Ο μεγάλος αδελφός πιάνει δουλειά

Tην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Gattaca» θυμίζει το νέο λογισμικό της Microsoft που εισάγει νέα πραγματικότητα στο εργασιακό περιβάλλον.

Το νέο λογισμικό τύπου «Big Brother» θα επιτηρεί στενά τον εργαζόμενο και θα καταγράφει την παραγωγικότητά του. Η βρετανική εφημερίδα «Times» σημειώνει ότι η Microsoft έχει ήδη καταθέσει αίτηση ευρεσιτεχνίας για το πρόγραμμα που ξεπερνά κατά πολύ τον «ανιχνευτή ψεύδους», καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να αξιολογούν τους υφισταμένους τους μέσω της μέτρησης των καρδιακών παλμών, της θερμοκρασίας του σώματος, της πίεσης και των συσπάσεων του προσώπου.
Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ασύρματους αισθητήρες που θα προσαρμόζονται στους εργαζομένους και θα δίνουν τη δυνατότητα επιτήρησής τους σε βαθμό που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το στενό έλεγχο που ασκεί η ΝΑΣΑ επί των αστροναυτών της όταν βρίσκονται στο διάστημα.

Αν και η Microsoft τηρεί την ανάπτυξη του λογισμικού ως επτασφράγιστο μυστικό, οι «Times» κατόρθωσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην αποτελούμενη από 17 σελίδες και 10 διαγράμματα αίτηση ευρεσιτεχνίας που έχει καταθέσει η εταιρία του κ. Μπιλ Γκέιτς προς την αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ.

Οπως διαπίστωσαν, τα στοιχεία που θα καταγράφει το νέο λογισμικό υπερεπαρκούν για την κατάρτιση του πλήρους ιατρικού και ψυχολογικού προφίλ των εργαζομένων σε κάθε στιγμή του εργασιακού βίου τους. Θεωρητικά, το λογισμικό θα μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ του εργαζομένου υπό την έννοια ότι σε περίπτωση ασθενείας ή υπερκόπωσής του θα μπορεί να αποδείξει άμεσα στον εργοδότη του την πάθησή του. Ωστόσο, πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι εμπεριέχει επίσης τον κίνδυνο ο κάθε εργοδότης να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια του ιατρικού απορρήτου των εργαζομένων.

Ο κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα το «Gattaca» (η ταινία όπου οι άνθρωποι είχαν προδιαγεγραμμένη σταδιοδρομία και κοινωνική θέση βάσει των γενετικών χαρακτηριστικών τους) είναι πλέον ορατός. Το λογισμικό «Monitoring System 500» επιτρέπει επίσης την αλληλοεπιτήρηση των εργαζομένων μέσω της αντίστοιχης κατανομής τους.

Τι εξυπηρετεί, κατά τη γνώμη σας, το εμφύτευμα παρακολούθησης εργαζομένου της Microsoft;ΝΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα