ΕΦΥΓΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΦΙΛΙΩ


«Δυο μέρες και δυο νύχτες μείναμε όρθιοι στην παραλία περιμένοντας να μπούμε σε κάποιο πλοίο. Χιλιάδες κόσμος, απελπισμένος και εξαθλιωμένος, με μάτια άδεια απ' τα όσα είχαμε δει και την ψυχή ματωμένη απ' τον πόνο της απώλειας των αγαπημένων μας. Κάρα άδειαζαν πεθαμένους δίπλα μας, όπου έβρισκαν. Το βράδυ, όταν οι Τούρκοι άρχιζαν να βιάζουν και να κακοποιούν όποια γυναίκα έβρισκαν, οι Αμερικανοί άναψαν τους προβολείς των πλοίων και τους έριξαν πάνω μας, για να σταματήσουν κάπως το κακό. Φωνές ακούγονταν: "Τα γυναικόπαιδα να μπαρκάρουν πρώτα!" -θαρρείς και υπήρχε και κανένας άντρας ανάμεσά μας...» (Μαρτυρία της Φιλιώς Χαϊδεμένου από το "συνωστισμό" της Σμύρνης)



Την τελευταία της πνοή άφησε η Φιλιώ Χαϊδεμένου, η γυναίκα σύμβολο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη στις 17:30 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, δημοσία δαπάνη.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε το 1899 στα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Το 1922, με το διωγμό, έχασε αδέλφια και πατέρα, ενώ αυτή κατάφερε να φτάσει Ελλάδα, όπου και έζησε την υπόλοιπη ζωή της.

Υπήρξε ενεργό μέλος πολλών μικρασιατικών σωματείων και βραβεύτηκε επανειλημμένως για τις δραστηριότητές της. Έχει ιδρύσει Μουσείο Μικρασιατών στη Νέα Φιλαδέλφεια, το οποίο φέρει το όνομά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα