Ψωμάκι













Ψωμί
1,3 κούπες χλιαρό νερό
3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.τ.σ. ζάχαρη ή μέλι
1 κ.τ.γ. αλάτι
στη μύτη του κ.τ.γ. μαστίχα ΧΙΟΥ κοπανισμένη
500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό (ΛΕΥΚΟ & ΚΙΤΡΙΝΟ)
1,5 κ.τ.γ. ξηρή μαγιά

σουσάμι και μαυροκούκι για πασπάλισμα


Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή βάζετε τα υλικά στον κάδο με τη σειρά που περιγράφονται και απλά περιμένετε … να φάτε!!
Αλλιώς…

Μέσα σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά καλά καλά.
Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το αρωματικό μας (μαστίχα)

Κάνουμε ένα λάκκο στην λεκάνη μας και προσθέτουμε το μισό χλιαρό νερό.
Ζυμώνοντας την ζύμη προσθέτουμε σιγά σιγά όσο από το υπόλοιπο νερό χρειαστεί.

Στην αρχή η ζύμη σας θα κολλάει, αλλά όσο ζυμώνετε τόσο θα αποκτάει ελαστικότητα. Θέλει τουλάχιστον 10' ζύμωμα.

Μόλις γίνει ελαστική αρκετά ρίξτε το λάδι και ζυμώστε ξανά.
Μόλις τελειώσετε το ζύμωμα, αφήστε τη ζύμη σας σκεπασμένη για 45-60' να ανέβει.

Πλάστε το καρβελάκι και βάλτε το σε ταψάκι λαδωμένο.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Αφήστε το καρβελάκι να ανέβει πάλι, περίπου 20' (θα πρέπει αν το πιέσετε με το δάχτυλό σας, η ζύμη να επανέλθει).

Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε το για περίπου 30'. Για να δείτε αν είναι έτοιμο, σηκώστε το από το ταψί με μια πετσέτα και χτυπήστε το με τα δάχτυλα από κάτω. Αν κάνει ένα κούφιο ήχο, είναι έτοιμο.

Τυλίξτε το με πετσέτα και αφήστε το σε μια σχάρα να κρυώσει

Σχόλιο
Για να γίνει τραγανή η κόρα μόλις βγάλουμε το ψωμί από το φούρνο το ψεκάζουμε με κρύο νερό και δεν το καλύπτουμε

1 σχόλιο:

  1. Kαλά αυτό το ψωμάκι είναι λαχταριστό, λαχταριστό, Γιώργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή