~ Εκεί που οι φίλοι συναντιούνται ~ ΠΟLIS THEATER



Έχουν περάσει περίπου 10 μέρες από το βράδυ του Σαββάτου που παρακολούθησα τη μουσική παράσταση «Εκεί που οι φίλοι συναντιούνται». Ηθελημένα άφησα να περάσει ένα διάστημα, να αποφορτιστώ από τα συναισθήματα, να καταλαγιάσουν οι άκρες, να το ξαναδώ από απόσταση ασφαλείας.
Η αλήθεια είναι ότι με τον κ Νταλάρα είχα «κρυώσει» τα τελευταία χρόνια. Ήταν τόσο μεγάλο το χτύπημα που είχε δεχθεί ο ψυχικός μου κόσμος, μετά την εμφάνισή του στο «Αθηνών Αρένα» (έφυγα στα μισά), που δεν ήξερα αν ήθελα να τον ξαναδώ.
Φανατικός θεατής-ακροατής των παραστάσεών του από τα μισά της 10ετίας του 80 (ΠΑΛΛΑΣ, ΠΕΡΟΚΕ…) μέχρι τις πιο πρόσφατες (ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ, ΖΥΓΟΣ…) τον θαύμαζα κυρίως για την αρτιότητα της δουλειάς του, το ανεξάντλητο ρεπερτόριο, τις επιλογές του.
Η εμφάνιση με τα γαρίφαλα στο «Αρένα» με χάλασε. Όταν μου πρότειναν πρόσφατα τη φετινή παράσταση, με μεγάλο δισταγμό απάντησα θετικά και δέχτηκα μιας και είχαν περάσει κάποια χρόνια.


Το ΠΟLIS THEATER στην Π. Ράλλη φιλοξενεί φέτος το Γιώργο Νταλάρα, τη σπουδαία κυρία Πίτσα Παπαδοπούλου, τον κρητικό τραγουδοποιό και σολίστα του λαούτου Μιχάλη Τζουγανάκη και τη νεαρή τραγουδίστρια Ασπασία Στρατηγού.
Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 11:00 ακριβώς! και τελειώνει στις 3:00 ακριβώς!! με ένα μικρό διάλλειμα στα μισά. Είναι βασισμένο στην πολύχρονη μουσική πορεία του Γιώργου Νταλάρα, αλλά και στα νέα του τραγούδια. Ο ίδιος , εμφανίζεται με επιλογές που παραπέμπουν στα παλιά καταξιωμένα standard που ο ίδιος είχε επιβάλει στο χώρο. Χωρίς εξάρσεις και υπερβολές υπηρετεί την εικόνα του και ενθουσιάζει ξανά, χωρίς να συναρπάζει.



Η κυρία Παπαδοπούλου στηρίζεται κυρίως στο υλικό του δίσκου της « Όσα αγαπώ». Ξαφνιάζει ευχάριστα τους μη μυημένους, τραγουδώντας Μάλαμα, Περίδη, Κραουνάκη, Αλλαγιάνη, αλλά και ικανοποιεί απόλυτα αυτούς που ξέρουν. Η φωνή της με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα συνεχίζει να εντυπωσιάζει για το επίπεδο και την ποιότητά της.


Η Ασπασία Στρατηγού, μια νεαρή πολύ ταλαντούχα τραγουδίστρια διαθέτει μια επίσης πολύ σπουδαία φωνή! Έτυχε να την ακούσω πρόσφατα σε μια συμμετοχή της («Νανούρισμα») στο δίσκο του φίλου μου Νίκου Χαλδαιάκη «Οι μερακλήδες τό 'χουνε!..» (θα ασχοληθούμε μαζί του προσεχώς) και ήμουν προετοιμασμένος για την αξία της παρουσίας της στο πρόγραμμα. Υπηρετεί στο μέγιστο βαθμό την τέχνη της και κερδίζει άνετα το αυθόρμητο χειροκρότημα του κόσμου. Περιμένω με αγωνία τις προσωπικές επιλογές της στη δισκογραφία.


Άφησα για το τέλος την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!! Μιχάλης Τζουγανάκης. Ο βιρτουόζος σολίστας του λαούτου αποκαλύφθηκε μπροστά μου και με «κόλλησε» στον τοίχο!! Κρατώντας στα χέρια του ένα παμπάλαιο λαούτο, το μετατρέπει σε «μυδράλιο» και πυροβολεί «κατά ριπάς» αφήνοντας το κοινό αποσβολωμένο να μη πιστεύει στα αυτιά του και τα μάτια του, γι’ αυτά που ακούει και βλέπει. Δε μου έχει τύχει πολλές φορές σε ελληνικό νυχτερινό κέντρο ο κόσμος να χειροκροτεί όρθιος και να αποθεώνει ένα καλλιτέχνη με ιδιαίτερο ρεπερτόριο, που βασίζεται μονάχα στην τέχνη του και τη δεξιοτεχνία του. Την επομένη κιόλας αναζήτησα πληροφορίες για τη δισκοφραφία του και είμαι πολύ χαρούμενος που ακούω τον τελευταίο του δίσκο «Στα ρεύματα του κόσμου» και το καταπληκτικό Live «Στη σκιά των βράχων» στα πλαίσια του φεστιβάλ του δήμου Βύρωνα.


Η πολυπληθής-καλοστημένη-καλοκουρδισμένη ορχήστρα 12 + 3 σολίστες, «κεντάει» με ήχο κρύσταλλο!!
Το τέλος της παράστασης με βρήκε κι εμένα να χειροκροτώ! Πέρασα ένα πολύ όμορφο βράδυ!!


Ο χώρος στο ΠΟLIS Thaeter, παρόλο που έχει μια πολύ σωστή χωροταξικά διάταξη –βλέπεις απ όπου και να κάθεσαι- μια πολύ καλή ακουστική – όλα όπως πάντα προσεγμένα κ Νταλάρα – τιμές προσιτές για τους χαλεπούς καιρούς μας, έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: Ενώ το κάπνισμα απαγορεύεται (δεν υπάρχουν τασάκια στα τραπέζια) όλοι καπνίζουν. Και καπνίζουν πάρα πολύ!!!! Γυρνώντας στο σπίτι βρωμούσα τσιγαρίλα από τα μαλλιά μέχρι τις κάλτσες!!!!
Η παράσταση πάντως, συνιστάται ανεπιφύλακτα!!!


«Ζωντανά» κάθε εβδομάδα, από Τετάρτη ως Σάββατο, στις 11:00, στη σκηνή του ΠΟLIS Theatre.

9 σχόλια

  1. Η περιγραφή ήταν συνοπτική και ταυτόχρονα λεπτομεριακή του προγράμματος που είδες...
    Βοήθησες πολύ για να σχηματίσουμε εικόνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαινεται ότι πραγματικά το απόλαυσες!!
    Στα υπόψιν λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δηλώνω φανατική του Τζουγανακη!!παρόλο που ζωντανα δεν τον έχω δει,όταν τον ανακαλυψα τυχαια εντελώςστο you tube να τραγουδα το "Όλοι οι γιατροι του κόσμου" ξετρελλαθηκα μαζί του...κουβαλά μια μοναδική τρελλα ο άνθρωπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πλήρης και αναλυτική ...
    ενημέρωση όπως πάντα !!!
    Αν και ποτέ δεν ήμουν φαν του Νταλάρα ...
    εκτιμώ την εργατικότητα και την τελειομανία του καθώς και την συνέχεια
    και την ποικιλία και ανανέωση της δουλειάς του ως επίσης και τη στήριξη
    που δίνει σε νέους καλλιτέχνες ...
    Για την Π. Παπαδοπούλου τι να πω ... φωνάρα !!!
    Θυμάμαι σε μια συνέντευξή της στην TV τραγουδούσε ποιοτικά τραγούδια
    Σπανό, Χατζηδάκη, Θεοδωράκη ...
    κι όταν τη ρώτησε η δημοσιογράφος γιατί δεν τα λέει στα νυχτερικά κέντρα ...
    απάντησε ότι εκεί τραγουδώ ότι μου ζητούν ...
    αλλά στο σπίτι μου ακούω και υταγουδώ ότι μ' αρέσει !!!
    ΤΕΛΟΣ για τον Τσουγανάκη έχω τρέλλα όπως κι ο γιός μου
    που ασχολείται εδώ και 5-6 μήνες αποκλειστικά με το λαούτο ...
    Ο άνθρωπος είναι άρρωστος !!! τον θαύμασα το βράδυ της πρωτοχρονιάς στον Παπαδόπουλο
    όπου έκλαιγε το λαούτο του με το "πάλι - πάλι" !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Yπεροχη βραδια Γιωργο, σαφως και ζηλευω, μπηκα στο μπουκετο και τα ειδα ολα.Να περνατε παντα ετσι καλα.
    φιλια σε ολους.
    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπάλε μου,
    εσύ απόλαυσες τη μουσική παράσταση κιεγώ πραγματικά απόλαυσα την κριτική σου.. Νομίζω ότι ένα μουσικοκριτικό ταλέντο το διαθέτεις και κρίμα αν δεν το εκμεταλλεύεσαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις,ήδη δοθηκε εντολή στο τεχνικό επιτελειο μου να κατεβάσει όλα τα cd,σ'ευχαριστώ πολύ....

    Καλο μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με συνάρπασε η περιγραφή σου!

    Μεγάλη φαν του Νταλάρα από τα παιδικά μου χρόνια, παραδέχομαι την ποιότητα της Παπαδοπούλου και ακούω Τζουγανάκη εδώ και καιρό ανελλιπώς!

    Ευχαριστώ για την τόσο άρτια ανάρτηση-ανάλυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γνωρίζοντας πόσο ποιοτικός είσαι σε όλα σου, μακρινέ μου ξάδερφε, απόλαυσα τα όσα έγραψες και κατ’ επέκταση έζησες στο στέκι των φίλων με τους αγαπημένους μου τραγουδιστές.
    Σ’ ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα