Παξιμάδια Σαμιώτικα παραδοσιακά

συνταγή από τη μάνα μου ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ!!





Υλικά

2 κιλά αλεύρι σταρένιο και λευκό (αναλογία : ½ - ½ ή ¾ - ¼)
2 ποτήρια ελαιόλαδο ( ΜΑΡΚΟΥ extra virgin
)
4 φακελάκια μαγιά
1 ποτήρι ζάχαρη

1 χαρτάκι baking powder

1 κτσ. σόδα μαγειρική

½ ποτήρι νερού χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι

1 κτγ. ζάχαρη

½ κτγ. αλάτι

Βήματα

Σ ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μαγιά με το 1 κτγ. ζάχαρη και ½ κτγ. αλάτι. Ρίχνουμε και νεράκι χλιαρό (40 ºC περίπου) και τα διαλύουμε. Περιμένουμε περίπου 5 – 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει η ζύμωση και να φουσκώσει.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε και τρίβουμε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι και να μη μείνουν κομπαλάκια μέσα στη ζύμη.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (τη σόδα διαλυμένη στο χυμό) και ζυμώνουμε.

Όταν ετοιμαστεί η ζύμη, πλάθουμε μακρόστενα και λεπτά φραντζολάκια, που τα κόβουμε φέτες.

Τα αφήνουμε τουλάχιστον 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσουν.

Τα φουρνίζουμε στους 200ºC για 45΄περίπου να ψηθούν.

Όταν κρυώσουν τα κόβουμε και τα απλώνουμε σε ταψιά και τα ψήνουμε ξανά στους 150ºC (στον αέρα) μέχρι να ξεραθούν και να ροδίσουν

(όχι να ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ)

Γεια σου ρε μάνα με τα παξιμάδια σου !!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα