Σάμαλι παραδοσιακό με μαστίχα

Υλικά:

750 γρ. γιαούρτι πλήρες(αφήστε το 2 ώρες εκτός ψυγείου)

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 κουταλάκι σόδα σκόνη

1 φλιτζάνι νερό

1 κουταλάκι μαστίχα (κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη, ώστε να μην κολλάει)

500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό

Βούτυρο για καλό άλειμμα ταψιού

Για το σιρόπι:

3 ποτήρια νερό

1 κιλό ζάχαρη

λίγο ξύσμα λεμονιού

1-2 κουταλάκια χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη.

Αραιώνουμε τη σόδα στο 1 φλιτζάνι νερό και τα ρίχνουμε στη λεκάνη.

Προσθέτουμε τη μαστίχα και το σιμιγδάλι λίγο – λίγο για να μη σβολιάσει, πάντα ανακατεύοντας τα υλικά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.

Βουτυρώνουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ,(να περισσεύει το βούτυρο) ένα ταψί και ψήνουμε το σάμαλι σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσει (30'-40', ελέγξτε το αν ρόδισε καλά).

Σιρόπι: Φτιάχνουμε το σιρόπι με τα υλικά του βράζοντάς τα για 10-15 λεπτά.

Καυτό όπως βγει το γλυκό το χαράζουμε με μαχαίρι που συχνά βουτάμε σε καυτό νερό.

Περιχύνουμε με το επίσης καυτό σιρόπι (άλλη συνταγή λέει να το περιχύσετε πιο πριν με καυτό βούτυρο, εγώ δεν το κάνω γιατί αυτό που αλείψαμε το ταψί είναι μπόλικο).

Μπορεί το σιρόπι να φαίνεται πολύ, αλλά θα απορροφηθεί από το γλυκό.

Κόψτε το την επόμενη μέρα, ώστε να μελώσει καλά.

Αν θέλετε, σερβίρετέ το με παγωτό καϊμάκι!

Τη συνταγή συνιστά: η Αγγέλα η Σαλονικιά στο Hungry

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα