Η χορευτική ομάδα "ΚΕΡΚΗΣ"

Γνώρισα τη χορευτική ομάδα "ΚΕΡΚΗΣ", το 2009, την πρώτη δηλαδή χρονιά της δημιουργικής της παρουσίας.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή, ήταν η ποιότητα στην εμφάνιση, η αυθεντικότητα στην εκτέλεση, η αρτιότητα στο τελικό αποτέλεσμα!!
Όταν πληροφορήθηκα λοιπόν ότι θα χόρευαν στο 2ήμερο της Τουριστικής προβολής της Σάμου στην Πλ. Κλαυθμώνος, προγραμμάτισα την επίσκεψή μου έτσι που να συμπέσει με το δικό τους πρόγραμμα.

Ο χορός της ομάδας με γέμισε με ενθουσιασμό και την ψηφιακή μου κάμερα με υπέροχες (!) λήψεις..
Το αφιέρωμα ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο. Έψαξα και βρήκα στοιχεία τόσα που θα μπορούσαν να στηρίξουν επαρκώς την ανάρτηση, αλλά όταν έλαβα το «μικρό βιογραφικό του ΚΕΡΚΗ» από την ψυχή της ομάδας την κυρία Κωνσταντίνα Βήχου, αποφάσισα να το παραθέσω αυτούσιο, αφού σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσα να «παραβγώ» μαζί της στο μεράκι, την αγάπη για το χορό, τη δύναμη της δημιουργίας και στον ενθουσιασμό !!! Ο λόγος λοιπόν της ανήκει :
O κύκλος του χορού είναι κύκλος αγάπης και αρμονίας με τους γύρω μας...”. Έχοντας αυτά τα λόγια στο νου μου από τότε που άρχισα κι εγώ να χορεύω σε διάφορες χορευτικές ομάδες από μικρό κοριτσάκι, αποφάσισα να ξεκινήσω να φτιάξω μια δική μου Χορευτική Ομάδα, όπως εγώ την είχα οραματιστεί.
Συμμετέχουμε σε μια χορευτική ομάδα γιατί αγαπάμε τον τόπο μας, όχι μόνο την ιδιαίτερη πατρίδα μας, αλλά την ΕΛΛΑΔΑ ολόκληρη, γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις μακραίωνες παραδόσεις, ήθη, έθιμα, γλώσσα των προγόνων μας και φυσικά γιατί μέσα από τον χορό και το τραγούδι διασκεδάζουμε, κοινωνικοποιούμαστε, εκτονωνόμαστε και ξεχνάμε την δύσκολη και πολλές φορές αφόρητη καθημερινότητά μας. Ο χορός είναι από τις ανώτερες μορφές ψυχαγωγίας και ευτυχίας του ανθρώπου και η Ελλάδα μας γεμάτη λαογραφία, ιστορία και παράδοση.
Έτσι λοιπόν, πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία περί χορού και επειδή ανέκαθεν είχα να κάνω με παιδιά-καθ' ότι καθηγήτρια αγγλικών στο επάγγελμα και υποψήφια μεταπτυχιακού προγράμματος σχετικό με τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό και την ιδιότητά του να κάνει παρέμβαση σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα- και με την “διάπλαση χαρακτήρων και συνείδησης” των παιδιών, αποφάσισα να σχηματίσω μια ομάδα (μικρή και ελεγχόμενη κατά βάση) με ανθρώπους της ίδιας φιλοσοφίας με εμένα, που θα ήταν διατεθειμένοι να μελετήσουν την ιστορία και λαογραφία του τόπου μας, με την δική μου καθοδήγηση, και έπειτα θα ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν εθελοντισμό ώστε να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε όλα αυτά που και εμείς μάθαμε από άλλους ανθρώπους.
Έτσι, άρχισε η Χορευτική Ομάδα “ΚΕΡΚΗΣ” το 2008 ... άνευ καταστατικού ή οποιασδήποτε άλλης “έγκυρης ή νόμιμης” διαδικασίας. Είμαστε μια παρέα ατόμων διαφόρων ηλικιών από μικρά παιδάκια 1ης Δημοτικού μέχρι και 72 ετών η μεγαλύτερη κυρία, οι οποίοι αγαπάμε την Ελλάδα, αγαπάμε τη Σάμο και έχουμε μεράκι να κάνουμε δημιουργικά πράγματα.
Η δράση μας δεν περιορίζεται τα στενά όρια “των χορευτικών βημάτων”, αλλά μαθαίνουμε να τραγουδάμε παραδοσιακά τραγούδια από ολόκληρη την Ελλάδα, μελετάμε τις Ελληνικές Παραδοσιακές Ενδυμασίες και κατασκευάζουμε και εμείς δικές μας, μελετάμε παραδοσιακά δρώμενα (το γάμο, τις απόκριες, τα μοιρολόγια κ.α), οργανώνουμε εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και λαογραφικά μουσεία, συνδυάζουμε εκδρομές ή διακοπές με παραστάσεις, συνεργαζόμαστε με άτομα με παραπληγίες, αναπηρίες κτλ. Δίνουμε αρκετά τακτικά παραστάσεις όπου μας ζητηθεί και φροντίζουμε με την στάση μας να γινόμαστε θετικό παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους ανθρώπους και κυρίως νέα παιδιά.
Όσο για εμένα, είχα υπάρξει και χορεύτρια της επαγγελματικής ομάδας του Θεάτρου της Δόρας Στράτου από το 2001-2004 και το 2009, αναπληρώτρια Υπεύθυνη Ιματιοθήκης του Θεάτρου της Δόρας Στράτου το καλοκαίρι του 2009 και Υπεύθυνη Ιματιοθήκης του Ποντιακού Χορευτικού Ομίλου ΣΕΡΡΑ επι 3 συναπτά έτη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στον Σύνδεσμο Μηλιών Πειραιώς (καθ' ότι έχω καταγωγή από Μήλο από τον πατέρα μου), Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καλλιθιωτών Σάμου επί 4 έτη, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Unesco για 3 συνεχόμενα Οδοιπορικά στην Παράδοση με πρόεδρο τον Κο Μαρωνίτη,  καθώς και χορεύτρια σε πολλούς μικρούς τοπικούς Συλλόγους, όπως: Κύθνου, Λέρου, Πάρου, Σαμοθράκης, Ηπείρου, Πόντου, Θράκης κτλ.
Αν θέλετε να δείτε τι έχει καταφέρει αυτή η υπέροχη ομάδα, στα λίγα χρόνια της παρουσίας της, δεν έχετε παρά να κάνετε εδώ ένα ΚΛΙΚ!
Εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια στον "ΚΕΡΚΗ" με χορούς περίτεχνους, αρμονικούς και πορεία που να τον ανεβάσει μέχρι τη δική του «Βίγλα».


4 σχόλια

  1. Ανώνυμος03 Ιουλίου, 2012

    Αφεντικό ειπε
    Το κείμενο πολυ σωστό,εμπεριστατωμένο,με τη φωνή και την αποψη των ειδικών να δεσπόζει,γιατι ετσι πρέπει σε τελική ανάλυση,δυνατό οπως πάντα..
    Εκείνο ομως που πραγματικά κλεβει την παράσταση ειναι οι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!!!!
    Εξαιρετική δουλειά,τόσο οσον αφορά τη λήψη,οσο και την επεξεργασία.
    ΕΥΓΕ τρις πατριώτη!!!!!!!!!

    Μαθαίνς σγα σγα

    Φιλιά και καλημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος04 Ιουλίου, 2012

    Κύριε Βαρβάκη,
    Η Χορευτική Ομάδα "ΚΕΡΚΗΣ" από την Δυτική Σάμο, καθώς και εγώ προσωπικά, σας ευχαριστούμε θερμά για το αφιέρωμα που μας κάνατε και για τα καλά σας λόγια.
    Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη συνεργασία ή χορευτική παράσταση.

    Με εκτίμηση,
    Η Χοροδιδάσκαλος-Βήχου Κωνσταντίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στους ξενιτεμένους απ' την αετοφωλιά του Καλαμπαχτασιού !!!
    Κουβαλάνε μαζί τους στη μεγαλούπολη την κουλτούρα και την περηφάνια
    του Σαμιώτη ... Μπράβο και στην κα Βήχου - Καλή δύναμη και καλή συνέχεια !!!
    Κι από μένα ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ γείτονα και Καλό Καλοκαίρι σε όλους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε άπαντες οι Καλαμπαχτασιώτες και εγώ προσωπικά για τις θερμές σας ευχές!

    Βήχου Κωνσταντίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα