Κείμενο: Ντίνος Κιούσης, φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης
Είναι μεγάλο νησί η Σάμος: το όγδοο μεγαλύτερο νησί της χώρας με έκταση 474 τετρ. χλμ., με μεγαλύτερο μήκος 45 χλμ. και μεγαλύτερο πλάτος 20 χλμ. Εχει μεγάλους και κατάφυτους ορεινούς όγκους, κόλπους, όρμους και ορμίσκους και όμορφες παραλίες, μικρές και μεγάλες. Πρόκειται για ένα νησί εξαιρετικά «τυχερό» επειδή η μορφολογία του εδάφους επιτρέπει κάθε είδους ενασχόληση είτε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία στους κάμπους και τα βουνά της (ακόμα και τα βουνά είναι εύφορα) είτε με την αλιεία σε κάποιο απο τα πάμπολλα παραθαλάσσια μέρη της. Eίναι ένα από τα μέρη που, λόγω της θέσης, της ιδιαίτερης Φύσης και ίσως των κατοίκων, από την αρχαιότητα ακόμα, αναπτύχθηκε έντονη δραστηριότητα τόσο στο χώρο του πνεύματος όσο και στο χώρο της οικονομίας, με το εμπόριο και τη γεωργία.
Μέχρι σήμερα, ακόμα και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων ορεινών χωριών, παραμένουν άριστοι τεχνίτες, με εξαιρετικές επιδόσεις σε διάφορους τομείς, από την αγγειοπλαστική ώς τη ναυπηγία. Η παραγωγή του νησιού εξάλλου δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, με πρώτα και καλύτερα το περίφημο σαμιώτικο κρασί και λάδι, προϊόντα που συνεισφέρουν στην καλή φήμη του νησιού.
Διοικητικά η Σάμος είναι νομός μαζί με την Iκαρία και τους Φούρνους. Tο ίδιο το νησί αποτελείται από 4 Δήμους: Τον Δήμο Βαθέος, τον Δήμο Καρλοβάσου, τον μικρό Δήμο Μαραθόκαμπου και τέλος τον Δήμο Πυθαγορείου.
Πρωτεύουσά της το Bαθύ, που είναι και το κύριο λιμάνι του νησιού. Mια περιποιημένη και μικρή πολιτεία με αρκετά νεοκλασικά θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
Η Σάμος σχετικά πρόσφατα ανακαλύφθηκε και ανακηρύχθηκε σε δημοφιλή προορισμό διακοπών. Eνα νησί που θα σας κερδίσει με τις φυσικές ομορφιές και την εναλλαγή των τοπίων από βουνό σε θάλασσα, καθώς και με την πληθώρα των αρχαίων μνημείων του!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου