ΒΙΒΛΙΟ ΔΩΡΟ : ΣΑΜΟΣ - ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ


Η ΣAΜΟΣ, προικισμένη από τη φύση, κατάφυτη από ελιές και πεύκα, και με καίρια θέση πάνω στους αιγαιοπελαγίτικους δρόμους που ένωναν τον ελλαδικό χώρο με τη Μ. Ασία και τις μεγάλες αυτοκρατορίες της Ανατολής, αλλά και τις πλούσιες χώρες του Βορρά με τον Νότο και την Αίγυπτο των Φαραώ, σημείωσε από πολύ νωρίς εμπορική, οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη, καταλαμβάνοντας σπουδαία θέση στον παγκόσμιο χάρτη. 

Οι Σάμιοι διασχίζοντας τη Μεσόγειο με τα ποντοπόρα πλοία τους ταξίδεψαν μέχρι τη μυθική Δύση και την ἀργυρόρριζον Ταρτησσό, ενώ στην Ανατολή στενές ήταν οι σχέσεις με τους σπουδαίους πρώιμους πολιτισμούς. Αποτέλεσμα ήταν η συσσώρευση πλούτου και γνώσης στο νησί, η ανάπτυξη ενός αξιόλογου πολιτισμού και η παραγωγή καλλιτεχνικών «θαυμάτων» από ντόπιους δημιουργούς. 

Ο αρχιτέκτονας Ροίκος, ο γλύπτης Γενέλεως, ο καλλιτέχνης Θεόδωρος, δάμασαν το μάρμαρο και το μέταλλο και πρόσφεραν στην ανθρωπότητα μοναδικά έργα τέχνης. 

Αυτές οι εντυπωσιακές δημιουργίες έφεραν τη Σάμο στην πρωτοπορία ανάμεσα στις αρχαίες ελληνικές πόλεις. Δεν είναι τυχαίος ο θαυμασμός του Ηροδότου, όταν την αποκαλεί «πολίων πασέων πρώτη ἑλληνίδων καὶ βαρβάρων».

Οι αξίες που δημιουργήθηκαν στο νησί, με τη ζωντάνια και τη δημιουργική διάθεση που γεννούν το Αιγαίο και η Ιωνία, ενέπνευσαν τον Πυθαγόρα και τον Επίκουρο, τον Ευπαλίνο και τον Αρίσταρχο, τον Ίβυκο και τον Ανακρέοντα, τον Μέλισσο και τον Αίσωπο και τόσους άλλους. 


Τα έξοχα αγάλματα κούρων και κορών, η μοναδική συλλογή των ξύλινων και των χάλκινων ευρημάτων, η εντυπωσιακή κεραμική και κοροπλαστική, η μικροτεχνία που ήλθαν στο φως με τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Σάμου και στο Ηραίο, προκαλούν δέος και συγκίνηση στον επισκέπτη των δύο Αρχαιολογικών Μουσείων του νησιού, στο Βαθύ και στο Πυθαγόρειο.

Αυτός ο πλούτος παρουσιάζεται σε τούτο τον τόμο-αφιέρωμα στον αρχαίο πολιτισμό του νησιού.

Η πόλη της Σάμου με το περίφημο Ιερό της, το Ηραίο, κρίθηκαν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και εντάχθηκαν στον κατάλογο της Unesco τον Δεκέμβριο του 1992.


Ανάμεσα στα αντικείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτή την πολυτελή έκδοση υπάρχουν και ευρήματα αδημοσίευτα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. 

Την έκδοση έκανε δυνατή η γενναιοδωρία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Τραπεζικού Ομίλου Eurobank, το προσωπικό ενδιαφέρον της κυρίας Μαριάννας Λάτση για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, ο ενθουσιασμός και η αμέριστη συμπαράσταση σε κάθε πτυχή της διαδικασίας του Βαγγέλη Χρόνη, ο σχεδιασμός και η αισθητική του Δημήτρη Καλοκύρη, ο έμπειρος φακός του Σωκράτη Μαυρομμάτη, η επεξεργασία των εικόνων από τον Νίκο Λαγό και την Ελίζα Κοκκίνη, η φιλολογική επιμέλεια του Παντελή Μπουκάλα και η πολύχρονη εμπειρία της συντονίστριας όλης της προσπάθειας Ειρήνης Λούβρου.  


Με τη γόνιμη συνεργασία όλων των συντελεστών η Σάμος απέκτησε ένα πολύτιμο εφόδιο που θα διαλαλεί την αξία και την ποικιλία του ιωνικού πολιτισμού της.

Οι συγγραφείς
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΟΣ, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων
ΜΑΡΙΑ ΒΙΓΛΑΚΗ-ΣΟΦΙΑΝΟΥ, Αρχαιολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένου της ΚΑ´ ΕΠΚΑ

~*~

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Από το 1997, με τη χρηματοδότηση του Ομίλου Λάτση και του Τραπεζικού Ομίλου Eurobank και εν συνεχεία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, εκδίδεται κάθε χρόνο τόμος αφιερωμένος σε ένα αρχαιολογικό μουσείο της χώρας, με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς λευκωμάτων που, με την επιστημονική εγκυρότητα και την αισθητική τους προσέγγιση, συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση των επιμέρους σελίδων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού.


Οι τόμοι του εκδοτικού προγράμματος «Ο Κύκλος των Μουσείων», όπως επίσης και οι άλλες εκδόσεις με αντικείμενο τον πολιτισμό, την τέχνη και την ιστορία δεν διατίθενται στο εμπόριο, αλλά διανέμονται δωρεάν σε επιλεγμένους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες και σχολές, ιδρύματα και άλλους φορείς πολιτισμού και έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μπορείτε να κατεβάσετε τον μοναδικό και πολυτελή αυτό τόμο, από τη σελίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση -υπάρχουν συνολικά 19 τόμοι- ή απευθείας, πατώντας ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα