Ξανά στην... εξορία

Γιάννης Ρίτσος και Αλέξης Σεβαστάκης.

Δύο σπουδαίοι των γραμμάτων. Και της Αριστεράς...

Οι προτομές τους κοσμούσαν το Καρλόβασι Σάμου. Ομως, η δημοτική αρχή αποφάσισε να τις αποκαθηλώσει και να τις πετάξει στην αποθήκη... Διερωτάται το Τμήμα Πολιτισμού του «Συνασπισμού»: «Εμπάθεια; Ελλειψη ιστορικής μνήμης; Αμάθεια;»...

Κατά πάσα πιθανότητα, ισχύουν και τα τρία

(Από την «Αυγή» τα στοιχεία)

Αποκαθήλωσαν τον Ρίτσο
Η τωρινή αρχή του Δήμου Καρλοβασίων της Σάμου ασχημονεί στη μνήμη δύο ιστορικών προσωπικοτήτων της Αριστεράς, του Αλέξη Σεβαστάκη (1925-1999) και του Γιάννη Ρίτσου (1909-1990). Οι προτομές τους, που κοσμούσαν την κεντρική πλατεία της πόλης, αποκαθηλώθηκαν με νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που συνήλθε στις 31 Αυγούστου 2007.
Η σαμιακή πόλη έχει ταυτιστεί με την παρουσία τους και τους έχει καθορίσει: ο Αλέξης Σεβαστάκης γεννήθηκε στα Σακκουλαίικα του Καρλοβασίου, ενώ ο Γιάννης Ρίτσος παντρεύτηκε τη γιατρό Φαλίτσα Γεωργιάδου που ήταν Καρλοβασιώτισσα και έζησε εκεί σε κατ' οίκον περιορισμό την περίοδο της δικτατορίας.

Την καταγγελία υπογράφει η κόρη του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, η συγγραφέας Έρη (Ελευθερία) Ρίτσου, η οποία μας πληροφορεί ότι μόνον ένας από τους αντιδημάρχους μειοψήφησε. Αναρωτιέται, λοιπόν, και ορθώς: «Μπορεί το κάθε δημοτικό συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις και στη συνέχεια να τις αναιρεί κατ' αυτόν τον τρόπο; Η ΚΕΔΚΕ τι έχει να πει επ' αυτού;».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/11/2007

4 σχόλια

  1. Ναι, για άλλη μια φορά, "αποδίδουμε τιμή" στους Άξιους αυτής της χώρας...
    Κρίμα.

    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ "ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΥΓΙΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η μοναδική τοπική εφημερίδα που ασχολήθηκε με το θέμα (αν είδα)καλά, ήταν ο ΣΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ που έγραψε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν αποφάσισε να απομακρυνθούν, αλλά να πάνε μέσα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
    Με ποιό σκεπτικό όμως;
    Δηλαδή γιατί να μείνει έξω ο Αρίσταρχος και οι άλλοι να πάνε μέσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΧΟΛΙΟ του polichronisvoyagis στο samosnet:

    Σαν Σαμιώτης μόνο ΝΤΡΟΠΗ μπορώ να αισθανθώ δεν έχω άλλα λόγια.

    Την αποκαθήλωση του Γιάννη Ρίτσου και του Αλέξη Σεβαστάκη από την Πλατεία του Καρλοβασίου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής.
    Αφορμή το γεγονός ότι ο δωρητής του οικοπέδου της πλατείας ήθελε να μπει και η δική του προτομή… Στην εκπομπή της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου, μιλήσαμε με τον γιο του λογοτέχνη Αλέξη Σεβαστάκη, ο οποίος κατάγεται από το Καρλόβασι και μας είπε για διάφορες πολιτικές πιέσεις και «αντιπαροχές» που οδήγησαν τη διοίκηση του Δήμου στην απόφαση αυτή.
    Ο αντιδήμαρχος Νίκος Σιτζίμης μας είπε πως μειοψήφησε κατά τη σχετική ψηφοφορία ωστόσο, σεβάστηκε την απόφαση του Δήμου.
    Όχι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί από τη θέση του αντιδημάρχου. Στην ίδια εκπομπή ακούσαμε τη Σονάτα του Σεληνόφωτος από τον ίδιο τον Ρίτσο. Τελικώς, οι δύο προτομές θα κοσμούν μια εσωτερική αίθουσα εκδηλώσεων και όχι την κεντρική πλατεία μιας φοιτητούπολης, δεν χωρούν ως φαίνεται στην κοινωνία της Σάμου.
    Το Καρλόβασι παραμένει όπως λέει ο ποιητής «τσιμεντένιο και άϋλο» μα λιγότερο «ασβεστωμένο με φεγγαρόφωτο»…

    Ας μην ξεχνάμε και την "Κυρά των αμπελιών"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα