ΚΟΠΤΙΚΗ ΡΑΠΤΙΚΗ

Κατατέθηκε πρόταση-τροπολογία στη Βουλή

Με πρόταση του προς την Βουλή, ο Βουλευτής της Β' Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προτείνει την ανακατανομή των εκλογικών περιφερειών σε όλη την Ελλάδα.


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
στο σχέδιο νόμου «τροποποίηση του ν. 3231/2004 (ΦΕΚ 45 Α')
για την Εκλογή Βουλευτών»

Η διαμόρφωση ενός νέου εκλογικού συστήματος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια των προσδοκιών μας για την αποτελεσματική λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Η προσφυγή στη λαϊκή κρίση επιβάλλει στον καθένα μας να αντιμετωπίζει με σεβασμό το εκλογικό σώμα και να βρίσκεται σε τακτική επαφή μαζί του. Αυτό όμως προϋποθέτει ενιαίους όρους εκπροσώπησης. Δεν μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει βουλευτής που εκλέγεται από 29.000 ψηφοφόρους και άλλος από 1.400.000 ψηφοφόρους.Μοιραία κάποιος μπορεί να πει ότι έχουμε βουλευτές 2 ταχυτήτων και ότι η ισχύουσα κατανομή των εκλογικών περιφερειών ενισχύει την αδιαφάνεια και την εκ των πραγμάτων αποστασιοποίηση από το εκλογικό σώμα ιδίως των Βουλευτών που εκλέγονται στις μεγάλες περιφέρειες. Επιδίωξη μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ισοδυνάμων κατά το δυνατόν εκλογικών περιφερειών έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και η πολυκομματική εκπροσώπηση σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμενοι, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή του εκλογικού χάρτη με την κατάτμηση της Β' Αθηνών σε τρεις ξεχωριστές περιφέρειες, την κατάργηση των μικρών περιφερειών και την συγχώνευση τους σε όμορες μεγαλύτερες περιφέρειες. Με την συνημμένη τροπολογία επιτυγχάνεται η κατά το δυνατόν ισομερής κατανομή των περιφερειών ανά τη χώρα και η ως εκ τούτου επαφή του Βουλευτή με τους πολίτες. Ταυτόχρονα περιορίζεται: Πρώτον, η ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων που παρατηρείτε κατά κόρον στις σημερινές μικρές εκλογικές περιφέρειες.Δεύτερον, η ανάγκη σε πολιτικό χρήμα. Τρίτον, τα φαινόμενα της διαπλοκής με τα ΜΜΕ καθώς η καλή σχέση με τα μέσα τείνει να αντικαταστήσει την επαφή με το εκλογικό σώμα. Τέταρτον, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα ανακτήσουν την αμεσότητα της εκπροσώπησης με την περιφέρεια καθώς σήμερα είναι σχεδόν αδύνατον να εκλέξουν αντιπρόσωπο στις μικρές περιφέρειες ή να κερδίσουν μονοεδρικές περιφέρειες.

Η επικράτεια χωρίζεται στις παρακάτω εκλογικές περιφέρειες:

1. Α' ΑΘΗΝΑΣ. (Δήμος Αθηναίων)
2. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (Δήμοι Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Ανάργυρων, Αιγάλεω, Ιλίου, Καματερού, Μοσχάτου, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ταύρου, Χαϊδαρίου).
3. ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ (Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Εκάλης, Ζωγράφου, Ηράκλειου, Καισαριανής, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Ν. Ερυθραίας, Ν. Πεντέλης, Ν. Ψυχικού, Παπάγου, Πεντέλης, Πεύκης, Φιλοθέης, Χαλανδρίου, Χολαργού, Ψυχικού).
4. ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ (Δήμοι Αγ. Δημήτριου, Άλιμου, Αργυρούπολης, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης, Ελληνικού, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου, Υμηττού).
5. ΑΤΤΙΚΗΣ (νυν Αττικής)
6. ΠΕΙΡΑΙΑ (νυν Α'+ Β' Πειραιά)
7. Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (νυν Α' Θεσσαλονίκης).
8. Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (νυν Β' Θεσ/νικης και Νομός Χαλκιδικής).
9. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: (Νομοί Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας).
10. ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: (Νομοί Αχαΐας, Κορινθίας).
11. ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (Νομοί Ηλείας, Μεσσηνίας).
12. ΗΠΕΙΡΟΥ (Νομοί Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας).
13. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Νομός Αιτωλοακαρνανίας).
14. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας).
15. ΡΟΥΜΕΛΗΣ (Νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας Φωκίδας).
16. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (Νομοί Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου).
17. ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (Νομοί Χανίων, Ρεθύμνου).
18. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (Νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου).
19. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Νομοί Λάρισας, Μαγνησίας).
20. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων ).
21. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Νομοί Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς).
22. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Νομοί Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς).
23. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Νομοί Σερρών, Δράμας, Καβάλας).
24. ΘΡΑΚΗΣ (Νομοί Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης).
25. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (Νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου).
26. ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (Νομοί Δωδεκανήσου, Κυκλάδων).


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα