ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΣΕ ΚΟΥΜΕΪΚΑ, ΠΛΑΤΑΝΟ, ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟ

φωτογραφία από το προσωπικό μου αρχείο
Μουσικοί στα Κουμέικα.
Στα Κουμέικα έπαιζαν οι "Τσεπέληδες". Πρόκειται για οικογενειακό παρατσούκλι των αδελφών Σταμάτη και Γιάννη Χαρμπή.
Ο Σταμάτης (1882-1965) έπαιζε κλαρίνο και ο Γιάννης Χαρμπής (1884-αρχές δεκαετίας του '60) σαντούρι.
Ο γιος του Σταμάτη Χαρμπή Θοδωρής (1908-1986) έπαιζε βιολί μαζί με τον πατέρα και τον θείο του, μέχρι τα πρώτα χρόνια μετά την κατοχή.
Ο γιος του Γιάννη Χαρμπή, Αλέκος, έπαιζε σαντούρι, έφυγε όμως για την Αυστραλία. Μαζί τους έπαιζε κλαρίνο και ο Νίκος Φλωρούς.
Κατά περιόδους συνεργάστηκαν με τους αδλφούς Ζέρβα από την Υδρούσα.
Μουσικοί στον Πλάτανο

Ο Θοδωρής Καρπαθίου (1909-1989) ήταν από τον Πλάτανο. Από μικρό παιδί κατασκεύαζε κι έπαιζε όργανα. Έπαιζε βιολί, είχε όμως φτιάξει και μαντολίνο.
Έπαιζε μαζί με τον Θεόφιλο Βοσδογιάννη (κιθάρα), που ήταν από τα Σκουρέικα και ζούσε παντρεμένος στον Πλάτανο. Μαζί τους ο Μανώλης Κωστάκης βιολί και ο Νίκος Κωστάκης κλαρίνο.
Ο γιος του Θόδωρου Καρπαθίου, Παναγώτης έπαιζε μπουζούκι. Από τον Πλάτανο ήταν και ο Μανόλης Πιπεριάς που έπαιζε όμορφα ακορντεόν στις παρέες που γλεντούσαν κι έκαναν καντάδες και στη συνέχεια με Καρλοβασίτικες ορχήστρες και ο Σταμάτης Μοσχογιάννης σαντούρι.
Μουσικοί στο Μαραθόκαμπο
Ένας από τους παλιούς τσαμπουνιέρηδες του Μαραθοκάμπου, ο "Μαμάζος" όπως έμεινε στην ιστορία, με το παρατσούκλι του, άφησε εποχή στο παίξιμο της τσαμπούνας πριν από τον πόλεμο. Στις μεταπολεμικές δεκαετίες, ένας αυτοδίδακτος μουσικός που άφησε εποχή, ήταν ο Κώστας Τζόγιας (ή Γιάνναρος), σαντούρι - τραγούδι, που δούλευε με τους Καρλοβασίτες μουσικούς.
Έπαιζαν ακόμη οι αδελφοί Μυτιληνού,
ο Νίκος κλαρίνο και ο Θανάσης σαντούρι, οι οποίοι έπαιζαν μέχρι τη δεκαετία του '60, οπότε έφυγαν για την Αυστραλία.

Απόσπασμα από την έκδοση Χαραυγή "ΤΑ ΣΑΜΙΩΤΑΚΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα