Ξεχάστε το Internet έρχεται το Grid

Μια νέα μορφή υπερταχείας μεταφοράς πληροφοριών που θα μπορούσε να καταστήσει το Διαδίκτυο ξεπερασμένο, αναπτύσσεται από τους επιστήμονες που βρίσκονται στο Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN), το ερευνητικό κέντρο φυσικής.

Οι Times αναφέρουν ότι οι επιστήμονες στο Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN) εργάζονται πάνω σε ένα νέο καλύτερο τρόπο μεταφοράς πληροφοριών, που θα προσαρμόσει την ογκώδη παραγωγή στοιχείων από έναν γιγαντιαίο επιταχυντή μορίων που οικοδομούν, τον αποκαλούμενο Large Hadron Collider.

Το πλέγμα θα χτιστεί με ειδικά καλώδια οπτικών ινών και σύγχρονα κέντρα δρομολόγησης, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία δυσχέρεια ή συμφόρηση που να επιβραδύνει τη μετακίνηση των στοιχείων, και θα "τρέχει" σε περισσότερους από 200.000 κεντρικούς υπολογιστές που θα βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το αποτέλεσμα, μόλις ολοκληρωθεί, θα είναι ένα δίκτυο δεδομένων ικανό να μεταφέρει στοιχεία με ταχύτητες 10.000 φορές γρηγορότερα από τη μέση ευρυζωνική σύνδεση.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μεταφορά ολογραφικών εικόνων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις ή, σύμφωνα με τους Times, την αποστολή ολόκληρης της δισκογραφίας των Rolling Stones από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ιαπωνία σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα!!

Ένας από τους επικεφαλής ερευνητές του προγράμματος, πανεπιστημιακός καθηγητής της φυσικής στη Γλασκώβη, ο David Britton, λέει ότι όταν διαδωθούν οι τεχνολογίες πλέγματος, θα αλλάξουν πλήρως τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

"Με αυτό το είδος υπολογιστικής δύναμης, οι μελλοντικές γενιές θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν με τρόπους που οι μεγαλύτεροι άνθρωποι δεν μπορούν ακόμη και να φανταστούν," λέει ο Britton.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, την πρώτη γεύση των δυνατοτήτων του Grid θα πάρουμε μέσα στο καλοκαίρι που έρχεται όταν το ερευνητικό κέντρο CERN στη Γενεύη θα θέσει σε λειτουργία τον καινούργιο επιταχυντή σωματιδίων LHC (Large Hadron Collider)

Όπως έγινε γνωστό, με τη χρήση του «Πλέγματος» τα αποτελέσματα του πρώτου πειράματος του LHC θα μεταδοθούν από το CERN σε 11 ερευνητικά κέντρα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη ακριβώς το ίδιο δευτερόλεπτο.

The Times με πληροφορίες από το ΕΘΝΟΣONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα