ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΑΛΟΥΜΙ (ΧΑΛΟΥΜΟΤΥΡΟΠΙΣ)



Ανεκδοτάκι σχετικό

(δανεικό από το http://blowyourheadoff.wordpress.com/)

“ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΟΠΙΤΑΔΙΚΟΥ”

-Μια σπανακόπιτα μου δίνετε παρακαλώ;

-Φάε καλύτερα μια τυρόπιτα.

-Μα γιατί; αφού σπανακόπιτα γουστάρω.

-Ρε, φάε καλύτερα μια τυρόπιτα που σου λέω, και θα με θυμηθείς.

(Τελικά υποχωρώ υπό το βάρος των αιτιάσεων και των επίμονων παραινέσεων του τυροπιτά , και παίρνω τυρόπιτα.
Μετά την πρώτη δαγκωματιά…)

-Ρε Μήτσο εσύ είσαι..;

Υλικά
Για τη ζύμη:
4 φλιτζ. αλεύρι
2/3 ποτηριού χλιαρό νερό
½ ποτήρι λάδι
2 κουταλιές σούπας λάδι
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ρακί ή 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση:
1 μεγάλο κομμάτι ΧΑΛΟΥΜΙ τριμμένο
250 γρ. ΦΕΤΑ
250 γρ. ανθότυρο
250 γρ. γραβιέρα γλυκιά
λίγο δυόσμο
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 αυγά

1 κρόκο αυγού αραιωμένο με νερό
λίγο γάλασουσάμι & μαυροκούκι
Βήματα

Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Ρίχνουμε το λάδι το ξύδι (αν έχουμε ρακί το πίνουμε στην υγειά μας) και το νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ομοιόμορφη μάζα. Μετά την απαιτούμενη ξεκούραση (της ζύμης βρε …όχι τη δική μας) τη χωρίζουμε σε 8 τεμάχια και την ανοίγουμε με τη μηχανή του φύλλου ή τον πλάστη μας πασπαλίζοντας με ΝΙΣΕΣΤΕ.
Για τη γέμιση: Αναμειγνύουμε το τριμμένο χαλούμι με τα υπόλοιπα τυράκια το μοσχοκάρυδο το δυόσμο και τα αυγά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε τα 4 πρώτα φύλλα βουτυρωμένα (και το λαδάκι καλό είναι αλλά έτσι γίνεται πιο τραγανό) και στρώνουμε το 1/2 της γέμισης.
Βάζουμε 2 ακόμα βουτυρωμένα φυλλαράκια και το υπόλοιπο στρώμα της γέμισης και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα (2) φύλλα, βουτυρωμένα κι αυτά.
Χαράζουμε βαθιά την τυρόπιτα με μαχαίρι, την βρέχουμε με το γάλα και τον αραιωμένο κρόκο του αυγού.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και μαυροκούκι και την εισάγουμε στον προθερμασμένο φούρνο.
Μετά την πάροδο 20΄τη βγάζουμε, τη ραντίζουμε ελαφρά με σόδα (soda water) και την επανεισάγουμε στη θερμή αγκάλη του φούρνου.
Ψήνουμε για 30΄ περίπου ακόμη, έτσι ώστε να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα η επιφάνεια.
Καλή μας όρεξη !!. (Φάτε και θα με θυμηθείτε!!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα