του Πάρη Καπράλου
Κάποτε η φωτογραφία ήταν ένα χόμπι για τους λίγους, ή μία επαγγελματική ενασχόληση. Τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει μία καθημερινότητα για όλους. Υπερφορητά μοντέλα ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών κάνουν την εμφάνιση τους καθημερινά προσφέροντας λύσεις αποτύπωσης της καθημερινότητας μας, σε βαθμό που πλέον σημαντικό θέμα να είναι η αποθήκευση των φωτογραφιών, διότι ο καθένας μας κάθε φορά που πάει ένα ταξίδι σε κάποιο ειδυλλιακό μέρος επιστρέφει με μερικές εκατοντάδες τουλάχιστον φωτογραφίες οι οποίες στην συνέχεια θα πρέπει να ξεδιαλεχτούν και να αποθηκευτούν κάπου.
Τι αναζητά ο σύγχρονος χρήστης μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής; Η απάντηση είναι εύκολη. Όλοι μας αναζητούμε ψηφιακές περιορισμένων διαστάσεων, χαμηλού βάρους, υψηλής ποιότητας, μεγάλης αντοχής, με αυξημένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Οι περισσότερες ψηφιακές με αυτά τα χαρακτηριστικά που σέβονται τον εαυτό τους έχουν μεταλλικό φινίρισμα ή περίβλημα. Η προτίμηση μας πάει στις δεύτερες.
Μέχρι πρότινος, επίσης, οι μηχανές αυτές στερούνταν... χρώματος, καθώς αρκούνταν στο μεταλιζέ του περιβλήματος τους ή εναλλακτικά ήταν μαύρες. Πλέον οι κατασκευαστές αντιλήφθηκαν –έστω και καθυστερημένα- ότι το να είναι μία συσκευή χαριτωμένη δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι χαριτωμένη ή ιδιαίτερα στυλιζαρισμένη ως προς τα χρώματα. Έτσι για πρώτη φορά φέτος, συναντάμε στιβαρές προτάσεις με ποικιλία χρωμάτων.
Άλλο χαρακτηριστικό που δείχνει να αλλάζει στην αγορά αφορά τις σχεδιαστικές λύσεις των συσκευών, αλλά δεδομένου ότι αυτό αποτελεί προνόμιο που η κάθε εταιρεία επιφυλάσσει με διαφορετικό τρόπο στον εαυτό της, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια συγκεκριμένη νόρμα, μπορούμε εντούτοις να τονίσουμε ότι σχεδιαστικά τα νέα μοντέλα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πολύ πιο ευχάριστα από τα περσινά και πολύ πιο χρηστικά.
Πρέπει να προσέξω
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξέρετε όταν πηγαίνετε να αγοράσετε μηχανή είναι ο ...εαυτός σας. Θα πρέπει να συνυπολογίσετε το πόσο καλός ή κακός φωτογράφος είστε. Εξαιρώντας κάποια βασικά πράγματα στα οποία οι περισσότερες μηχανές σας καλύπτουν ακόμα κι αν κάνετε ακριβώς τα αντίθετα από τους κανόνες που διέπουν την φωτογραφία (π.χ. αν τραβάτε κόντρα στον ήλιο), προτιμήστε μοντέλα με ειδικό υποσύστημα σταθεροποίησης της εικόνας σε περίπτωση που δεν έχετε σταθερό χέρι, μοντέλα που τραβούν πολλαπλές φωτογραφίες και επιλέγουν ή σας αφήνουν να επιλέξετε τα καλύτερα για να τα κρατήσετε κλπ.
Έχετε υπόψη σας ότι είναι μάλλον απίθανο να μην χρειαστεί να αγοράσετε κάρτα μνήμης, επειδή η κάμερα έχει κάρτα μνήμης στην συσκευασία καθώς επίσης ότι οι τιμές στις κάρτες μνήμης έχουν πέσει αρκετά χαμηλά. Εξετάστε με προσοχή τον τύπο κάρτας μνήμης που δέχεται η μηχανή και αξιολογήστε αρνητικά την πιθανότητα να μην πρόκειται για έναν κοινό τύπο κάρτας αλλά για κάποιο ειδικό είδος που παράγει μονάχα ο κατασκευαστής της κάμερας: σε αυτή την περίπτωση κατά πάσα πιθανότητα οι κάρτες θα είναι ιδιαίτερα ακριβές.
Επίσης, δεν σας συμβουλεύουμε να κάνετε συμβιβασμούς στην ποιότητα αποθήκευσης των φωτογραφιών. Να αποθηκεύετε τις φωτογραφίες σας στην υψηλότερη διαθέσιμη ανάλυση, για να μπορείτε να τις επεξεργαστείτε αργότερα με ευκολία χωρίς να χάσετε σε ποιότητα. Επιπρόσθετα δώστε βάρος στη οθόνη προεπισκόπησης: όσο μεγαλύτερη και καλύτερης ανάλυσης τόσο το καλύτερο.
Τέλος, ρίξτε πολύ βάρος στο οπτικό zoom και στην σχέση του με το ψηφιακό zoom. Το οπτικό zoom είναι η δυνατότητα μεγέθυνσης που αποδίδει ο φακός ως φυσικό υλικό, με την έκταση των κατόπτρων και των φακών του. Το ψηφιακό zoom είναι μεγέθυνση με υπολογισμό από το λογισμικό της κάμερας σε συνάρτηση με τον αισθητήρα της. Το οπτικό zoom σε καμία περίπτωση δεν υποκαθίσταται από το ψηφιακό.
Από το in2life
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου