αντιμετώπιζαν σαν γραφικό.
ΔιαγραφήΔεν υπάρχει ο Αστρίτης στο νησί της Σάμου. Ο Αστρίτης στην Ελλάδα απαντά μόνο στα βόρεια σύνορα της χώρας με Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία σε αλπικά λιβάδια σε υψόμετρα άνω των 1800 μέτρων. Η ονομασία Αστρίτης δίνεται λανθασμένα σε άλλα είδη φιδιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το μοναδικό φίδι με επικίνδυνο δάγκωμα στη Σάμο είναι η Οθωμανική Οχιά, Montivipera xanthina.Ενημερωθείτε στο www.herpetofauna.gr
ΑπάντησηΔιαγραφή