PUMBA MARINERO (ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ)

Μου έπεσε στο χέρι πρόσφατα ένα κομμάτι αγριογούρουνο ΔΩΡΟ! (οι φίλοι μου είναι πρακτικοί άνθρωποι) «Πάρτο να  κάνεις ένα μεζέ» μου είπε ο φίλος μου ο Μαρίνος. Μεταξύ μας, με 1,5 κιλό κρέας κάνεις κάτι παραπάνω από μεζέ!!

Δεν το είχα ξαναμαγειρέψει και ξεκίνησα την αναζήτηση στο Γκουγκλ : «ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ» Από τα ευρήματα κατέληξα στους Αρκάδες . Η συνταγή τους ήθελε φούρνο αλλά εγώ κατσαρόλα. «Δεν θα τα χαλάσουμε» είπα και ξεκίνησα

ΥΛΙΚΑ

 Για τη μαρινάδα

2 νεροπότηρα άσπρο ξηρό κρασί.
6 κουταλιές της σούπας ξύδι
ροδέλες από 2 κρεμμύδια
σκελίδες σκόρδου σε κομμάτια (τουλάχιστον 3)
κόκκους πολύχρωμου πιπεριού
βασιλικό
δάφνη
θυμάρι

ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ

·         1,5 κιλά αγριογούρουνο

·         ½ κιλό  κρεμμύδια από τη Βελανιδιά

·         1  ποτήρι κρασί κόκκινο

·         150 γρ μπέικον σε κύβους

·         ½ κιλό φρέσκα μικρά μανιτάρια

·         3 καρότα σε ροδέλες

·         1 κουτί ντοματάκι κονκασέ

·         2 κουταλάκια πελτέ ντομάτας

·         Ελαιόλαδο

·         1 φύλλο δάφνη

·         ½  ξυλάκι κανέλα

·         Αλάτι, πιπέρι, καρίνο

Έφτιαξα τη μαρινάδα με τα υλικά της λίστας των Αρκάδων, σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπολ και βάφτισα το χοίρο «Γιάννη»(Μου έχει κολλήσει το τραγούδι της Ελευθερίας)! Το κρασί μου το είχε στείλει ο πατέρας μου από τη Σάμο και ήταν δικής του παραγωγής. Το μοσχάτο που είχε προσθέσει του έδινε ένα φρουκτώδη χαρακτήρα και το χαρακτηριστικό άρωμα. «Άντε καλά θα περάσεις» του είπα. Τον σκέπασα με αλουμινόχαρτο και τον έβαλα στο ψυγείο για 2 μέρες και κάτι. Όταν τον έβγαλα από το ψυγείο, δεν ήξερε τι του γινόταν. Αλλού πατούσε κι αλλού βρισκόταν. Τον καθάρισα από τα συνοδευτικά, τον σκούπισα ελαφρά με χαρτί κουζίνας και τον άφησα να περιμένει λίγο στην άκρη του πάγκου.

Στη μεγάλη κατσαρόλα  έριξα ελαιόλαδο από το καλό του ΜΑΡΚΟΥ κι όταν έκαψε λίγο άρχισα το σοτάρισμα. Με τη σειρά έπεσαν στο λάδι τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το μπέικον, τα μανιτάρια και τα καρότα. «Μεγάλε ήρθε η ώρα σου» του είπα και έριξα τα κομμάτια του στη ζεστή αγκαλιά που τον περίμενε ορθάνοιχτη. Όταν μετά από λίγη ώρα άρχισε να παίρνει χρώμα (μεταξύ μας το είχε χάσει με τόσο κρασί που είχε ρουφήξει!) τον γύρισα κι από τις άλλες πλευρές. Έσβησα την κάψα του με το κόκκινο κρασί και πρόσθεσα το ντοματάκι και τον πελτέ διαλυμένο σε  λίγο ζουμί από τη μαρινάδα.

Επ!  ξεχάσαμε τα καρυκεύματα! Αλατάκι μπόλικο, πιπεράκι φρεσκοτριμμένο, ΚΑΡΙΝΟ, την κανέλα και το δαφνόφυλλο. «Όλα δικά σου μάτια μου» σφύριξα στον αέρα χαμήλωσα τη φωτιά στο ελάχιστο και  το άφησα να ησυχάσει για 2,5 ωρίτσες. Έχουμε και δουλειές…

Όταν άνοιξα το καπάκι είχε συντελεστεί το θαύμα! Δυστυχώς είχα αφήσει την κάμερα στο αυτοκίνητο και αυτό το φωτογραφικό χάλι  προέκυψε από το κινητό.

Το συνοδεύσαμε λίγο πριν την τελευταία του κατοικία με πατατούλες από την Ορεστιάδα τηγανητές σε ελαιόλαδο (αυτό της μάνας μου, όχι του ΜΑΡΚΟΥ).

Και τι θα πιούμε τώρα; Γι αυτό είχε φροντίσει ο ξάδερφός μου ο Θοδωρής. Το μεσημέρι (χθες) παρέλαβα ένα κιβώτιο με 6 μπουκάλια κοκκκινόμαυρο δικής του παραγωγής. Δεν το είχα ξαναδοκιμάσει. Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για μένα. Στην πρώτη γουλιά πλημύρισε ο τόπος γεύσεις και μυρωδιές. Ένα πλούσιο μπουκέτο από αρώματα πιπεριού και βιολέτας, κανέλας χαρουπιάς και βανίλιας. Στη δεύτερη ανυπομονούσες για την επόμενη. Πάει το 1ο  μπουκάλι!!

Κατά 70% (απ ότι μου είπε πριν από λίγο), στηρίζεται στην ποικιλία «Αυγουστιάτης» που καλλιεργείται κυρίως στη Δυτική Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο. Το αμπέλι του στη θέση Αγία Αικατερίνη στο δρόμο που συνδέει τα Κουμέικα με τη Βελανιδιά και τον όρμο Μαραθοκάμπου, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι οινοποιοί της Δ. Πελλοπονήσου έχουν εκπλαγεί από τη συμπεριφορά και τις ποιοτικές αποδόσεις της ποικιλίας ατη Σάμο.  

Στην υγειά σου Θοδωρή.

Απ ότι καταλάβατε όλο το δείπνο στηρίχθηκε σε δανεικά. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες γαρ..  

21 σχόλια:

  1. καλημερα Γιωργο,
    Χαιρομαι που σου γραφω απο εδω,σου ειχα στειλει παλια ενα γραμμα με μια εφευρεση του Thomas Edisson θυμασαι?
    Λοιπον η συνταγη σου με ξελιγωσε μου τρεχουνε τα σαλια....
    Νασαι παντα καλα να σε βλεπουμε.
    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στείλτον εδώ και θα βρω εγω τα καρυκεύματα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή Τσικνοπέμπτη Γιώργο μου:))
    H συνταγή σου φαίνεται σούπερ σπέσιαλ.
    Και κατά σύμπτωση μια κοπέλα σήμερα στο blog μας, έψαχνε συνταγή για αγριογούρουνο που της είχαν στείλει.
    Σου την στέλνω να την δει και να την θαυμάσει και γιατί όχι? να την φτιάξει:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ονόμασες το αγριογούρουνο "Γιάννη" και του μιλούσες πριν το βάλεις στο ψυγείο; :)
    Μήπως δε θα' πρεπε να αποκτήσετε τόσο φιλικές σχέσεις;
    Ξέρεις, η σχέση σας αναπόφεκτα θα "δοκιμαστεί"! χαχαχα!!!
    Καλή Τσικνοπέμπτη Μπάλε και καλές Απόκριες!
    Α! Και καλή Όρεξη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι καταπληκτικός μεζές πάντως. Έπεσε και στα δικά μου χέρια κάποτε ένα κομμάτι και μαγειρεύτηκε άψογα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. απαπαπα!

    Εγώ δεν μπορώ να φάω "άγριο" κρέας (ούτε και το ήμερο, καλά καλά), αλλά μου άρεσε η παρουσίαση της συνταγής -πάλι καλά που το είπες και Γιάννη!
    :p

    Καλή Τσικνοπέμπτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σλουρπ! Καλέ τι νοστιμιές είναι αυτές???? Μία φορά μοναχά έχω δοκιμάσει αγριογούρουνο (εδώ στην Αθήνα διαθέτουμε άλλου είδους "αγριογούρουνα"καθόλου μα καθόλου νόστιμα).
    Τυπώνω τη συνταγή μήπως και ελεήσει και στείλει κανείς φίλος κανένα μεζεδάκι....
    Ευχαριστούμε για την υπέροχη παρουσίαση...
    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Benikos place
    Γεια σου Νίκο! Κι εγώ χαίρομαι που τα λέμε κι από εδώ. Χαίρομαι ακόμα περισσότερο που "έστησες" το δικό σου σπίτι, άνοιξες και τις πόρτες και θα μπορώ να έρχομαι όποτε θέλω. Στο ΜΠΑΛΟ σε έβαλα στους "γείτονες" λόγω της κοινής μας καταγωγής. Φυσικά και θυμάμαι το γράμμα σου, ενώ την πατέντα του Th. Edisson την έχω καλά φυλαγμένη!! Χαίρομαι ακόμα που σου άρεσε η συνταγή. Να είσαι καλά κι εσύ και να τα λέμε συχνότερα από δω και πέρα. Καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @VaD
    Να' ταν κι άλλος φίλε μου! Λίγη σαλτσούλα περίσσεψε να συνοδεύσει καμιά πατατούλα ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ΕΛΕΝΑ
    Καλή μου φίλη σ' ευχαριστώ πολύ!! Αν το φτιάξει η κοπελιά να περάσει να μας πει πως της βγήκε!!
    Φιλιά
    Καλό Σαββατοκύριακο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Lilith
    Καλώς την παραμυθού μας! Εσύ βρε βάζεις να μιλάνε τα γατιά με τα ψάρια, εγώ θα κολλήσω εδώ πέρα με 1,5 κιλό αγριογούρουνο; :Ρ
    Όλα καλά και σε σένα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @kiki
    Παραμονές Γιορτών τα έβλεπα κρεμασμένα στα τσιγκέλια του χασάπη, αλλά δεν πλησίαζα. Τώρα ξέρω;)
    Καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @νατασσάκι
    Κι εμένα τα "άγρια" μου μέχρι τώρα, περιορίζονταν στους λαγούς του πατέρα μου. Με το συγκεκριμένο λόγω της "φιλοξενίας" για 2 μέρες στον ψυχρό μου θάλαμο, προέκυψε άλλη σχέση!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο και καλή Αποκριά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @dyosmaraki
    Δεν έχεις άδικο. Στην Αθήνα από "αγριογούρουνα" έχουν γεμίσει οι δρόμοι!!!
    Σ' ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία σου εύχομαι όποτε "κάτσει" το πεσκέσι!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ και να τα δω, μάλλον δεν θα τα πλησιάσω αν είναι σε τσιγκέλια!!! Σε ένα κομμάτι δεν θα πω όχι πάντως! Καλό σκ επίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακόμη δεν μπορώ να διαλέξω πως να αντιδράσω. Κατάφερες και μετέτρεψες τη συνταγή σε bloody movie με θύμα το Γιαννάκη αλλά νιώθω κανιβαλος που μου ήρθε η μυρωδιά του καλοψημένου Γιάννη στο ρουθούνι. χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @kiki
    Δεν είναι και το πιο ωραίο θέαμα στον κόσμο!! Στο πιάτο βγάζει όλη του την αλήθεια :)
    καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @angelina
    Το όνομα καλή μου είχε να κάνει μόνο με τη βάφτισή του στη μαρινάδα!! Μόλις το δοκιμάσεις μετά, ξεχνάς πως τον λένε.... :Ρ
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σε πιστευω. Και εγώ θα ξεχνουσα το ονομα του. χα Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πως ειναι δυνατον να σου προκυψει αγριογουρουνο στην Γουασινγκτων που πετανε οτι δεν ειναι φιλετο. Δεν ειναι! Οποτε θα κανω υπομονη .. Πολυτ νοστιμο φαινεται Γιωργη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. καλημερα,simera ua kano tin sintagi soy elpizo na ta pame kala ua soy graco to apogema kalimera;

    ΑπάντησηΔιαγραφή