ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ (BAKLAVA)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2012: Για μπακλαβά γιορτινό, μόνο ΕΔΩ!!!
~*~
Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά όπως και τα έθιμα, διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Τις μέρες αυτές στα κανάλια κυριαρχούν οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι τιμές τους που έχουν πετάξει στα ύψη. Αντίδοτο στην τρομολαγνεία της κάμερας είναι παρασκευή των παραδοσιακών γλυκών στο σπίτι. Στη Σάμο και στα Κουμέικα φυσικά τα μελομακάρονα τα λένε μακαρόνες. Συνταγή special δώσαμε. Το "καλό" γλυκό των ημερών είναι όμως ο μπακλαβάς. Συνταγή της μητέρας μου που είναι παλιά και δοκιμασμένη,δεν έχω πρόχειρη. Έψαξα και βρήκα μερικές από αυτές που "κυκλοφορούν" και τις παραθέτω στη συνέχεια:
Μπακλαβάς
Έχει γραφτεί από Poll Adam στο GreekMasa
Υλικά:
1 κουτί φύλλο
6 φλιτζάνια καρυδόψιχα
1/2
φλιτζάνι βούτυρο
λίγη κανέλα
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλλα
Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 C
Σε ένα μπολ βάζετε τα καρύδια και πασπαλίζετε με λίγη κανέλα
Βουτυρώνετε το ταψί και στρώνετε 4-5 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο
Βάζετε μία στρώση με την μισή γέμιση από τα καρύδια
Από πάνω βάζετε 2 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο

Βάζετε τα υπόλοιπα καρύδια
Τελειώνετε με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με βούτυρο
Το τελευταίο φύλλο εκτός από το βούτυρο το ραντίζετε και με νερό
Χαράζετε τα κομμάτια μπακλαβαδωτά και μπίγετε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο
Ψήνετε για 1 1/2 ώρα περίπου

Αφήνετε να κρυώσει, σκεπάζετε και το αφήνετε 24 ώρες
Φτιάχνετε το σιρόπι
Βάζετε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά
Αφήνετε να βράσει για 5-10 λεπτά

Βγάζετε τα μυρωδικά και περιχύνετε το μπακλαβά

Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς
Προστέθηκε από MAGEIRISSA, στις Συνταγές της παρέας
Φτιάχνει
20-25 περίπου κομμάτια
• 1 κιλό καρύδια αλεσμένα
• 1 κιλό φύλλο κρούστας
• 2 κούπες ζάχαρη
• λίγο μοσχοκάρυδο
• 250γρ βούτυρο γάλακτος

• γαρύφαλλο ολόκληρο (σε καρφάκια)
για το σιρόπι
• 1 κιλό ζάχαρη
• 2 βανίλιες

• μισό λεμόνι πλυμένο καλά
• 5 κούπες νερό
Οδηγίες

1. Βάζω σε μπολ τα καρύδια με το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη και τ' ανακατεύω καλά.

2. Στρώνω σε μεγάλο ταψί 3 φύλλα κρούστας, χωρίς να το βουτυρώσω. Στο 3ο φύλλο πασπαλίζω μερικές κουταλιές από το μείγμα καρυδιού. Συνεχίζω με φύλλο-γέμιση έως ότου τελειώσουν. Φροντίζω πάνω-πάνω να κρατήσω 3 φύλλα κρούστας χωρίς γέμιση.
3. Κόβω το γλυκό σε κομμάτια και σε κάθε κομμάτι καρφώνω ένα γαρύφαλλο.
4. Βάζω το βούτυρο να κάψει καλά και το ρίχνω κουταλιά-κουταλιά στο γλυκό ειδικά στα
σημεία που το έχω κόψει.
5. Ψήνω το γλυκό στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες.
Όταν ψηθεί τ' αφήνω λίγο να κρυώσει και το περιχύνω με το σιρόπι, που έχω βράσει για 5 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!!
Λίγα μυστικά ακόμα

Το ταψί δεν το βουτυρώνω γιατί το βούτυρο που το περιχύνω είναι αρκετό και δεν κολλάει. Το βούτυρο το αφήνω να κάψει καλά μέχρι να αχνίσει και να ακούγεται όταν το ρίχνω στο γλυκό. Το φρέσκο βούτυρο το έχω αντικαταστήσει με φυτίνη και γίνεται το ίδιο νόστιμο. Αν θέλετε μπορείτε για λιγότερη ποσότητα να το φτιάξετε, ακριβώς στη μέση όλα τα υλικά. Το ψήσιμο του γλυκού εξαρτάται από το φούρνο. Εγώ το ψήνω έως ότου ροδίσει ελαφρά.


Η επαγγελματική άποψη από τα ζαχαροπλαστεία του ΧΑΤΖΗ,
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
Υλικά:

• 1200 gr. Φύλλα Κρούστας
• 500 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό)
• 500 gr. Καρύδι (αλεσμένο ελαφρώς)
Υλικά για σιρόπι:
• 1700 gr. Νερό
• 2 κιλά Ζάχαρη
• 300 gr. Γλυκόζη
• ½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι
Προετοιμασία:

Απλώνουμε δύο, δύο τα φύλλα κρούστας στο ταψί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο μέγεθος του ταψιού. Έπειτα τα βουτυρώνουμε. Ξανά επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο 1/3 των φύλλων που έχουμε.
Ρίχνουμε την πρώτη στρώση καρύδι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 1/3 των φύλλων, ρίχνοντας τα υπόλοιπα καρύδια.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντας τα καλά. Κόβουμε το μπακλαβά σε διαστάσεις και κομμάτια της προτίμησης σας. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180ο C για 50 λεπτά περίπου.
Προετοιμασία για σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.
Σιρόπιασμα:

Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο ρίχνουμε σε ζεστή θερμοκρασία και το σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Κι αν δε βαριέστε... ο εντελώς χειροποίητος από το TeAr
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
Υλικά
για την ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
1 κουτ. γλυκού αλάτι - χλιαρό νερό, όσο πάρει - λίγο ξίδι

για την γέμιση:

  • 9 φλιτζάνες τσαγιού καρύδι
  • 8 φλιτζάνες τσαγιού αμύγδαλο
  • 1 φλιτζάνα τσαγιού σουσάμι
  • Απο 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο - γαρύφαλλο τριμμένο - γλυκού κανέλα
  • μισή κούπα ζάχαρη
για το σιρόπι:
  • 10 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • 5,5 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας - 10 γαρύφαλλα
  • χυμό ενός λεμονιού
για την διαδικασία:
  • λάδι - νισεστέ
Οδηγίες παρασκευής
Αρχικά ετοιμάζουμε την ζύμη. Σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και αφού ανοίξουμε μια τρύπα στην μέση ρίχνουμε το νερό με το ξίδι και ανακατεύουμε. Σιγά-σιγά ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε την ζύμη του μπακλαβά. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 περίπου λεπτά, σκεπάζοντάς την με βαμβακερή πετσέτα.

Όταν έχει ξεκουραστεί, την χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια.

Στην συνέχεια ανοίγουμε διαδοχικά τα φύλλα, κάθε μπαλάκι είναι και ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε το πλαστήρι με λίγο νισεστέ για να μην κολλάει και ανοίγουμε το κάθε φύλλο στο μέγεθος του ταψιού και ψιλούτσικο. Σε πρώτη φάση ανοίγουμε μόνο τρία φύλλα για να μην ξεραθούν σε περίπτωση που τα ανοίξουμε όλα μαζί.

Το δεύτερο στάδιο είναι το στρώσιμο του μπακλαβά στο ταψί. Έτσι, αφού αλείψουμε το ταψί με λίγο λάδι, στρώνουμε τα τρία πρώτα φύλλα. Έπειτα, ρίχνουμε λίγη από την γέμιση, που αποτελείται από όλα τα παραπάνω υλικά ψιλοκομμένα και ανακατεμένα. Ανοίγουμε άλλα τέσσερα φύλλα, στα οποία βάζουμε ανάμεσα τους γέμιση και τα λαδώνουμε το καθένα ξεχωριστά με ένα πινελάκι. Τέλος, ανοίγουμε ακόμη τρία φύλλα και τα στρώνουμε πάνω από τον υπόλοιπο μπακλαβά, σκέτα.

Σε ένα τηγάνι καίμε αρκετό λάδι και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφού χαράξουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους περιχύνουμε το κάθε κομμάτι με 1 κουταλιά τη σούπας καυτό λάδι. Τον ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Στο τέλος το κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Σε τελευταία φάση σιροπιάζουμε τον ζεστό μπακλαβά με το κρύο σιρόπι. Τον αφήνουμε για τέσσερις ώρες να πιει το σορόπι και είναι έτοιμος.

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα