2013 - Ημερολόγιο της Χορευτικής Ομάδας "ΚΕΡΚΗΣ"

Ένα ξεχωριστό ημερολόγιο, μια υπέροχη έκδοση κυκλοφόρησε από την Χορευτική Ομάδα «ΚΕΡΚΗΣ».
Το 2009, η ίδια Ομάδα είχε εκδώσει ημερολόγιο με θέμα «Ενδυμασίες από διάφορα μέρη της Ελλάδος» και φωτογράφιση σε διάφορα τοπία της Καλλιθέας Σάμου.
Το 2011 ακολούθησε η έκδοση με θέμα «Ενδυμασίες της Σάμου» και φωτογράφιση πάλι στην Καλλιθέα Σάμου και τώρα το 3ο κατά σειρά του 2013, με ενδυμασίες από διάφορα μέρη της Ελλάδος και φωτογράφιση στην Αθήνα.
Το θέμα της φετινής έκδοσης είναι "Παλαιά Επαγγέλματα που χάθηκαν στο πέρασμα των χρόνων...".
Το ιστορικό της έκδοσης.
Η έρευνα για τα επαγγέλματα, τα κείμενα για κάθε επάγγελμα, οι φωτογραφίες, και ο  σχεδιασμός του Ημερολογίου, έγιναν από την Κωνσταντίνα Βήχου.
Η ιδέα ήταν δική της και προϋπήρχε αλλά  η υλοποίησή της απαιτούσε άτομα ώριμα και συνεργάσιμα, που να ασχολούνται σε βάθος με την Λαογραφία της Ελλάδος.
Τα άτομα μαζεύτηκαν γύρω της, μπήκαν  στο χορευτικό και έτσι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν αυτό το ιδιαίτερα κοπιαστικό και δύσκολο εγχείρημα...
Λέει η Κωνσταντίνα:
«Οι φωτογραφίσεις έγιναν σε 7 φάσεις (κάθε Κυριακή και από μια) και ολοκληρώναμε 2-2 τα επαγγέλματα. Όλες οι φωτογραφίσεις έγιναν στο σπίτι της καλής φίλης Χριστίνας Στούπα-Ταλιαδούρου και της καλής φίλης Λουκίας Μπάκα. Διαμόρφωναν τα σπίτια τους και τις αυλές τους κατάλληλα, ώστε να θυμίζουν κάτι από τα παλιά...
Ο παππούς Νίκος Ταλιαδούρος από τον Παγώνδα Σάμου και η σύζυγός του Αγορίτσα Ταλιαδούρου από Βόλο, μας παραχώρησαν σημαντικά ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, όπως φλοκάτες, κιλίμια, βελέντζες, τεντζερέδες, πήλινα αγγεία και άλλα για τις ανάγκες του κάθε επαγγέλματος.
Οι κύριοι Αντώνης Μπόμπος, Ορφανίδης Παναγιώτης και η κυρία Χριστίνα Στούπα βοήθησαν με την μεταφορά των  συμμετεχόντων και των ενδυμασιών
Όλα τα άτομα (μέλη και φίλοι) της Χορευτικής Ομάδας "ΚΕΡΚΗΣ" συμμετείχαν με μεγάλη επιθυμία και ενθουσιασμό στις φωτογραφίσεις και κάθε Κυριακή ήταν και από μια ΜΕΡΑ ΧΑΡΑΣ και αστείρευτης ΓΝΩΣΗΣ για όλους μας!!!
Πραγματικά είμαστε όλοι περήφανοι για αυτή την δραστηριότητα και ήδη σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε την επόμενη!!!
Χορηγοί του Ημερολογίου είναι 3 καλοί μου φίλοι και συνεργάτες, οι οποίοι έχουν Ιματιοθήκες με Ελληνικές Παραδοσιακές Ενδυμασίες από διάφορα μέρη της Ελλάδος (πιστά αντίγραφα και αυθεντικά κομμάτια) και μου τα  ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ γιατί ξέρουν πόσο πολύ αγαπάμε αυτό που κάνουμε και φυσικά πόσο θα προωθούσαμε τον Ελληνικό μας πλούτο μέσα από αυτή την συλλογική δουλειά του Ημερολογίου.
Οι κύριοι αυτοί είναι οι: Αποστόλης Τάκης-ΙΜΑΤΙΟΝ και Χορευτική Ομάδα ΒΑΚΧΕΣ, Κώστας Αλεξανδρίδης-Χορευτική Ομάδα ΜΩΜΩΓΕΡΟΙ και Νίκος Πλακίδας από το Αιτωλικό με δικό του προσωπικό ΑΡΓΑΛΕΙΟ και πολλά-πολλά χειροποίητα κομμάτια και κοσμήματα που κατασκευάζει ο ίδιος!
Κατά τα άλλα η έκδοση του Ημερολογίου αυτού, πραγματοποιείται από χρήματα που βάζουμε ΟΛΟΙ από την τσέπη μας...»
Συμμετέχοντες:
Hλίας Καρακασίδης, Νίκος Καρακασίδης, Γεωργία Καρακασίδη, Βασιλική Καλοδήμου, Έφη Κυριακίδου, Ευαγγελία Μπόμπου, Δημήτρης Μπόμπος, Φρόσω Δασκάλου, Στέλλα Δασκάλου, Μαρία Τζαβάρα, Μαρία Κοϊνάκη, Ελένη Μάρκου, Ευρυδίκη Τσοράπη, Φοίβη-Μυρτώ Συρίγου, Μαρία Ορφανίδη, Έρι Χατζηνικολάου-Φρίγκου, Μαρία Πολίτου, Λυδία Μαρίνου, Παναγιώτα Μαυραγάννη, Ανέττα ....., Ελένη Βεργουλίδου, Στάθης ..., Βύρωνας ...., Αλέξανδρος Βουλγαρίδης, Στούπα Χριστίνα, Ευγενία Πυροβολικού, Βήχου Κωνσταντίνα, Ταλιαδούρος Στέλιος, Ταλιαδούρου Αγορίτσα, Ταλιαδούρου Λίλα, Καψάλη Ειρήνη, Ορφανίδης Παναγιώτης, Ιωάννα Κουβά, Μελιτζανάς Νικόμαχος, Πάνα Ελένη, Πάνα Αλεξάνδρα, Τρούπου Μαρία, Ξυστρά Φωτεινή. (39 άτομα)
Τα Ημερολόγια διατίθενται στην τιμή των 7€.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 18.30 - 20.30 θα πωλούνται στην Εκκλησία Αγίων Αναργύρων Κερατσινίου, στο Πνευματικό Κέντρο.

Όσοι μένουν στη Σάμο και ενδιαφέρονται, μπορούν να τα προμηθευτούν από τον κύριο Μιχάλη Βήχο στην Καλλιθέα Σάμου.

Μπορείτε επίσης να τα παραγγείλετε στέλνοντας τα στοιχεία σας και την ποσότητα που επιθυμείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vichou.konstantina@yahoo.gr
Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα βοηθήσουν να αποπληρωθεί το τυπογραφείο και να πραγματοποιηθεί η μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση που οργανώνει η Κωνσταντίνα Βήχου και η Χορευτική Ομάδα «ΚΕΡΚΗΣ» στις 23/2/13 στο Πέραμα, με τίτλο "ΧΟΡΕΥΕΤΕ, ΧΟΡΕΥΕΤΕ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ..."

1 σχόλιο

  1. Το "ευχαριστώ" είναι λίγο για όλα αυτά που κάνετε όχι μόνο για την Χορευτική Ομάδα "ΚΕΡΚΗΣ, αλλά και για ολόκληρο το Νησί μας...Σας ευχαριστώ από καρδιάς και θα περιμένω εσάς και όλους τους Σαμιώτες φίλους σας να παρακολουθήσετε την Μουσικοχορευτική Παράσταση "ΧΟΡΕΥΕΤΕ ΧΟΡΕΥΕΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ..." στις 23/2/2013 και ώρα 19.00 στο Δημαρχείο Περάματος με έμφαση στους Αποκριάτικους χορούς της Σάμου μας.
    Βήχου Κωνσταντίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα