Γευστικό ταξίδι στη Σάμο!!

Με το Πάσχα προ των πυλών και για όσους αναρωτιούνται με ποια πιάτα και ποιες γεύσεις θα τους υποδεχθεί η Σάμος στην επικείμενη ή μελλοντική τους επίσκεψη, έχω ετοιμάσει εδώ μια συνεργατική ανάρτηση, στηριζόμενος κυρίως σε δυο πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τη γευστική εικόνα του νησιού μας.
Το πρώτο αλιευμένο (με τη βοήθεια του φίλου Θ.Κ.) από το ΒΗΜΑ Gourmet και δημοσιευμένο στην εφημερίδα το Φλεβάρη που μας πέρασε με τίτλο "Η άγνωστη γευστική πλευρά της Σάμου"  . Έρχεται δε, να δέσει αρμονικά και απόλυτα με την προηγούμενη μας ανάρτηση .

Αν σας καλέσει Σαμιώτης για τραπέζι, ιδού μια μικρή ιδέα για το τι σας περιμένει... (φωτό Μενέλαος Μυρίλλας)

Αυτή τη φορά αρχίσαμε ανάποδα. Όχι από τα προϊόντα, αλλά από το (μαγειρεμένο) αποτέλεσμα αυτών. Η επίσκεψη στη Σάμο ξεκίνησε με ένα λιχούδικο τραπέζι του οποίου οικοδεσπότες ήταν ο σεφ Ανδρέας Λαγός και η οικογένειά του.
Πηγαίνουμε λοιπόν στο νησί καλεσμένοι του αντιδημάρχου Νίκου Λύκου και φτάνουμε ακριβώς την ώρα που στρώνεται το τραπέζι με νοστιμιές απίστευτες. Ο Ανδρέας αρχίζει την περιήγηση στην τοπική κουζίνα που απλώνεται μπροστά μας. Πλάτη κατσικιού γεμιστή, μπουρέκια με κολοκύθα και δερματοτύρι (τυρί φυλαγμένο σε δέρμα ζώου), τσιγαριαστές παπαρούνες με ταραμά, «γιορτή» με κατσίκι και σιτάρι, κατιμέρια (δηλαδή τηγανίτες που τρώγονται με κατσικίσιο τυρί ή με λιαστό πετιμέζι), μουσταλευριά φρέσκια αλλά και ξερή που στεγνώνει στον ήλιο, πασπαλάς (χοιρινό παστό σε φέτες), κρεμμυδοντολμάδες, ελιές χαμάδες, ξερά σύκα, σταφίδες από ροζακί, ξερές μακαρόνες (μοιάζουν με τα μελομακάρονα) και βέβαια άφθονο κρασί ξηρό και γλυκό και σούμα (ντόπιο τσίπουρο) που φτιάχνονται από την αρωματική ποικιλία μοσχάτο.

Κάτι πρέπει να έχουν το έδαφος και ο αέρας του νησιού που τα κάνει όλα τόσο έντονα ευωδιαστά.


Ποιαν είπες χαμάδα;
Από τις διάφορες ποικιλίες ελιάς που καλλιεργήθηκαν εδώ κατά καιρούς, επικράτησε η ντόπια ή θρουμπολιά. Εκτός από το λάδι, σπουδαίο προϊόν της θρουμπολιάς είναι και οι θρούμπες, ή χαμάδες όπως τις λένε στη περιοχή, και πρόκειται για ώριμο καρπό, που τρώγεται μόλις πέσει από το δέντρο, χωρίς καμία επεξεργασία, χωρίς ξεπίκρισμα. Είναι γλυκύτατη η γεύση τους αλλά δύσκολη η συλλογή τους, που γίνεται με τα χέρια από το έδαφος, αφού ωριμάσουν και πέσουν μόνες τους από το δέντρο.
Έτσι, είναι λίγοι αυτοί που μαζεύουν τις ελιές τους και όσοι το κάνουν δεν τις διαθέτουν στο εμπόριο, αλλά τις κρατούν για το σπίτι. Βγάζουν όμως λάδι από την ντόπια ελιά.
Αυτά τα άτιμα τα γίδια
Οσο για τον δικό μου έρωτα, είναι το αρμόγαλο. Τι τυρί είναι αυτό... Μοιάζει με το ανεβατό της Κοζάνης ή το γαλοτύρι της Ηπείρου, το ξίγαλα της Σητείας, το κατίκι Δομοκού. Φτιάχνεται από γίδινο γάλα, ωριμάζει για 24 ώρες, στραγγίζει για άλλες 24 και τέλος χτυπιέται και συσκευάζεται. Τρώγεται με όλους τους τρόπους: πάνω σε ψωμί ή σε παξιμάδι, ως μεζές, με φρούτα, με μέλι, σε φρέσκια σαλάτα, σε πίτες.
Αλλά και η γραβιέρα, φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα, ήταν πολύ καλή. Καλό και το ανθότυρο, αλλά και το τυρί άλμης. «Αυτά σε λίγο θα τελειώσουν. Η συντριπτική πλειονότητα των κτηνοτροφών από τους οποίους παίρνω γάλα δεν έχουν διάδοχη κατάσταση» εξηγεί ο κ. Βουρλιώτης. Ξέρουμε όμως πως το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη λέω εγώ.
Αν μαθευτούν αυτά τα προϊόντα και υπάρχει ζήτηση και έξω από τα όρια του νησιού, θα βρεθούν και οι άνθρωποι που θα θελήσουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Εξάλλου είναι πολύ καλά και τα κρέατα της Σάμου. Σε αυτό το σημείο διακρίνω γύρω μου μιαν αμηχανία.
Χάσαμε το σφαγείο
Από ό,τι καταλαβαίνω το κλείσιμο του σφαγείου του νησιού έχει αναστατώσει τους Σαμιώτες, καθώς οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να πάνε σε άλλα νησιά προκειμένου να σφάξουν τα ζώα τους πληρώνοντας το μισό σφάγιο σε έξοδα μετακίνησης και σφαγής. Σε διαφορετική περίπτωση, η δημόσια υγεία κινδυνεύει.
Εδώ τα καλά βιολογικά, λέμε...
Και συγκεκριμένα στο μοναστήρι της Μεγάλης Παναγιάς στους Κουμαραδαίους, όπου οι καλόγεροι φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού, λικέρ, λάδια αρωματισμένα με βότανα αλλά και διάφορα ζυμαρικά «αρτύσιμα και νηστίσιμα», όπως λέει ο ηγούμενος Χρυσόστομος.
Με τις ευλογίες του ηγούμενου συνεχίζουμε για να βρούμε τον κ. Κληρονόμου που ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με την παραγωγή βιολογικών αρωματικών φυτών. Μυρωδιές της φύσης κλεισμένες σε χαρτονένια σακουλάκια για να διαλέξουμε ανάμεσα σε ρίγανη, θρούμπι, βασιλικό, δυόσμο, δενδρολίβανο, δάφνη και λεβάντα. Τέρμα η βαρετή μαγειρική. Ολη η Μεσόγειος βουτάει στο ταψί. Και συνεχίζουμε για το μαγαζί της Ειρήνης Τζόγια στην Υδρούσα. Βιολογικά προϊόντα και εδώ, δικής της παραγωγής.
Μαρμελάδες, σάλτσες, αμπελοκορφάδες τουρσί, γλιστρίδα (ή αντράκλα σε άλμη), βαλσαμέλαιο, όλα περνούν από τα χέρια της. Και τι να πω για το αρωματικό, φίνο μέλι Iramel του μελισσοκόμου Δημήτρη Λύκου, οι μέλισσες του οποίου ζουν στο δάσος ευτυχισμένες καθώς τρέφονται με βότανα και άνθη. Ευλογημένος τόπος. Είναι, άραγε, τυχαίο που η παράδοση θέλει τον μοσχάτο οίνο Σάμου σαν τον οίνο της Θείας Ευχαριστίας;
Πληροφορίες
BioSamos, βιολογικά προϊόντα, Υδρούσα, τηλ. 22730 30876
Κληρονόμου, αρωματικά φυτά, βότανα, αιθέρια έλαια, Κουμαραδαίοι, τηλ. 22730 41363
Markou Samos, ελαιόλαδο και σαπούνι, Κουμέικα, τηλ. 22730 36304
Μοναστήρι της Μεγάλης Παναγιάς, Κουμαραδαίοι
Τυροκομική Σάμου, Αργύρης Βουρλιώτης, τυροκομικά προϊόντα και τραχανάδες, Μυτιληνιοί Σάμου, τηλ. 22730 52200-1
* Τα προϊόντα του Κληρονόμου και της Τυροκομικής Σάμου θα τα βρείτε εκτός Σάμου στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, κεντρικό κατάστημα, Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, τηλ. 210 3234 612
* Τα προϊόντα της Μονής θα τα βρείτε στη Μορφή (Αγίας Φιλοθέης 17 στη στοά, τηλ. 210 3311 747)

Το δεύτερο δημοσίευμα αφορά τα κρασιά μας και δεν είναι περιστασιακό. Πρόκειται για τον ετήσιο οδηγό Alpha Wine Guide που εκδίδεται από το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ και το αθηνόραμαUmami.gr και αφορά τα εξαιρετικά ελληνικά κρασιά όλων των κατηγοριών.
Τα εξαιρετικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα είναι αυτά που συγκεντρώνουν βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση του 90/100 σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του ετήσιου οδηγού Alpha Wine Guide.
Στο φετινό (2011) οδηγό, η κατάταξη των κρασιών είναι η ακόλουθη :
Εξαιρετικά λευκά κρασιά
1. SAMOS ANTHEMIS (2003) 94/100
ΛΕΥΚΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ | ΣΑΜΟΣ (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ) | Ο.Π.Ε ΣΑΜΟΥ
2. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΒΑΡΕΛΙ (2008) 94/100
ΛΕΥΚΟΣ | ΣΙΓΑΛΑΣ | Ο.Π.Α.Π ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
3. CHARDONNAY (2008) 93/100
ΛΕΥΚΟΣ | ΚΑΤΣΑΡΟΣ (ΚΤΗΜΑ) | ΤΟΠ. ΟΙΝΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
4. ΑΣΥΡΤΙΚΟ GRANDΕ RESERVE (2006) 93/100
ΛΕΥΚΟΣ | ΣΑΝΤΟ (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ) | Ο.Π.Α.Π ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
5. ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ (2009) 93/100
ΛΕΥΚΟΣ | ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟΠ. ΟΙΝΟΣ ΑΧΑΪΚΟΣ
6. ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (2005) 93/100
ΛΕΥΚΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ | ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗΣ | Ο.Π.Ε ΜΟΣΧΑΤΟ ΡΙΟΥ
7. ΝΟΣΤΟΣ ROUSSANNE (2008) 93/100
ΛΕΥΚΟΣ | ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ | ΕΠ. ΟΙΝΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
8. SAMOS GRAND CRU (2008) 92/100
ΛΕΥΚΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ | ΣΑΜΟΣ (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ) | Ο.Π.Ε ΣΑΜΟΥ
9. ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ (2008) 92/100
ΛΕΥΚΟΣ | ΑΡΓΥΡΟΣ | Ο.Π.Α.Π ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
10. ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ (2009) 92/100
ΛΕΥΚΟΣ | ΑΒΑΝΤΙΣ (ΚΤΗΜΑ) | ΤΟΠ. ΟΙΝΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
11. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (2008) 92/100
ΛΕΥΚΟΣ | ΣΙΓΑΛΑΣ | Ο.Π.Α.Π ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
12. ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ CHARDONNAY (2008) 91/100
ΛΕΥΚΟΣ | ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΚΤΗΜΑ) | ΤΟΠ. ΟΙΝΟΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
13. ΝΥΧΤΕΡΙ RESERVE (2007) 91/100
ΛΕΥΚΟΣ | ΣΑΝΤΟ (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ) | Ο.Π.Α.Π ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
14. ΟΒΗΛΟΣ (2008) 91/100
ΛΕΥΚΟΣ | ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ (ΚΤΗΜΑ) | ΤΟΠ. ΟΙΝΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ
15. ΩΜΕΓΑ (2007) 91/100
ΛΕΥΚΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ | ΑΛΦΑ (ΚΤΗΜΑ) | ΤΟΠ. ΟΙΝΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Εξαιρετικά επιδόρπια κρασιά
1. SAMOS ANTHEMIS (2003) 94/100
ΛΕΥΚΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ | ΣΑΜΟΣ (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ) | Ο.Π.Ε ΣΑΜΟΥ
2. ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (2005) 93/100
ΛΕΥΚΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ | ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗΣ | Ο.Π.Ε ΜΟΣΧΑΤΟ ΡΙΟΥ
3. SAMOS GRAND CRU (2008) 92/100
ΛΕΥΚΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ | ΣΑΜΟΣ (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ) | Ο.Π.Ε ΣΑΜΟΥ
4. VINSANTO (1989) 92/100
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ | ΑΡΓΥΡΟΣ | Ο.Π.Α.Π ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
5. VINSANTO 8 ETΩΝ 92/100
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ | ΣΑΝΤΟ (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ) | Ο.Π.Α.Π ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
6. ΜΑΥΡΑΘΗΡΟ (2002) 92/100
ΕΡΥΘΡΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ | ΡΟΥΣΣΟΣ (CANAVA)
7. VINSANTO (2003) 91/100
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ | ΣΙΓΑΛΑΣ | Ο.Π.Α.Π ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
8. ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ (2007) 91/100
ΕΡΥΘΡΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ | ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
9. ΩΜΕΓΑ (2007) 91/100
ΛΕΥΚΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ | ΑΛΦΑ (ΚΤΗΜΑ) | ΤΟΠ. ΟΙΝΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Καμαρώνουμε αφάνταστα για την υπεροχή των προϊόντων της Σάμου και στηρίζουμε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα των ανθρώπων που συμβάλουν καθημερινά με όλες τους τις δυνάμεις, για την ανάπτυξη του νησιού μας.

11 σχόλια:

  1. Μπράβο, πολύ καλή ανάρτηση που σίγουρα βοηθαει το τόπο μας στις δυσκολες εποχες που περναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ πολύ Nick!! Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν αγαπημένα μου θέματα, αγγίζουν κι άλλο κόσμο.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ Νικόλα. Είναι παρήγορο το γεγονός, ότι υπάρχουν τόσα πολλά καλά δημοσιεύματα για τον τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι όμορφη ανάρτηση!!! και αυτή και η προηγούμενη!!! Για τη Σάμο με αγάπη... Μπράβο Γιώργο! και τώρα θα σκάσω αν δεν δοκιμάσω αυτές τις τσιγαριαστές παπαρούνες με ταραμά!!! επίσης και το αρμόγαλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπερδεύτηκα λίγο με τα σχόλια και στο ξαναστέλνω...
    τι όμορφη ανάρτηση!!! και αυτή και η προηγούμενη!!! Για τη Σάμο με αγάπη... Μπράβο Γιώργο! και τώρα θα σκάσω αν δεν δοκιμάσω αυτές τις τσιγαριαστές παπαρούνες με ταραμά!!! επίσης και το αρμόγαλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. thanasis chatzinikolaou16 Απρ 2011, 8:57:00 μ.μ.

    Δεν ξερω ποιος ειστε ,αλλα καπια στιγμη ειμαι σιγουρος οτι θα σας γνωρισω!!!!!!Σ Υ Γ Χ Α Ρ Η ΤΗ Ρ Ι Α .Πραγματικα ο,τι καλλιτερο στις δυσκολες στιγμες που περναμε.Ειδικωτερα για το τοσο ομορφο νησι μας αν σαν και σας υπηρχαν καμια δεκαρια οχι παραπανω,που αφιλοκερδως προσφερουν τοσα πολλα για τον τοπο μας,ΟΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΘΑΥΜΑΣΙΑ.Να ειστε παντα καλα και την ενεργεια σας αυτη ας την μιμηθουν και αλλοι.
    ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όποιος αγαπάει παιδεύει λένε :)
    Σ' ευχαριστώ πολύ "σταγόνα της βροχούλας" :))
    Ότι γράφω για τη Σάμο είναι "με αγάπη"!!!
    Ε, όχι και να σκάσεις... Παπαρούνες ούτε εγώ έχω δοκιμάσει. Αν τύχει θα σου πω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Θανάση, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Αυτού του είδους οι αναρτήσεις, είναι πίστεψέ με, οξυγόνο για κάποιους σαν κι εμένα που δε ζούμε στο νησί. Ότι γράφω πέρα από την αγάπη για τον τόπο, είναι και προσωπική ανάγκη!! Δε μπορώ να ξέρω αν έτσι προσφέρω κάτι, αλλά εγώ τουλάχιστον (κι ο φίλος μου ο Γιάννης!!) νιώθω όμορφα!
    Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια τώρα κι αν ανοίξεις λίγο τη φωτογραφία στο προφίλ μου, είμαι σίγουρος πως θα με θυμηθείς :)
    Σας εύχομαι να είστε όλοι καλά και Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή