Στις πλαγιές του Παρνασσού!!


Όταν ένα απλό ταξίδι, γίνεται εκδρομή!!

Δεν ήταν έτσι σχεδιασμένο. Σάββατο μεσημεράκι είχαμε πει, φεύγουμε για Λαμία. Μένουμε εκεί για ένα 24ωρο και επιστρέφουμε στην Αθήνα.
Στο τηλέφωνο ο Αλέκος με πληροφόρησε : «πρόσεχε γιατί έχει κλείσει η Εθνική από ντελαπάρισμα νταλίκας». Μπήκα να ενημερωθώ και διαπίστωσα ότι το ατύχημα είχε συμβεί περίπου 12 ώρες πριν. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα. «Ε, τι στο καλό, θα έχει ανοίξει τώρα…» σκέφτηκα. Η κοπέλα που μου απάντησε ευγενικά στην άλλη άκρη της τηλεφωνικές γραμμής του 100, ήταν σαφής «παραμένουν κλειστά και τα 2 ρεύματα και είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν».
Πάμε και βλέπουμε λοιπόν.
Στο δρόμο η κυκλοφορία κανονική έως μέτρια. Τίποτα ιδιαίτερο. Μέχρι το ύψος του Κάστρου Βοιωτίας. Εκτροπή εδώ, μέσω Παλαιάς Εθνικής οδού!! Σε κύρια σημεία περιπολικά πληροφορούσαν και κατεύθυναν τους οδηγούς ανάλογα με τον προορισμό τους.
Με μειωμένη ταχύτητα και το βλέμμα με περιθώρια περιπλάνησης, ξεκινήσαμε το γύρο του Παρνασσού.
Χαιρώνεια, είχα να περάσω από τα χρόνια του λυκείου. Ο Λέων της, ένα μαρμάρινο άγαλμα που στήθηκε στη μνήμη των Θηβαίων Ιερολοχιτών που σκοτώθηκαν το 338 π.χ. στη μάχη εναντίον του Φίλιππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σήμα κατατεθέν της περιοχής, δεσπόζει πάνω στο δρόμο.
Η διαδρομή ξετυλίγεται πανέμορφα και χαλαρωτικά. Θα μπορούσε ίσως. Οι σύγχρονοι έλληνες, πιστοί σε άλλα «ιδανικά» τύπου Cayenne, με την «ανωτερότητα της τσέπης» και τη μ@λ@κία στον εγκέφαλο, ανυπόμονοι για την επιστροφή τους στην νέα εθνική οδό των πολλών λωρίδων και των μεγάλων ταχυτήτων, περνούν αδίστακτα, προκλητικά, εκβιαστικά και κυρίως εκνευριστικά στο αντίθετο ρεύμα, βάζοντας σε κίνδυνο κυρίως τις ζωές των άλλων που έρχονται από την άλλη κατεύθυνση, αλλά και των συνοδοιπόρων τους στη μια και μοναδική λωρίδα κυκλοφορίας, όταν την τελευταία στιγμή «χώνονται» μπροστά τους, προκειμένου να αποφύγουν την επερχόμενη σύγκρουση. 

πηγή : dpgr
 
Κάτω Τιθορέα. Όμορφη χτισμένη στην πεδιάδα του Βοιωτικού Κηφισού, ανάμεσα στον ανατολικό Παρνασσό και το βουνό Καλλίδρομο. Σε απόσταση κοντινή (1.30') από την Αθήνα, είναι προσβάσιμη με αρκετά μεταφορικά μέσα, μιας και διασχίζεται από την Παλαιά Εθνική Οδό και προσεγγίζεται από το σιδηροδρομικό δίκτυο, από τον ομώνυμο σιδηροδρομικό σταθμό, που βρίσκεται μέσα στην πόλη.
 φωτό ΕΘΝΟΣonline
Αμφίκλεια. Νομός Φθιώτιδας, επαρχία Λοκρίδας. Παρνασσός, όρος επιβλητικό, αγέρωχο, που οι αρχαίοι τον έλεγαν «ιεροπρεπή», «δικόρυφο» και «δικόρυμβο».
Ιεροπρεπή μεν, από το ιερό των Δελφών και δικόρυφον από τις δύο κορυφές του, τη Λιάκουρα (2457μ.) και τον Γεροντόβραχο (2435μ.) που κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως άλλος Καιάδας.
Το όρος πήρε το όνομά του από τον αρχαίο ήρωα Παρνασσό, που πιστεύεται ότι ήταν γιος του Ποσειδώνα και της νύμφης Κλεοδώρας. Ο ήρωας Παρνασσός είχε χτίσει πάνω στο όρος αυτό ομώνυμη πόλη η οποία καταστράφηκε στον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα κατά τη μυθολογία. Ο Παρνασσός θεωρείται κατοικία του Απόλλωνα και κατά τον Όμηρο εδώ τραυματίστηκε ο Οδυσσέας από αγριόχοιρο ενώ κυνηγούσε. Επίσης κατά τη μυθολογία ο Παρνασσός ήταν άντρο νυμφών με ονομαστό το Κωρύκιον άντρο και εδώ υπήρχε το ιερό του θεού Πανός και ο βωμός του Διονύσου. Στις Β.Α. πλαγιές του ιστορικού αυτού όρους βρίσκεται χτισμένη η πόλη της Αμφίκλειας. Σύγχρονος χειμερινός προορισμός και «αντίπαλο δέος» της «all time classic» Αράχοβας .
Πλατάνια, έλατα, μυρωδιά από χώμα και βροχή στις συννεφιασμένες καλοκαιριάτικα πλαγιές. 
 
 
Μπράλος. Κομβικό σημείο, γνωστός για τις στροφές του, τη συμμετοχή του στις ειδικές διαδρομές του «ιστορικού ράλι ακρόπολις» και την υποχρεωτική εκτροπή της κυκλοφορίας όταν οι αγρότες κλείνουν την εθνική οδό!!
Κατηφορίζουμε τώρα πια και σε λίγη ώρα είμαστε και πάλι στους γνωστούς ρυθμούς του σύγχρονου δρόμου. 1 ώρα επιπλέον πανέμορφης διαδρομής, που όσο κι αν μόχθησαν κάποιοι (πολλοί) ανεγκέφαλοι, δε μπόρεσαν να μας χαλάσουν τη διάθεση.

Χρήσιμες σελίδες :

3 σχόλια

  1. Ομορφη η εκδρομούλα σας, γεμάτη ενδιαφέρουσες εικόνες!
    Καλή βδομάδα Γιώργο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι γύρευε ο νησιώτης στα βουνά;:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10 Ιουλίου, 2010

    Αφεντικό ειπε
    Καλά τα ταξιδάκια,αλλά κανένα μαγείρεμα παίζει?
    Η" κουζίνα " εχει πιάσει αράχνες!!
    Εκτός κι αν περιμένεις να μαγειρέψω
    εγώ τον άλλο μήνα!!!!
    Καλά να περνάτε πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα