LIZZ WRIGHT

Μια τραγουδίστρια που δύσκολα μπορεί να την εντάξει κανείς σε συγκεκριμένο είδος, αφού κινείται με την ίδια άνεση σε όλα τα γνωστά είδη της «μαύρης» μουσικής από Gospel μέχρι Rock, μεταφέροντας μέσα από τα φίλτρα της δικής της αισθητικής άποψης και κουλτούρας τους μύθους του παρελθόντος.

Κόρη πάστορα, γεννήθηκε το 1980 κι από νωρίς ήρθε σε επαφή με τον κόσμο της μουσικής.

Οι εκκλησιαστικοί ύμνοι μπολιάστηκαν στην αρχή με τη σόουλ κι αργότερα με τη τζαζ.

Η πρώτη επαφή με τη jazz ήταν στο βδομαδιάτικο ράδιο σόου της Marian McPartland στο κρατικό ραδιόφωνο.

Μετά το Λύκειο σπούδασε μουσική στο Georgia State University της Atlanta, αλλά διέκοψε τις σπουδές της όταν αποφάσισε ότι το κόστος ήταν πολύ υψηλό για το επίπεδό τους.

Προκάλεσε το ενδιαφέρον των μουσικών παραγωγών, όταν τραγούδησε 2 jazz standards στο Atlanta Jazz Festival το 1999. Το επόμενο έτος ήρθε η συμμετοχή στο gospel συγκρότημα «In the Spirit».

Ένα χρόνο αργότερα συμμετείχε μαζί με τους Lou Rawls, Dianne Reeves και άλλους στο αφιέρωμα στη Billie Holiday στο Los Angeles και το Chicago. Αυτό ήταν!! Έκλεψε την παράσταση.

Το 2002 ξεκίνησε να ηχογραφεί το Salt, με παραγωγό τον John Clayton. Ο δίσκος κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά.

Λόγω των εξαιρετικών επιλογών και των διαφορετικών ειδών (Λάτιν, Τζαζ, γκόσπελ κλπ) άρχισαν μοιραία και οι συγκρίσεις με καλλιτέχνιδες όπως η Νόρα Τζόουνς και η Κασσάνδρα Γουίλσον.

Ξεκίνησε περιοδεία με τον Ray Charles, ενώ ο παραγωγός Spike Lee κυκλοφόρησε το πρώτο της single, με τη σύνθεση του Chick Corea "Open Your Eyes, You Can Fly." Το Salt ψηφίστηκε από το Billboard μέσα στα 10 καλύτερα jazz φωνητικά albums του 2003, και το Associated Press το χαρακτήρισε ένα από τα 10 καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.

Η Wright ψηφίστηκε καλύτερη νεοεμφανιζόμενη Τζαζ τραγουδίστρια στο περιοδικό Jazz Times.

Το Dreaming Wide Awake ήρθε το 2005. Με αφορμή αυτό, επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη χώρα μας, προκειμένου να εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Τζαζ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λόφο της Σάνης, στη Χαλκιδική. Ο Craig Street, έκανε την παραγωγή του άλμπουμ που ηχογραφήθηκε στο Catskill Mountains με όλους τους μουσικούς να παίζουν μαζί στο ίδιο δωμάτιο.


Φέτος, κυκλοφόρησε και το τρίτο κατά σειρά στούντιο άλμπουμ της, με τίτλο The Orchard, ένα υπέροχο δείγμα σύγχρονης ματιάς στην soul/gospel παράδοση, απ’ όπου έχει άλλωστε ξεχωρίσει το τραγούδι My Heart, που τόσο αγαπήθηκε από το ελληνικό ραδιόφωνο αλλά και το κοινό.

Για μια ακόμα φορά η 28χρονη Αφροαμερικανή, έρχεται για να απομυθοποιήσει τις όποιες κατηγοριοποιήσεις του εμπορίου, έχοντας μια μοναδική άνεση να μεταφέρει στο αύριο, πότε τη σόουλ στο «I idolize you» των Άικ και Τίνα Τάρνερ, το γκόσπελ στο «Hey mann» των Sweet Honey in the Rock, την κάντρι στο «Strange» της Πάτσι Κλάιν και φυσικά το ροκ στο «Thank you» των Λεντ Ζέπελιν.



Την Τετάρτη, 16 Ιουλίου και την Πέμπτη 17 Ιουλίου, η Lizz Wright έρχεται στην Αθήνα, για 2 μοναδικές εμφανίσεις, στο Θέατρο Παπάγου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου, και μας υπόσχεται βραδιές γλυκές και ζεστές, όπως και η φωνή της ...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα