Κίνδυνοι στην ακοή των εφήβων από τα MP3 Players

Μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι ενώ φαίνονται να ξέρουν ότι η δυνατή μουσική μπορεί να βλάψει την ακοή τους, δεν βλέπουν κανένα λόγο να χαμηλώσουν την ένταση στα ipods τους.

Σε συζητήσεις με τους μαθητές σε δύο γυμνάσια στην Ολλανδία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές γνώριζαν γενικά ότι η υψηλή ένταση ενός MP3 θα μπορούσε να βλάψει την ακοή τους.

Ακόμη, οι περισσότεροι είπαν ότι έπαιξαν συνήθως τη συσκευή τους στη μέγιστη ένταση και δεν είχαν κανένα λόγο να το αλλάξουν αυτό, καθότι δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα ακοής.

Μια αναφορά των ερευνητών στο περιοδικό Journal of Pediatrics λέει ότι όπως πολλοί έφηβοι έτσι και οι συγκεκριμένοι μαθητές αρνήθηκαν τον προσωπικό τους κίνδυνο. Οι περισσότεροι γνώριζαν τους γενικούς κινδύνους της δυνατής μουσικής αλλά θεώρησαν ότι είχαν μια ''χαμηλή προσωπική ευπάθεια'' στην απώλεια ακοής.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η ερευνήτρια Ineke Vogel είπε σε μια συνέντευξη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ''προτείνουμε στους γονείς να συζητούν με τα παιδιά τους και να τα ενημερώνουν για τους κινδύνους της χρήσης των MP3 players, και τις πιθανές μακροπρόθεσμες και αμετάκλητες συνέπειες στην ικανότητα ακοής''.

Οι γονείς μπορούν επίσης να ψάξουν για ενδείξεις τους προβλήματος, όπως όταν ένα παιδί παραπονιέται για περίεργους ήχους στα αυτιά του.

Με βάση ορισμένες συζητήσεις με γονείς διαπιστώνεται ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι απληροφόρητοι για τους κινδύνους ακρόασης, που προκύπτουν από το MP3, σημειώνουν οι ειδικοί.

Από τους 73 μαθητές στη μελέτη, λίγοι είπαν ότι οι γονείς τους, τους είχαν προειδοποιήσει ότι το παιχνίδι πάρα πολύ δυνατών σε ένταση συσκευών θα μπορούσε να βλάψει την ακοή τους.

Οι ερευνητές στην έκθεσή τους σημειώνουν ότι είναι απαραίτητο για τους MP3 κατασκευαστές να κάνουν αλλαγές στην ένταση των MP3 players ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για τα παιδιά.

Πολλοί μαθητές είπαν ότι δεν ήξεραν πότε η ένταση γίνεται πολλή επικίνδυνη για την ακοή τους. Η ένταση πάνω από 90 DB (decibels) θεωρείται επικίνδυνη αλλά τα επίπεδα θορύβου πρέπει να φθάσουν σε 120 ή 140 dB για να γίνουν ανησυχητικά ή επίπονα.

Τέλος, οι κατασκευαστές σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τα MP3 players με έναν δείκτη που αποδεικνύει το επίπεδο της έντασης από άποψη decibel, μαζί με ένα σήμα, όπως μια φωτεινή ένδειξη, όταν ο ήχος φθάνει τα επίπεδα στη ζώνη κινδύνου.

Από το in.gr

2 σχόλια

  1. Καλησπέρα :-)

    Πολύ ενημερωτικό πραγματικά.
    Δεν είχα διαβάσει τίποτα γι' αυτό.
    Μετά τα κινητά, τα i-pod (που δεν έχω) αλλά πάρα πολλοί έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @vassia : αντικαλησπερίζω :-)
    Ένα φαινόμενο που έχει ταυτιστεί με την καθημερινότητα 100μμυρίων νέων ανθρώπων μπορεί να γυρίσει μπούμερανκ από κακή χρήση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα