Ναυάγιο Κ/Ζ Sea Diamond: Η ανησυχία για την τοξική βόμβα μεγαλώνει & ο εμπαιγμός συνεχίζεται

Απέναντι στη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το εξελισσόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα του Sea Diamond, η τωρινή κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική των προκατόχων της,αποδεικνύοντας την αφερεγγυότητα της στο συγκεκριμένο θέμα και την παντελή έλλειψη σεβασμού απέναντι στους πολίτες, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Δεν αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους που κρατάνε το Sea Diamond στον βυθό της Καλντέρας και, ως πιστός συνεχιστής της οσφυοκαμψίας που χαρακτηρίζει κάθε εξουσία απέναντι στα ευμεγέθη επιχειρηματικά συμφέροντα, υιοθετεί μελέτες που στόχο έχουν να κουκουλώσουν για άλλη μία φορά το πρόβλημα, αντί να το λύσουν.
Η ρύπανση τόσο για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, όσο και για τα γειτνιάζοντα είναι δεδομένη, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, με τον διασκορπισμό των ρύπων μέσω των ρευμάτων σε ολόκληρο το Αιγαίο.
Τα αποτελέσματα που παρουσίασε πρόσφατα η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιδαράκο, για τις «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το ναυάγιο του Sea Diamond» αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: 
Ο εντοπισμός βαρέων μετάλλων σε ψάρια της περιοχής σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις επιτρεπτές τιμές (σε περισσότερο από 50% των δειγμάτων) προκαλεί εύλογη ανησυχία και πιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό τους ισχυρισμούς και την ανησυχία που εξέφραζε το Αρχιπέλαγος από την πρώτη στιγμή της βύθισης του Sea Diamond.
Απορία προκαλεί και η τεράστια αντίθεση μεταξύ των αποτελεσμάτων τις παραπάνω έρευνας και των σχετικών μελετών που δημοσιεύει τα τελευταία χρόνια εργαστήριο του ΕΛΚΕΘΕ όσον αφορά στις μετρήσεις ρύπανσης που υλοποιεί στην περιοχή, προωθώντας μία αποπροσανατολιστική, και περιέργως καθησυχαστική κατάσταση σε ό, τι σχετίζεται με την έκταση και τις αναμενόμενες μελλοντικές επιπτώσεις της τοξικής ρύπανσης, στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, τούτο έρχεται σε αντίθεση και με τα γεγονότα.
Τριάμισι χρόνια μετά το ναυάγιο, οι πετρελαιοκηλίδες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού σε καθημερινή βάση.
Η μεταλλική δομή του ναυαγίου είναι δεδομένο ότι θα διαβρωθεί (σωλήνες, μεταλλικά δοχεία, αποθήκες καυσίμων, ηλεκτρικές συσκευές κ.α) και θα απελευθερωθούν από το πλοίο εγκλωβισμένες τοξικές ουσίες.
Το ίδιο έχει παραδεχτεί και υποστηρίξει άλλωστε σε δηλώσεις του και ο πρώην Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, κ, Χρόνης,( “Βραχυπρόθεσμα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν είναι ορατή. Μακροπρόθεσμα, εάν δεν γίνει η ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη” – Ελευθεροτυπία, 15/4/2008).
Δυστυχώς, το συνονθύλευμα των πολιτικών, επιχειρηματιών και των ασφαλιστικών εταιρειών έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί την ασφάλεια των πολιτών, συνωμοτώντας ενάντια στις διαμαρτυρόμενες τοπικές κοινωνίες, στο μέλλον της νέας γενιάς, της ελληνικής φύσης και της δημόσιας υγείας.
Σε ό, τι μας αφορά, το Αρχιπέλαγος δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυτόν τον εμπαιγμό και δεν θα μείνει θεατής στον κίνδυνο της ευρύτερης ρύπανσης που αντιμετωπίζει το Αιγαίο. Θα εξαντλήσουμε από κοινού με την τοπική κοινωνία της Σαντορίνης κάθε περιθώριο και πρόσφορο μέσο. 
Σε αυτό το πλαίσιο, τις προσεχείς μέρες κατατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον σύλλογο «Δράση για τη Σαντορίνη», το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Π την κοινότητα Οίας Θήρας, την κοινοτική κοινωφελή επιχείρηση Οίας και μεμονωμένους πολίτες αίτηση ακύρωσης διοικητικής πράξης περί μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας μετά τη βύθιση του Sea Diamond και ζητούμε την άμεση ανέλκυση του.
Πέραν τούτου, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κινηθούμε νομικά, ενάντια και σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα του ελληνικού δημοσίου.
Παράλληλα, απευθύνουμε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία να συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα που ξεκίνησε πριν 3 και πλέον χρόνια και να μην αποδεχτεί τετελεσμένες καταστάσεις. Να μην απαιτήσουν τίποτα λιγότερο, από εκείνο που προβλέπει η διεθνής νομοθεσία (και επιτάσσει η κοινή λογική), και εφαρμόζεται σε κράτη που σέβονται τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, και τους πολίτες τους.
Καλούμε δίκτυα ενεργών πολιτών, περιβαλλοντικούς φορείς και μεμονωμένους πολίτες να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των πολιτών της Σαντορίνης, έναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα του Sea Diamond..
Στηρίζουμε την κινητοποίηση των Θηραίων πολιτών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν από τη Σαντορίνη για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τρίτη, 12/10 (10:00π.μ), στο Σύνταγμα.
Θα είμαστε όλοι στο πλευρό τους.


Θοδωρής Τσιμπίδης
Δ/ντής Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π
Θαλάσσια Ερευνητική Βάση
Τ.Θ 229, 83 102, Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος
Τηλ: 22730 37533, 22730 31862


Χερσαία Ερευνητική Βάση
Τ.Θ 1, 83 301,Ράχες - Ικαρία
Τηλ: 22750 41070, 22757 70638
Φαξ: 22750 41070


Γραφείο Διεκπεραίωσης
Μ. Βόδα 89, 10440 Αθήνα,
τηλ 210 8253024
t.tsimpidis@archipelago.gr
www.archipelago.gr


πηγή: Αρχιπέλαγος Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1 σχόλιο

 1. Αφεντικό ειπε
  Συγχαρητήρια κατ'αρχήν που συμμετέχεις στην προβολή και περαιτέρω ανάδειξη αυτού του τεράστιου προβλήματος.Το παρακολουθώ και εγώ εδώ και πολύ
  καιρό μέσα από διάφορα δημοσιεύματα
  και συμμερίζομαι απόλυτα,τόσο τις
  ανησυχίες οσο και τις θέσεις του
  Αρχιπελάγους.Ας ενωθούν κι άλλες
  πολλές μα πάρα πολλές φωνές,μήπως και γινει κάτι.Από τη μία η "αειφόρος"ανάπτυξη που γίνεται με τον ίδιο τρόπο και στίς δύο πλευρές του Αιγαίου και από την άλλη τα επιχειρηματικά συμφέροντα που πάνε χέρι χέρι με τα πολιτικά, σε λίγα χρόνια όχι ανθρωποι δεν θα
  υπάρχουν στα νησιά μας αλλά ουτε
  γλάροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα