Λαγάνα από … σπίτι

Μέρα που ξημερώνει αύριο κι οι φούρνοι θα έχουν την τιμητική τους. 3 € το τεμάχιο η Λαγάς (της Λαγάνος). Παίδες, για να ρίξουμε τον πληθωρισμό πρέπει να πάρουμε κι εμείς τα μέτρα μας και να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες. Αυτοοργάνωση. Στο κείμενο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πως με υλικά της τάξεως των 0,50€-1,00€ (και προσωπική εργασία) θα εξοικονομήσετε 5 € και θα το ευχαριστηθείτε !!!
Ξεκινάμε αμέσως.
Θα χρειαστούμε
ΥΛΙΚΑ
2 κ.τ.γ. ξηρή μαγιά,
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
4 κούπες αλεύρι,
2 περίπου κούπες νερό,
½ κουταλίτσα αλάτι,
λίγο ελαιόλαδο
σουσάμι, μαυροκούκι και κρυσταλλικό αλάτι για πασπάλισμα
ΒΗΜΑΤΑ
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη με το ζεστό νερό. 
Ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να αφρίσει. Δηλαδή για κάνα μισάωρο!
Σε μια καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε ένα βουναλάκι σαν ηφαίστειο με κρατήρα. Στον κρατήρα ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και αρχίζουμε το ζύμωμα. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο λίγο και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε για δέκα λεπτά περίπου. Θέλουμε μια απαλή ζύμη αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Τώρα η ζύμη μας χρειάζεται να την αφήσουμε λίγο ήσυχη, πάλι σε ζεστό μέρος, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί.
Καμιά δυο ώρες περίπου και για να μην στεγνώνει, την αλείφουμε και με λίγο λάδι.
Στη συνέχεια παίρνουμε την φουσκωμένη ζύμη και της ρίχνουμε άλλο ένα ζύμωμα.
Αυτή τη φορά της προσθέτουμε και λίγο λάδι και λίγο σπασμένο σουσάμι για να αρωματιστεί καλύτερα. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
Τις τοποθετούμε σε ταψιά, πάνω σε λαδωμένες λαδόκολλες και τις απλώνουμε με τα δάχτυλα να μας θυμίσουν το σχήμα και πάχος της λαγάνας που ξέρουμε.
Τις πατάμε με τα δύο δάκτυλα βρεγμένα, σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια.
Τις αφήνουμε προαιρετικά να φουσκώσουν λίγο ακόμα, και τις φουρνίζουμε. Αφού βέβαια την αλείψουμε με λίγο νερό και τις πασπαλίσουμε με σουσάμι μαυροκούκι και κρυσταλλικό αλάτι. Ψήνουμε σε θερμοκρασίες που ψήνουμε τα ψωμιά μας συνήθως (στους 200° Κελσίου για 15'-20').
Οι λαγάνες στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα.
Διατηρούνται 3 μήνες.

3 σχόλια

  1. Καλησπέρα!

    ..βρε, που να τρέχεις τώρα;!
    Φούρνος, λαγάνα (σε τιμή σολωμού, τουλάχιστον) και πολύ μας είναι!

    Άφησε που άμα δεν σηκωθείς πουρνό-πουρνό, θα τις πάρουν όλες και θα τρως ταραμά με φρυγανιές σικάλεως...
    :)

    καλή Καθαρή Δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι τυχερή -έχω "κολλητό" φούρναρη, έτσι ούτε 3 ευρώ θα την πληρώσω, ούτε θα στηθώ χαράματα να βρω
    Αλλά επειδή μ' αρέσει το χειροποίητο, θα τη δοκιμάσω τη συνταγή σας :)

    Καλό τριήμερο, και καλή Καθαρή Δευτέρα!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και του χρονου Γιωργο!
    Κι εγω εδω και 3 χρονια φτιαχνω λαγανα στο σπιτι και δεν υπαρχει περιπτωση να παω να αγορασω αυτα τα ανοστα και πανακριβα κατασκευασματα που τα βαφτιζουν λαγανα λογω της ημερας... Και φετος λαγανα σπιτικη λοιπον και με φυσικο προζυμι!!
    Καλο τριημερο, καλη Αποκρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα