ΜΑΚΡΥ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΖΩΗΣ


Παρασκευή βράδυ. Βροχή με το τουλούμι. Η Πειραιώς στις δόξες της. Δεν κουνιέται φύλλο. Φθάνω με μικρή καθυστέρηση. Ευτυχώς οι φίλοι μου έχουν πάει νωρίτερα και η θέση μου με περιμένει.

Το μαγαζί ασφυκτικά γεμάτο. Τρεις υπέροχες φωνές ανοίγουν το πρόγραμμα με μπαλάντες. Είναι οι κύριοι Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Λιδάκης και Μπάμπης Στόκας.

Τη σκυτάλη παίρνουν οι νεαρές κυρίες της παρέας Ασπασία Θεοφίλου και Ελεονώρα Ζουγανέλη.  Δένουν απόλυτα με το πρόγραμμα. Η κάθε μια στο χώρο της.

Ο Στόκας σε τραγούδια των Πυξ Λαξ και της μεγάλης παρέας της «σκηνής» του: Μαχαιρίτσας, Μηλιώκας Κατσιμίχα κλπ. Πολύ καλός αλλά θα προτιμούσα να έλεγε και από τα άλλα…

Ανεβαίνει ο Λιδάκης και περιμένω πολλά. Μένω στην αναμονή… Κάτι συμβαίνει. Σαν να μην είναι εκεί. Η φωνή προσπαθεί αλλά…Ακουμπάει το μικρόφωνο στο πάτωμα της σκηνής να τραγουδήσει τον «Γλάρο» της Βάσως Αλαγιάννη. Έτσι χωρίς μικρόφωνο και μόνο με την υποστήριξη μιας υποψίας από κιθάρα, για τον μουσικό τόνο. Φιλότιμη η προσπάθεια αλλά η φωνή κάτι έχει. Το γρέζι κάνει έντονη την παρουσία του. Το στόμα του σαν να στεγνώνει συνεχώς. Σε κάθε φράση γλύφει τα χείλη του. Τα τραγούδια που έχει διαλέξει να πει γνωστά και υπέροχα. Σε σχέση με παλιότερες εμφανίσεις του (και έχω δει πολλές φορές) υπάρχει έλλειμμα! Ίσως να μην ήταν στη μέρα του!!

Αφήνω τα σχόλια γιατί βιάζομαι να υποδεχτώ τον άνθρωπο για τον οποίο κυρίως συρρέει το πλήθος στο Κέντρο Αθηνών. Τον άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με το ήθος ,την εντιμότητα στις επιλογές, την παλικαροσύνη.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος αποτελεί μια ολόκληρη ερμηνευτική σχολή που συνεχίζει την παράδοση του λαϊκού μας τραγουδιού, υπερβαίνοντάς την - και διαμορφώνοντάς την ξανά, με μια εντελώς ξεχωριστή ουσία και ταυτότητα.

Η παρουσία του συγκλονιστική. Οι ερμηνείες το ίδιο. Δίνει κάθε ικμάδα ψυχής στα τραγούδια του και τα ανασταίνει. Ο κόσμος παραληρεί. Θέλει να βρεθεί δίπλα του, κοντά του. Ανεπηρέαστος, ακίνητος  σαν βράχος κάνει τη νύχτα μας γιορτή αισθήσεων και συναισθημάτων και μας απογειώνει.

Κλείνω τα μάτια και τον φαντάζομαι σε μια μικρή σκηνή, χωρίς το άγχος των χορευτικών «επιδόσεων» του κοινού και τα γαρίφαλα στα πανέρια, να ερμηνεύει το ροκ της ζωής μας. «Θέλω» να ζήσω αυτή τη μοναδική απίστευτη εμπειρία κάποτε στο μέλλον. 

Το 3ο μέρος θα μπορούσε να λείπει, αλλά ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας…

Περασμένες 4 φεύγουμε έχοντας "κερδίσει" απίστευτες ώρες! «Δάνειο» ζωής κι ελπίδας. 

Να είσαι καλά Δημήτρη σ' ευχαριστώ για την εμπειρία και μη ξεχάσεις : Θέλω κάποτε να ζήσω το όνειρό μου

14 σχόλια

  1. :)

    Κι εμείς Παρασκευή βράδυ πήγαμε, και το κέντρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο, και ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφεις ήταν -κάτι έχει ο Λιδάκης φέτος, όντως- και πιο πολύ Μητροπάνο ήθελα να έχει, κι εκεί που χόρεψε όλος ο κόσμος τον αποθέωσε όπως και σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, και....
    :)

    Και θέλω να ξαναπάωωωω!
    :)))

    Να 'σαι καλά, καλή βδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Mητροπάνος είναι ένας και μοναδικός, τι να λέμε τώρα??
    Το χουμε στο πρόγραμμα να πάμε, να δούμε πότε θα τα καταφέρουμε.
    Καλή βομάδα Γιώργο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τυχεροί έ τυχεροί! Τι να πω εγώ για τον Μητσάρα, που μεγάλωσα με τα τραγούδια του. Αλλά ρε συ Γιώργη χωρίς πλάκα, έχεις ποτέ σκεφτεί ότι αυτές οι περιγραφές που κάνεις είναι λογοτεχνικάρες; Εγώ δεν διαβάζω τέτοια κείμενα ούτε από επαγγελματίες του είδους, αν εξαιρέσω τη δικιά μας Τασούλα Επτακοίλη που έχει το δικό της στυλ. Είσαι εκτός από όλα τ΄ άλλα και δυνατή γραφίδα.
    Τελικά εκείνο το άλμπουμ σου δεν μπόρεσα να το κατεβάσω δεν ξέρω τι συμβαίνει. Χαιρετώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιωργο καλησπερα, πολυ μ'αρεσει ο μητροπανος, οταν τον ακουω αγγιζει τη ψυχη μου η φωνη του.Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και είναι και ένας πολύ καλός και σεμνός άνθρωπος. Να τους δεις με τον Τερζή να σου μιλάνε και να σε καλοδέχονται στο σπίτι του Τερζή στη Χαλκιδική. Πραγματικός καλλιτέχνης. Καμία σχέση με...άλλους.

    Η φωνή του και τα τραγούδια του υπέροχα. Τον έχω ακούσει πολλές φορές στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα και χωρίς τα φαρύφαλλα που λες...

    Κάτι τέτοια μου λείπουν στη Αγγλία.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή πέρασες υπέροχα...Μπράβο φίλε μου...Φιλιά πολλά από ΝΖ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απ' ό,τι βλέπω όλοι (κάποια) Παρασκευή τον είδαμε. Δεν έχω να προσθέχω τίποτα σ' αυτά που είπες, συμφωνώ απόλυτα. Ο Λιδάκης "δεν ήταν" εκεί.
    Πρώτη φορά τον έβλεπα τον Μητροπάνο αλλά τώρα θα τον ακολουθώ πιστά, μακάρι σε καλύτερους χώρους.

    Το ζεϊμπέκικο της πρώτης φωτό (από τη Ρόζα, ίσως η κορυφαία στιγμή του προγράμματος) το απαθανάτισα κι εγώ αλλά όχι με τόση επιτυχία. Όλες οι φωτό σου είναι πολύ καλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια που το 'φερε η κουβέντα, το "Ζωή νταλίκα κόκκινη" από τον τελευταίο δίσκο δεν είναι πολύ δυνατό κομμάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πήγα με την παρέα μου δυο εβδομάδες πιο πριν. Τώρα άμα σου πω ότι οι απόψεις μας για το πρόγραμμα ταυτίζονται 100% τι θα πεις; Μιλάμε ότι έκανα ακριβώς τις ίδιες σκέψεις. Όταν βγήκε ο Λιδάκης, έχοντας δει πολλές φορές συναυλίες του, αναρωτήθηκα για ποιό λόγο "δεν τραβάει". Κάτι έχει όντως. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Πολύ μέτρια η απόδοσή του. Για τον Στόκα σκέφτηκα κι εγώ ότι δικαίως τον θεωρούσα εξαιρετικο ερμηνευτή, αλλά ίσως να περίμενα κάτι παραπάνω από τα γνωστά του. Και τέλος για τον Μητροπάνο τι να πω; Κατευθείαν σκέφτηκα ότι όλος αυτός ο κόσμος (μαζί κι εγώ) πήγε εκεί κυρίως για τον Μητροπανο. Και όσο τον άκουγα σκέφτηκα πόσο πολύ θα ήθελα να τον δω σε μικρότερη μουσική σκηνή, χωρίς λέλουδα και γραβάτες που χορεύουν ζεϊμπέκικα, σε ένα πιο "έντεχνο" και ροκ πρόγραμμα. Αμέσως βέβαια σκέφτηκα ότι αυτή μου η επιθυμία είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Πού ξέρεις όμως, μπορεί να το ζήσουμε κάποτε αυτό...

    Πάντως με τη φωνή του έπαθα πλάκα. Είναι όλο και καλύτερη, παρόλα τα προβλήματα υγείας και τα χρόνια που περνάνε. Πραγματικά ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!

    Την χάρηκα πολύ αυτή σου την ανάρτηση. Με συντομία είπες σχεδόν όσα αισθάνθηκα κι εγώ κατά την επίσκεψή μου στο Κέντρο Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η φωνή του σου καρφώνεται στο μυαλό και στη καρδιά, σε διαπερνά με μοναδικό τρόπο!
    Τώρα αν σου πω οτι ζηλεύω πάλι ....
    Να περνάς καλά!
    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aκριβώς τα ίδια λόγια άκουγα σήμερα το πρωί.Για τους πάντες τα ίδια σχόλια...Ειδικά για τον Λιδάκη...Και φυσικά για τον απόλυτο τραγουδιστή...τον υπέροχο Μητροπάνο.Καλησπέρα ...Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Μητροπάνος είναι πραγματικά σπουδαίος. Η φωνή του είναι απίστευτη! Η χροιά είναι αυτή που διακρίνει τους πραγματικά μεγάλους από τους υπόλοιπους και η δική του είναι μοναδική. Είναι σαν τον παλιό καλό κρασί. Αντί θα φθείρεται με το χρόνο, γίνεται ολοένα και καλύτερος. Νομίζω ότι είμαστε τυχεροί όλοι όσοι τον έχουμε ακούσει live και γενικά όλοι εμείς που αγαπάμε τα τραγούδια του.

    Στο Κέντρο Αθηνών δεν κατάφερα να πάω και δεν ξέρω αν θα καταφέρω κιόλας. Αλλά οι περιγραφές σου φτάνουν και με το παραπάνω για να αισθανθώ σαν να πήγα ήδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ζηλεύω Μπάλε μου, ζηλεύω λέμε όταν διαβάζω τέτοια.

    Αλλά γράφε εσύ να βρίσκομαι έστω και νοερά σε τέτοια στέκια.

    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @(νατασσάκι ΕΛΕΝΑ gskapetis Ελευθερία NdN Artanis elie Stepas ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ δήμητρα gatti Ανασαιμιά)
    Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τα λόγια που αφήσατε εδώ και να απολογηθώ για τον λίγο ελεύθερο χρόνο που έχω αυτό το διάστημα. Χαίρομαι να σας διαβάζω είτε στο λίγο σας εδώ, είτε πολύ περισσότερο στα δικά σας μπλόκια :) Μπορεί να μην αφήνω πάντα σημάδια ορατά, αλλά εσείς ξέρετε όταν κάνω τις βόλτες μου.
    Να είστε όλοι καλά! Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα