Berlin, ah du Berlin...

Το ταξίδι προέκυψε απροσδόκητα. Πολλοί οι παράγοντες που επηρέασαν τον τελικό προορισμό. Οι πολύ καλές προσφορές στα έξοδα μεταφοράς, η εκπληκτική προσφορά στα έξοδα διαμονής και τα πολλά και υπέροχα σχόλια αυτών που ήδη είχαν πάει!
Πολύτιμη και άκρως καταλυτική η βοήθεια του Νίκου.
Το Βερολίνο είναι μια πόλη με ποιότητα ζωής. Έχει τέλειες υποδομές στις αστικές συγκοινωνίες της. Δεν έχει καθόλου κυκλοφοριακό πρόβλημα! Έχει τεράστιους χώρους πρασίνου. Είναι μια πόλη που αγαπάει τρελά το ποδήλατο. Είναι μια πόλη που σέβεται απόλυτα τους κατοίκους της. Είναι μια πόλη που χαίρεται να σε κάνει να νιώθεις όμορφα.
Η πρωτεύουσα της ενωμένης πλέον Γερμανίας είναι ένας προορισμός για όλα τα γούστα. Η ένωση δύο διαφορετικών κόσμων δίνει στο Βερολίνο μία ποικιλία επιλογών μοναδική στον κόσμο. Από σύμβολο του διχασμού μετά την πτώση του Τείχους το Βερολίνο μετατράπηκε σε σύμβολο της ενότητας και της συμφιλίωσης.
Η πόλη θεωρείται οτι ιδρύθηκε το 1237 και από το 1415 έγινε πρωτεύουσα διαφόρων κρατιδίων και έδρα ηγεμόνων και αυτοκρατόρων. Το 1871 το Βερολίνο ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Σημαντικότερο ορόσημο όμως στην ιστορική διαδρομή της πόλης είναι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το τέλος του πολέμου βρήκε το Βερολίνο κατεστραμμένο και διαιρεμένο σε ζώνες επιρροής, διαίρεση η οποία ολοκληρώθηκε με την όρθωση του περίφημου Τείχους το 1961. Το Τείχος έπεσε το 1989 και από το 1990 το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα της ενωμένης πλέον Γερμανίας.
Έχει πανέμορφα κτίρια. Επηρεασμένα εμφανώς από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη απ όπου κι αν προέρχεται. Έχει τέλειους δρόμους, πεζοδρόμια που στο μικρότερο πλάτος τους ξεπερνούν τα 4 μέτρα, υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες παντού.
Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται επίσης από τους χάρτες διαδρομών σε κάθε στάση λεωφορείου με ψηφιακή πινακίδα που σε ενημερώνει σε πόσα λεπτά περνά το επόμενο λεωφορείο (όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Αθήνα δηλαδή).
Το Βερολίνο έχει νυχτερινή ζωή. Μπυραρίες, μπαρ, παμπ, κλαμπ. Έχει άφθονα εστιατόρια, φαστφουντάδικα, καφέ. Έχει ευγενικούς ανθρώπους. Πρόθυμους να σε βοηθήσουν, να σου εξηγήσουν, να σε καθοδηγήσουν. Δεν αισθάνεσαι καμιά στιγμή ότι κινδυνεύεις περπατώντας στους δρόμους του.
Περπατήσαμε όντως ατελείωτα χιλιόμετρα. Αναμιχθήκαμε με το πλήθος. Αποφύγαμε τις τεράστιες ουρές στις εισόδους των μουσείων. Φάγαμε λουκάνικα στο δρόμο. Ήπιαμε πολλά, πάρα πολλά μισόλιτρα μπύρας.
Συναντήσαμε και γνωρίσαμε από κοντά το Νίκο και τη Βένια. Δυο υπέροχους ανθρώπους. Δυο αληθινούς φίλους θεωρώ πια, που προέκυψαν μέσα από την e-κοινωνία της μπλογκόσφαιρας. Περάσαμε ένα πανέμορφο σαββατόβραδο παρέα. Τους ευχαριστώ πολύ και πάλι, για την αρωγή και το χρόνο τους.
Σύμβολο της πόλης είναι η πασίγνωστη πύλη του Βραδεμβούργου. Είναι η μοναδική απομένουσα από τις πύλες εισόδου του παλαιού Βερολίνου και χτίστηκε το 1791 σαν σύμβολο ειρήνης. Είναι η κατάληξη της περίφημης λεωφόρου «Υπό τας Φιλύρας» (Unter den Linden) όπου παρήλαυναν τα στρατεύματα του Χίτλερ. Βόρεια της πύλης του Βραδεμβούργου, βρίσκεται και το Γερμανικό κοινοβούλιο, η Ράιχσταγκ, κτίριο με πλούσια ιστορία, παράλληλη με την άνοδο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή σκηνή. Το κτίριο κάηκε το 1933, μάλλον από τους ναζί, και υπέστη εκτεταμένες ζημιές στη διάρκεια του πολέμου. Ο μοντέρνος κατεστραμμένος θόλος του αντικαταστάθηκε από μοντέρνο γυάλινο θόλο που συμβολίζει τη διαφάνεια.
Το νησί των Μουσείων, ένα συγκρότημα μουσείων που περιβάλλεται από νερό, με πιο ενδιαφέρον το Μουσείο της Περγάμου. Τα εκθέματα του μουσείου είναι πολυάρι8μα και εντυπωσιακά. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το τμήμα των ελληνικών εκθεμάτων όπου δεσπόζει η αγορά της αρχαίας Μιλήτου και ο βωμός της Περγάμου.
Ο ναός της μνήμης του αυτοκράτορα Γουλιέλμου (Kaiser Wilhelm Gedachtniskirche), σύμβολο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς καταστράφηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού των συμμάχων και ο κεντρικός του πύργος έχει διατηρηθεί κατεστραμμένος για να θυμίζει τα δεινά του πολέμου. Δίπλα ακριβώς ο νέος ναός, ένα μοντέρνο πολύγωνο κτίριο, σημάδι της νέας εποχής.
Το άλλοτε κέντρο του Δυτικού Βερολίνου έχει μεταφερθεί στην ανατολική πλευρά.
Ξεχωρίζει η κεντρική πλατεία του (AlexanderPlatz), το λίκνο του σύγχρονου Βερολίνου η Potsdamer Platz με τα τεράστια μοντέρνα κτίρια, ο καθεδρικός ναός κλπ.
Εκεί συμβαίνουν καθημερινά όλα όσα περιμένεις να βιώσεις, να νιώσεις κι όλα τα αναπάντεχα!!

Ήταν στ’ αλήθεια, ένα ταξίδι στο όνειρο!
Με τις μνήμες ακόμα νωπές, ένα αίσθημα αδικίας για την Αθηναϊκή καθημερινότητα που βιώνουμε, κρατάμε όλες αυτές τις υπέροχες στιγμές που ζήσαμε εκεί και συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο ελληνικό καλοκαίρι.

13 σχόλια

  1. Όλοι,όσοι ταξιδέψανε στο Βερολίνο,έτσι μαγεμένοι επέστρεψαν!
    Και σε άλλα ταξίδια εύχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πως είναι μαγευτική πόλη, ένα ταξίδι που σχεδιάζουμε να κάνουμε στο μέλλον... πάντα έτσι ενθουσιασμένος να γυρνάς απ τα ταξίδια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ομορφο το ταξίδι σου Γιώργο μου, μας ταξίδεψες κι εμάς σε μια πανέμορφη πόλη!!
    Καλή συνέχεια με ελληνικό καλοκαιράκι - έχει κι αυτό τις ομορφιές του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mπορεί να μην πάω διακοπές, αλλά "ταξιδεύω" μαζί σας...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά να τα περάσετε ...
    Το Βερολίνο είναι υπέροχο
    το επισκέφτηκα το Φλεβάρη !!!
    Το 'χω στο πρόγραμμα να βρεθώ εκεί
    την επόμενη άνοιξη ή καλοκαίρι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ όμορφο φαίνεται το Βερολίνο. Και η παρουσίαση σου αναλυτικότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίες φωτό. Θέλω κι εγώ να πάω μια μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαίρομαι που πέρασες καλά...Και οι φωτό πολύ ωραίες..Καλά να περνάς πάντα, σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και το καλοκαιρακι ειναι μικρο ακομα, δεν τελειωσε. Ομορφο το ταξιδι σιυ Γιωργη και περιγραφες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @agrampelli
    @Betty's Cuisine
    @ΕΛΕΝΑ
    @τo τέρας της «αμάθειας»
    @Side21
    @big mama
    @kiki
    @Artanis
    @δεσποιναριον

    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα καλά σας λόγια.
    Το ταξίδι αυτό ήταν μια μοναδική εμπειρία για μας.
    Εύχομαι να ταξιδεύετε πάντα, εκεί που ο νους σας φτάνει.
    Να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Geia sou kai apo to berolino file giwrgo.
    Twra pou mporesa na dw thn anarthsh sou thelw kai gw kai h Venia na se euxaristisoume gia ta polu omorfa logia sou.
    Xarhkame polu pou sas gnwrisame, brhkame duo zestous anthrwpous na milhsoume me thn kardia anoixth kai auto gia mas den einai ligo.
    Na xeretai pws eiste panta kalodexoumenoi, oxi mono sto Berolino alla kai sto spiti mas.
    Polla filia apo to "miso-koutso" monopati :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πολύ ωραίες φωτογραφίες

    και ο λόγος σου ικανός να

    σε στείλει για εισιτήρια

    άμεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα