Η μεγάλη νύχτα της τζαζ έφτασε!

Το Σάββατο, στις 17 Ιανουαρίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, το Μέγαρο Μουσικής μεταμορφωμένο, γίνεται ένα σκηνικό για τους μουσικούς και τους λάτρεις της τζαζ, και τους καλεί σε ένα πλούσιο πανηγύρι, στο οποίο συμμετέχουν μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής, αλλά και της εγχώριας, εκπρόσωποι παλιότερων ιδιωμάτων και σχολών καθώς και νεότεροι μουσικοί που αποδομούν παλιές και συνθέτουν νέες διαλέκτους.
Από τον εμβληματικό μπασίστα Ρoν Κάρτερ, στον έξοχο τυφλό πιανίστα Μάρκους Ρόμπερτς, στον Ισραηλινό σαξοφωνίστα Γκίλαντ Ατζμον και στον Ούγγρο, επίσης σαξοφωνίστα Τόνι Λάκατος, στο συγκρότημα του δικού μας Γιώργου Φακανά, στον εξαιρετικό πιανίστα Μάρκο Αλεξίου, στο κλασικό Κουαρτέτο του Τάκη Πατερέλη, στο Λάτιν Σεξτέτο του Δημήτρη Σεβδαλή, μέχρι την κορύφωση της jam session, που θα αρχίσει στις 2 το πρωί, όλα υπόσχονται απόλαυση υψηλής ποιότητας αυτής της μουσικής που ξεκινάει από την καταπίεση και το τραύμα για να φτάσει στη διαρκή αναζήτηση αξιών και ομορφιάς, σε έναν κόσμο δύσμορφο και αφιλόξενο.

Κορυφαίο γεγονός της βραδιάς η συναυλία του Ρον Κάρτερ, που μαζί με τον Χέρμπι Χάνκοκ και τον Γουέιν Σόρτερ συμπληρώνει τον κατάλογο των ιερών τεράτων της τζαζ που εμφανίζονται φέτος στο Μέγαρο. Η εκτίμηση που απολαμβάνει ο Κάρτερ -76 ετών- στον κόσμο της μουσικής είναι απαράμιλλη και η ποιότητα και η πληρότητα του ήχου του αναμφισβήτητες, συνδυασμένες με μια άψογη και ισορροπημένη αίσθηση του χρόνου. (Αίθουσα Banquet, ώρα 10.30μ.μ.)

Ο ιδιοφυής και τυφλός από τα 5 του χρόνια, πιανίστας Μάρκους Ρόμπερτς, εξαίσιος ερμηνευτής, αλλά και συνθέτης, συναντιέται με τον δικό μας Μάρκο Αλεξίου, από τους πρωτοπόρους της τζαζ στην Ελλάδα, και μαζί παίζουν και αυτοσχεδιάζουν στο πιάνο, την bebop jazz που αγαπούν.(Μ. Roberts, ώρα 12 τα μεσάνυχτα-Μ.Αλεξίου, ώρα 1 το πρωί/Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας)

Ο ανατρεπτικός μουσικός, συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής, Γκίλαντ Άτζμον, με το σύνολό του, The Orient House Ensemble, συνδυάζει με έναν μοναδικό τρόπο τη τζαζ με τους ήχους της Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της ηλεκτρονικής μουσικής. Γεννημένος στο Ισραήλ, υπέρμαχος των Παλαιστινίων, ζει στο Λονδίνο όπου σπούδασε φιλοσοφία και παίζει με την ίδια ευκολία άλτο σαξόφωνο, αλλά και σοπράνο, τενόρο, βαρύτονο καθώς και κλαρινέτο, ζουρνά και φλάουτο. Ταξιδεύει άνετα από τη bebop και τη hardbop στη free jazz και στο swing, ενώ πηγές της έμπνευσής του είναι ο Τζον Κολτρέην και ο Μάιλς Ντέιβις.(Αίθουσα Banquet, ώρα 0.30 π.μ.)

Το συγκρότημα του Γιώργου Φακανά συναντιέται με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και μας βεβαιώνει ότι οι κλασικές ορχήστρες μπορούν να εκτεθούν ευχάριστα στους ήχους της τζαζ. Μαζί τους ο Τόνυ Λάκατος με το τενόρο σαξόφωνό του, γιος και αδελφός Ούγγρων-τσιγγάνων βιολιστών, που από το βιολί πέρασε στο σαξόφωνο για να γίνει ένα από τα μεγάλα ονόματα της σημερινής τζαζ σκηνής.(Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, ώρα 8.30μ.μ.)

Καλεσμένοι και άλλοι σημαντικοί Έλληνες μουσικοί: το Κουαρτέτο του Τάκη Πατερέλη με τον main-stream ήχο του, το Λάτιν Τζαζ Σεξτέτο του Δημήτρη Σεβδαλή, σύνολα που εδώ και αρκετά χρόνια δημιουργούν ένα εγχώριο σοβαρό τζαζ τοπίο με διεθνείς αναγνωρίσεις και συνεργασίες.(Κουαρτέτο, ώρα 01.30π.μ.-Σεξτέτο 2.30π.μ./Αίθουσα Banquet)

Πέρα από το συναυλιακό κομμάτι οι εκδηλώσεις, σε ένα μεταμορφωμένο για την περίσταση Μέγαρο, περιλαμβάνουν διαλέξεις (Ron Carter, 3μ.μ.Αίθουσα Banquet/Marcus Roberts, ώρα 1μ.μ. Αίθουσα Σκαλκώτας ), εργαστήρια (ντραμς, ώρα 11π.μ. και σαξοφώνου με τον Γκίλαντ Άτζμον, ώρα 12μ. Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας), μπαζάρ και μια εξαιρετικά σημαντική έκθεση από τα ιστορικά εξώφυλλα της δισκογραφικής εταιρίας BLUE NOTE, που φέτος γιορτάζει τα 70 της χρόνια.

Στο Record Bazaar, το κοινό θα μπορεί να αγοράσει δίσκους, ενώ στα Jazz Kiosks, θα βρει περιοδικά, βιβλία, αναμνηστικά και ό,τι άλλο μπορεί να ενδιαφέρει τους φίλους της τζαζ. Για τις βραδινές συναυλίες που θα γίνουν στο Banquet (Ρον Κάρτερ, Γκίλαντ Άτζμον, Κουαρτέτο Τάκη Πατερέλη, Σεξτέτο Δημήτρη Σεβδαλή) ο χώρος θα είναι ειδικά διαμορφωμένος με τραπέζια, για μια πραγματικά τζαζ ατμόσφαιρα, και όσοι θέλουν να απολαύσουν τη μουσική με ποτό, θα μπορούν να παραγγείλουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.














Track Listing:
01 - Salt Song (Cancao Do Sal) 08:49
02 - Whisper Not 05:58

03 - Por-De-Sol 05:52

04 - De Samba 06:24

05 - No More Blues (Chega De Saudade) 03:59
06 - Obrigado 03:19

07 - Ah, Rio 04:04

08 - Wave 05:45 09 - Saudade 02:10
CLICK!

6 σχόλια

  1. Ωραία νέα!!!
    :)

    Δεν το ήξερα, τώρα όμως το έβαλα στο πρόγραμμα, κάτι απ' όλα θα καταφέρω να δω :)

    Ευχαριστώ!!!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ,
    όποτε σε διαβάζω αισθάνομαι ένα τσίμπιμα στην καρδιά... Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο θέλω να πάω αλλά δυστυχώς δεν μπορώ! Γ...μου!
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Γιώργο μου
    Υπέροχα πρέπει να είναι, λατρεύω την τζαζ, ελπίζω να τα καταφέρω να πάω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είδα προχθές απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου. Πολύ ενδιαφέρον μου φάνηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ δεν θα πάω σίγουρα, μακάρι να μπορούσα να μπω σε ένα καράβι για μέρες να βλέπω μόνο μπλε. Κατά τα άλλα πέρασα για καλησπέρα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν τρελλαινομαι για τζαζ,μα κατα περιπτωσεις μου αρεσει να ακουω,κυριως Νινα Σιμον...

    καλη χρονια με ο,τι αγαπάς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα