7o Jazz Festival Αθηνών

Για άλλη μια χρονιά το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ της Αθήνας ετοιμάζεται να καταλάβει τον χώρο της Τεχνόπολη από τις 30 Μαΐου έως και τις 3 Ιουνίου. Στη φετινή έκδοση του θα συμμετάσχουν δεκατέσσερις συνολικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τις αντίστοιχες Πρεσβείες και τα Μορφωτικά Ινστιτούτα, που λειτουργούν στην Αθήνα. Κάθε μέρα του φεστιβάλ θα αποτελείται από τρεις συναυλίες, οι οποίες θα ξεκινάνε στις 21.00 το βράδυ και θα λήγουν τα μεσάνυχτα. Πιο συγκεκριμένα, το φεστιβάλ θα ανοίξει με την Big Band του Δήμου Αθηναίων και την Αλεξάνδρα Μπούσιου, το Jef Neve Trio από το Βέλγιο και τους Έλληνες Νίκο Καπηλίδη & Jazz Utopia. Την Πέμπτη 31 Μαΐου στη σκηνή θα εμφανιστεί το Frank Molina Jazz Flamenco Group από την Ισπανία, οι Αυστριακοί KELOmat και οι Jazoo από τη Σλοβενία. Την Παρασκευή 1 Ιουνίου θα τους διαδεχτεί το Thomas Clausen Acoustic Jazz Trio από τη Δανία, το σουηδικό Nils Berg Quintet και το Mario Laginha Trio από την Πορτογαλία. Το Σάββατο 2 Ιουνίου ανήκει στο τσέχικο František Kop Quartet, στο ουγγαρέζικο Szabolcs Quartet και στο ολλανδικό Trio Braamdejoodevatcher. Το φεστιβάλ θα κλείσει στις 3 Ιουνίου με την εμφάνιση των Samuli Mikkonen & 3 Hekneä από τη Φιλανδία,Yanina Free Wave από την Πολωνία και Jeff Herr Corporation από το Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Τετάρτη 30 Μαΐου

- 21.00 Grand Openinig με την «Big Band» του Δήμου Αθηναίων , την Αλεξάνδρα Μπουσίου και την Μαρίζα Νειάδα.

Η Big Band του Δήμου Αθηναίων είναι το διευρυμένο τζαζ μουσικό σύνολο. Το ρεπερτόριο που παρουσιάζει, αποτελείται από κλασικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις των πρωτοπόρων Big Band Δήμου Αθηναίωνδημιουργών της Big Band Jazz φιλολογίας, έργα σύγχρονης τζαζ και, συχνά, συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών. Η Big Band του Δήμου Αθηναίων έχει παρουσιαστεί σε όλες τις μεγάλες αίθουσες και τα φεστιβάλ μουσικής και τεχνών στη Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αλλά και στην ελληνική περιφέρεια.

Η Αλεξάνδρα Μπουσίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Η φωνή της είναι ένας πετυχημένος συνδυασμός πολλών μουσικών ρευμάτων με αποτέλεσμα ένα ηχόχρωμα που περνά από την ευαισθησία στη δωρικότητα και από τον blues αισθησιασμό σε μία εύθραυστη ιδιαιτερότητα. Τον τελευταίο χρόνο εμφανίζεται με τον Παντελή Μπενετάτο σε μουσικές σκηνές της Αθήνας.

Η Μαρίζα Νειάδα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989 και είναι τελειόφοιτος Λυκείου. Από 13 χρονών παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής στο «Πυθαγόρειο Ωδείο» και εξασκείται στο κλασσικό, έντεχνο και τζαζ ρεπερτόριο. Τον Ιούνιο του 2006 παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής, μουσικής θεωρίας και ιστορίας της μουσικής τέχνης με ειδίκευση στην τζαζ,στο Berklee School of Music στην Βοστώνη, όπου και έχει δεχθεί 4ετή υποτροφία για να φοιτήσει από το προσεχές φθινόπωρο.

- 22.00 Jef Neve Trio
Jef Neve (πιάνο), Piet Verbist (κοντραμπάσο), Teun Verbruggen (ντραμς)

O 30χρονος Jef Neve είναι ταλαντούχος και πολυπράγμων μουσικός. Άρχισε να μαθαίνει πιάνο από το γυμνάσιο και συνεχώς τελειοποιούσε τις μουσικές του γνώσεις μέσα από σπουδές και παράλληλες επαφές με μεγάλους μουσικούς της τζαζ. Με μάστερ στην τζαζ, στο πιάνο και στην μουσική δωματίου - και με παράλληλη διδακτική δραστηριότητα - παίζει σε κλαμπ μουσικές τζαζ, φανκ και μπλουζ και συνθέτει κομμάτια σε ευρεία γκάμα (από σόλο πιάνο μέχρι συμφωνικά). Οι συμμετοχές του σε γκρουπ τζαζ ή κλασικά σχήματα, σε ποπ μπάντες ή συμφωνικές ορχήστρες, απλώς υπογραμμίζουν το μέγεθος του ταλέντου του. Πέρα όμως από την πιανιστική του δεξιότητα, ο ίδιος συνθέτει το ρεπερτόριο του πιανιστικού του τρίο (με βιολί και τσέλο), όπως επίσης ενορχηστρώνει για big bands και γράφει κομμάτια για το τζαζ τρίο του. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, ?Blue Saga?, που πήρε πολύ καλές κριτικές από τον τζαζ τύπο. Παράλληλα με την τζαζική δραστηριότητά του, έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα κλασικής μουσικής με τις 'Goldberg Variations' του Μπαχ και δικές του συνθέσεις.

- 23.00 Νίκος Καπηλίδης & Jazz Utopia
Mihail Iossifov (τρομπέτα), Δημήτρης Γιαννόπουλος (σαξόφωνα), Σάμι Αμίρης (πιάνο), Πέτρος "Ντακόρ" Δραγούμης (ηλεκτρικό μπάσο), Νίκος Καπηλίδης (τύμπανα).

Από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της πρόσφατης ελληνικής τζαζ σοδειάς, το ‘Arothymian’ ήρθε να επιβεβαιώσει, αυτό που οι γνώστες ήξεραν ήδη ότι ο Νίκος Καπηλίδης είναι μια δυναμική παρουσία στα μουσικά μας πράγματα. Η τεράστια εμπειρία του σε μουσικά είδη τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όσο το ελληνικό τραγούδι με τη σύγχρονη τζαζ τον οδήγησαν, με τον πιο φυσικό τρόπο, στη δημιουργία ενός ήχου που καταφέρνει να παντρέψει τις πιο διαφορετικές αναφορές, χωρίς ποτέ να καταφεύγει σε «έθνικ» ευκολίες, ακόμη κι όταν υπογράφει συνθέσεις που αναφέρονται στις ποντιακές του ρίζες. Έχοντας στο πλευρό του μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών, αποδεικνύει τις ικανότητές του ως ντράμερ και bandleader, με υποδειγματικό τρόπο.

Πέμπτη 31 Μαΐου

- 21.00 Fran Molina Jazz Flamenco Group
Fran Molina (τζαζ κιθάρα), Alejandro Ollero (ηλεκτρικό μπάσο), Daniel Parra (κρουστά), Vanesa Rubio (χορός).

Είναι σχεδόν νομοτελειακό για μια χώρα με τον μουσικό πολιτισμό της Ισπανίας, να είναι έντονη η αναζήτηση για μια δημιουργική επανεξέταση της παράδοσης του φλαμένκο. Ο Φραν Μολίνα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Αισθαντικός κιθαρίστας, εμφανέστατα επηρεασμένος από μουσικούς όπως ο Πατ Μεθίνι ή ο Τζιμ Χολ, έχει καταφέρει να František Kop Quartetδημιουργήσει έναν προσωπικό ήχο, cool και ηλεκτρισμένο, αιθέριο και γήινο ταυτόχρονα που κρατά την ουσία του φλαμένκο, αφαιρώντας τα φολκλορικά στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει συμμετάσχει στα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, κι έχει περιοδεύσει στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, διαδίδοντας τη δική του εκδοχή ενός σύγχρονου φλαμένκο.

- 22.00 Kelomat
Wolfgang Schiftner (σαξόφωνο), Bernd Satzinger (μπάσο), Herbert Pirker (ντραμς).

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι το τρίο «Kelomat» τιμήθηκε με το βραβείο ‘Austrian Young Lions’ το 2003 - η λέξη «λιοντάρια» είναι ο ηπιότερος χαρακτηρισμός που μπορεί να κάνει κανείς για τον εκρηκτικό, επιθετικό τους ήχο. Πίσω από τις ευγενικές, νεαρές φυσιογνωμίες των τριών μουσικών κρύβονται τρεις παθιασμένοι μουσικοί, που δεν διστάζουν να αποδομήσουν ακόμα και τον ίδιο τον Κολτρέιν, όπως κάνουν όταν παίρνουν το Giant Steps για να το προσαρμόσουν ως μέρος του δικού τους avant-garde jazz ήχου, που πατά στην καλύτερη παράδοση της free jazz. Συμμετέχοντας στο ‘JazzWerkstatt Wien’, μιας προσπάθειας για την προώθηση της δημιουργικής μουσικής που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους νέους μουσικούς της Βιέννης, οι Kelomat βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξουν τον ήχο τους, ελεύθεροι να βγάζουν τη γλώσσα τους ακόμα και στην ίδια τη δομή της τζαζ.

- 23.00 Jazoo
Bogdan Dobnik (ηλεκτρική κιθάρα), Matjaž Mlakar (σαξόφωνο και φλάουτο),David Novak (ηλεκτρικό μπάσο), Tomaž Pačnik (πλήκτρα, ηλεκτρονικά), Katja Stare (φλάουτο, φωνητικά), Anže Žurbi (ντραμς και κρουστά).

Αν το μέλλον της τζαζ βρίσκεται στο δημιουργικό ανακάτεμα της παραδοσιακής μουσικής με τη σύγχρονη electronica, οι Jazoo βρίσκονται σε καλό δρόμο. Εδώ και δέκα χρόνια παραμένουν ενεργοί σε αυτόν τον σύγχρονο εναλλακτικό εθνο-τζαζ ήχο, που συνδυάζει τις πιο ετερόκλητες παραδόσεις. Με σημείο εκκίνησης την αισθητική της σύγχρονης ambient και της nu-jazz, όπως διαμορφώνεται από τη σύγχρονη σκανδιναβική σκηνή της τζαζ, οι Jazoo δείχνουν την έφεσή τους σε έναν αυτοσχεδιασμό χωρίς όρια, που δεν απομακρύνεται όμως ποτέ από τη μελωδία.

Παρασκευή 1 Ιουνίου

- 21.00 Thomas Clausen Acoustic Jazz Trio
Thomas Clausen (πιάνο), Thomas Fonnesbæk (μπάσο), Karsten Bagge (ντραμς)

Από τους πιο σπουδαίους σύγχρονους τζάζμεν της Δανίας, ο Thomas Clausen έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους τις ικανότητές του, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το ταλέντο του το διέκρινε πρώτος ο μεγάλος σαξοφωνίστας Dexter Gordon, πράγμα που τον οδήγησε στα διάφορα projects του διάσημου τρομπετίστα / συνθέτη Palle Mikkelborg αλλά και στη συνεργασία με θρυλικούς Δανούς μουσικούς, όπως ο αξέχαστος μπασίστας Niels Henning Orsted Pedersen (NHOP).Ως πιανίστας, στο θρυλικό κλαμπ Jazzhuis Montmartre της Κοπεγχάγης, έπαιξε με Ben Webster, Jan Garbarek, Elvin Jones, Chet Baker, Lee Konitz, Stan Getz, Joe Henderson, Jackie McLean, Johnny Griffin και πολλούς άλλους τζαζ σταρς. Από τα τέλη του ΄70 έχει το δικό του τρίο - με το οποίο άρχισε να βγάζει τα προσωπικά του άλμπουμ. Το τρίο αυτό ανανεώθηκε στα τέλη του ΄80, κάνοντας σημαντικές συνεργασίες με τον βιμπραφωνίστα Gary Burton και σταθεροποιώντας τη θέση του Thomas Clausen στη σύγχρονη τζαζ. Μετά από μια σειρά project αφιερωμένα στη βραζιλιάνικη μουσική, ο Clausen επιστρέφει τώρα στον ήχο του κλασικού πιανιστικού τζαζ τρίο, έχοντας στο πλευρό του δύο εξαιρετικούς μουσικούς, που έχουν συνεργαστεί με μουσικούς όπως ο Μπεν Σίντραν, ο Μόντι Αλεξάντερ και ο Ινιάσιο Μπερόα.

- 22.00 Νils Berg Quintet
Nils Berg (τενόρο σαξόφωνο και μπάσο κλαρινέτο), Mattias Ståhl (βιμπράφωνο), Leo Svensson(τσέλο και μουσικό πριόνι), Josef Kallerdahl (κοντραμπάσο), Sebastian Voegler (ντραμς).

Μέλος μερικών από τα πιο δημιουργικά, πειραματικά σχήματα της χώρας του, ο Νιλς Μπεργκ έρχεται στην Αθήνα με φρέσκο τον τίτλο του «καλύτερου τζαζ μουσικού της Σουηδίας» για το 2007. Απρόβλεπτος και ριζοσπαστικός, συνδυάζει επιρροές από τη τζαζ, την ποπ, τη λαϊκή μουσική της χώρας του και τη μουσική δωματίου. Η παρουσία του τσέλο στο νέο του κουιντέτο, είναι μια σαφής αναφορά στον Τσίκο Χάμιλτον, ο οποίος αποτελεί βασική επιρροή του Μπεργκ, μαζί με τον Έρικ Ντόλφι.

- 23.00 Mario Laginha Trio
Mário Laginha (πιάνο), Bernardo Moreira (μπάσο), Alexandre Frazão (ντραμς).

Ελάχιστοι μουσικοί μπορούν να περηφανεύονται ότι έχουν συνεργαστεί με μουσικούς τόσο σημαντικούς, αλλά και διαφορετικούς μεταξύ τους όσο ο Γουέιν Σόρτερ, ο Ζιλμπέρτο Ζιλ, ο Ραλφ Τάουνερ, ο Τζάνγκο Μπέιτς, ο Τρίλοκ Γκούρτου, ο Ντίνο Σαλούτσι και η Μαρία Ζοάο. Ο Mário Laginha είναι ένας από αυτούς. Κυρίως όμως είναι ένας αφοσιωμένος πιανίστας και συνθέτης, που καταφέρνει να βρίσκει σε κάθε σχήμα, χώρο για να αναπνεύσει και να δημιουργήσει. Όσο για το δικό του τρίο, του δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζει να πειραματίζεται και να παίρνει ρίσκα, παραμένοντας ανοιχτός σε κάθε είδος και συνδυάζοντας τα στοιχεία που συνέλεξε στη μέχρι τώρα (πλούσια) μουσική του πορεία.

Σάββατο 2 Ιουνίου

- 21.00 František Kop Quartet
František Kop (σαξόφωνο), Petr Malásek (πιάνο), Martin Lehký (μπάσο), Pavel Zbořil (ντραμς).

Jazz UtopiaΔημιουργήθηκαν για τις ανάγκες του φεστιβάλ «Άνοιξη της Πράγας 1995» και παραμένουν ενωμένοι και δημιουργικοί δώδεκα χρόνια μετά, χάρη στην ορμή και τη συνεργασία των δυο ηγετών του σχήματος, του František Kop και του Petr Malásek, που υπογράφουν τις περισσότερες από τις συνθέσεις. Η μουσική τους είναι ένα αμάλγαμα διαφορετικών επιδράσεων, περνώντας από το μπλουζ και το φανκ στη ρυθμολογία του λάτιν και της world music, πάντα μέσα από το πρίσμα του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, που συνεχίζει ακόμα και τώρα να κατατάσσει την Πράγα στις τζαζ πρωτεύουσες της Ευρώπης.

- 22.00 Szabolcs Olah Quartet
Szabolcs Olah (κιθάρα), Daniel Mester (σαξόφωνο), Marton Soos (μπάσο), Balint Majtenyi (ντράμς)

Βαδίζοντας στον δρόμο μιας ισχυρής τζαζ παράδοσης που διακρίνει την ουγγρική μουσική σκηνή εδώ και δεκαετίες, το κουαρτέτο αυτό καταθέτει τη δική του καλλιτεχνική ταυτότητα μέσα από straight jazz συνθέσεις και τεχνοτροπίες. Το γκρουπ αποτελείται από μουσικούς της νεότερης γενιάς, μορφωμένους, μελετημένους και πολυβραβευμένους, που κερδίζουν τις εντυπώσεις και την εκτίμηση του κοινού και των ειδικών, όπου εμφανίζονται. Στο φεστιβάλ Νέων Μουσικών της Τζαζ, ο Olah διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο σολίστα στην κιθάρα και ο Soos πήρε το ειδικό βραβείο καλύτερου μουσικού. Ο Mester έχει ήδη ξεχωρίσει από το 1991, στον Εθνικό Διαγωνισμό Κλαρινέτου, όμως στη συνέχεια προτίμησε να επικεντρωθεί στο σαξόφωνο. Ο Majtenyi υπήρξε μαθητής του έμπειρου ντράμερ Istvan Balo και όλοι μαζί, λειτουργούν ως παρέα, γνωρίζοντας τέλεια ο ένας τις μουσικές αναζητήσεις του άλλου. Η μουσική του γκρουπ αποτελείται κυρίως από original συνθέσεις, στην παράδοση της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού.

- 23.00 Trio Braamdejoodevatcher
Michiel Braam (πιάνο), Willem de Joode (μπάσο), Michael Vatcher (ντραμς

Τι ήχο έχουν τα χρώματα; Η απάντηση ήρθε το 2001, όταν αυτό το ολλανδικό τρίο κυκλοφόρησε τον πειραματικό δίσκο Colors. Μέχρι τότε, οι τρεις ιδιοσυγκρασιακοί μουσικοί ήταν περισσότερο γνωστοί για την ερμηνεία τους σε συνθέσεις του Thelonious Monk. Περιπετειώδεις και ανήσυχοι, εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να αποδομήσουν το κλασικό πιανιστικό τζαζ τρίο ήδη με την επιλογή τους να ενώσουν τα ονόματά τους σε ένα - γιατί στην περίπτωσή τους, δεν υπάρχει «ηγέτης», αλλά μια απόλυτη ισοδυναμία ανάμεσα στις κορυφές αυτού του τριγώνου. Συνεπείς στην αισθητική που έχουν αποφασίσει να υπηρετήσουν (ή μήπως να δημιουργήσουν), οι BraamDeJoodeVatcher έρχονται στην Αθήνα με το νέο τους project, το CD «Change This Song»: ο τίτλος κάθε κομματιού είναι αναγραμματισμός του τίτλου του CD (π.χ. ‘Songs Each Night’, Nightsong Aches, κ.ο.κ.), ενώ είναι καλύτερα να ακούγεται σε τυχαία σειρά - όπως στο live, δεν ακολουθείται ένα συγκεκριμένο σετ, αλλά περνούν αυθόρμητα από το ένα κομμάτι στο άλλο. Αυτό όμως που αποτελεί την βασική καλλιτεχνική επιτυχία του τρίο, είναι το ότι καταφέρνουν να είναι ταυτόχρονα avant-garde και φιλικοί, σε ένα αυτί που δεν είναι κατ’ ανάγκην μυημένο.

Κυριακή 3 Ιουνίου

- 21.00 Samuli Mikkonen & 3 Henkea
Samuli Mikkonen (πιάνο), Sonny Heinilä (σαξόφωνο, φλάουτο, νέι), Uffe Krokfors (μπάσο), Mika Kallio (ντραμς, κρουστά).

Ηγέτης ενός ήδη δημιουργικού τρίο, ο Samuli Mikkonen βρήκε ιδανικό συνεργάτη στο πρόσωπο του Sonny Heinilä που είναι πλέον ένα από τα «3 πνεύματα» του κουαρτέτου. Από τις πιο ενδιαφέρουσες ομάδες της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ, το κουαρτέτο έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν αιθέριο, αισθαντικό ήχο, που κυλά αβίαστα, σαν να μη συναντά κανένα εμπόδιο στην πορεία του. Με σημείο αναφοράς τον ήχο των μεγάλων συνθετών του 20ού αιώνα, αλλά και την αισθητική του Αντρέι Ταρκόφσκι, το κουαρτέτο διαθέτει μια υποδειγματική αίσθηση οικονομίας στον αυτοσχεδιασμό, στον οποίο ενσωματώνει στοιχεία από την αραβική μουσική, αλλά και από την παράδοση της Φινλανδίας και της Ουγγαρίας (από όπου κατάγονται οι μουσικοί).

- 22.00 Yanina Free Wave
Janusz «Yanina» Iwanski (κιθάρα, φωνή), Lukasz Kluczniak (άλτο σαξόφωνο), Marek Pospieszalski (σοπράνο και τενόρο σαξόφωνο), Marcin Lamch (μπάσο), Przemek Pacan (ντραμς), Milo Kurtis (κρουστά).

Δεδομένου ότι τα πιο γνωστά στην Ελλάδα ονόματα της πολωνικής μουσικής είναι ο Zbigniew Preisner και ο Tomasz Stanko, το γεγονός ότι ο εξαίρετος κιθαρίστας «Yanina» Iwa?ski έχει συνεργαστεί και με τους δύο είναι ίσως το καλύτερο διαβατήριό του. Πόσο μάλλον που ο μουσικός αποτελεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις της σύγχρονης τζαζ, καταφέρνοντας από τη μια να συνεργάζεται με την «Tribute to Miles Orchestra», κι από την άλλη με το ροκ γκρουπ ‘Mannam’. Ως εκ τούτου, το όνομα Free Wave που διάλεξε για το δικό του σχήμα, αποτελεί την καλύτερη και σαφέστερη υπόσχεση για το τι πρόκειται να παρουσιάσει επί σκηνής.

- 23.00 Jeff Herr Corporation
Jeff Herr (ντραμς), Carlo Nardozza (τρομπέτα), Tom Van Acker (μπάσο), Joonas Jan Aslak Lorenz (πιάνο).

Αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα ιστορία του Euro-Jazz, η τζαζ σκηνή του Λουξεμβούργου πρέπει να αγαπά πολύ τον ηλεκτρισμό και το funk. Αυτό τουλάχιστον ισχύει στην περίπτωση του Jeff Herr, που ανατρέχει στον ήχο της τζαζ της δεκαετίας του ’70, καταφέρνοντας να προσδώσει σημερινό άκουσμα στο κλασικό Jazz Funk. Οι κριτικές που έχει πάρει το τελευταίο του CD, με τίτλο «Modern Times» δείχνουν ότι έχει πετύχει το στόχο του και με το παραπάνω, ενώ η παρουσία του στην καταληκτική βραδιά του φεστιβάλ, είναι η υπόσχεση για ένα εκρηκτικό τζαζ πάρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα