Ωρα να αλλάξουμε τα φώτα μας

Πιέσεις από Greenpeace για αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης.
Κυριακή, 24.02.08

Είκοσι επτά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας λιγότερα θα χρειαζόταν η Ευρώπη, αν αποφάσιζε την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων πυρακτώσεως με λάμπες χαμηλής κατανάλωσης. Το 90% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινοί λαμπτήρες δεν μετατρέπεται σε φως, αλλά σε θερμότητα, τη στιγμή που ο πλανήτης «ψήνεται» και δεν χρειάζεται άλλη ζέστη.

Πρωτοπορώντας και «δείχνοντας το δρόμο» στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει ήδη ανακοινώσει, στο πλαίσιο του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, την απαγόρευση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως από τον Ιανουάριο του 2009. Η τάση προς την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης είναι σαφής και διατρέχει πλέον ολόκληρο τον πλανήτη.

Τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις συζητούν το ενδεχόμενο εθνικής απαγόρευσής τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεταθέσει την ευθύνη στις εταιρίες λιανεμπορίου, με τις οποίες και προσπαθεί να επιτύχει συμφωνίες για την απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως από τα ράφια μέχρι το 2011, ενώ στη Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι υποστηρίζει μια εθνική απαγόρευση για το 2010, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα.

Στα καθ’ ημάς, «η κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει τις προθέσεις της σχετικά με το θέμα, ενώ δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Οκτωβρίου του 2006 (ΚΥΑ Δ5-ΗΛ/Β/ΟΙΚ.20168/2006), που προέβλεπε την αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως στα κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας», σημειώνει η υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace, κ. Ναταλία Τσιγαρίδου. Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (compact fluorescent lamp- CFL) καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς και διαρκούν 8-12 φορές περισσότερο. Ωστόσο, μόλις ένας στους δέκα λαμπτήρες που πωλούνται στην ελληνική αγορά είναι οικονομικής κατανάλωσης.

Αισιόδοξη ήταν αρχικά και η στάση των Ευρωπαίων παραγωγών λαμπτήρων που ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή λαμπτήρων πυρακτώσεως στην Ε.Ε. έως το 2015. Σύντομα ωστόσο αναθεώρησαν την άποψή τους και αναδιπλώθηκαν σε έναν πιο ρεαλιστικό -κατ’ αυτούς- στόχο, μεταθέτοντας την απαγόρευση για το 2019. Η Greenpeace πιστεύει όμως ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως τότε και ζητάει από την Ε.Ε. απαγόρευση των λαμπτήρων με απόδοση μικρότερη από 50 Lumen/Watt μέχρι το 2012 και από τα κράτη-μέλη την απαγόρευση των λαμπτήρων με απόδοση μικρότερη από 25 Lumen/Watt μέχρι το 2009, ενώ παράλληλα καλεί τους καταναλωτές να «αλλάξουν τα φώτα τους».

Εκτός από φιλική προς το περιβάλλον, άλλωστε, μια τέτοια κίνηση είναι φιλική και... για την τσέπη του καταναλωτή. Η αντικατάσταση ενός λαμπτήρα πυρακτώσεως με ηλεκτρονικό σημαίνει ετήσιο κέρδος 12 ευρώ από το λογαριασμό του ηλεκτρικού. Το κέρδος μπορεί να φαντάζει μικρό, αν όμως πολλαπλασιαστεί με το συνολικό αριθμό λαμπτήρων κάθε σπιτιού, γίνεται σημαντικό.



ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα