Στη βοτσαλωτή παραλία του Μπάλου

Η ενδοχώρα μπορεί να μην έχει τον κοσμοπολίτικο αέρα ή τα δυτικά πρότυπα απλωμένα στις ατελείωτες παραλίες, κρύβει όμως τον αγνό χαρακτήρα των κατοίκων, που με αστείρευτη διάθεση φιλοξενίας σπεύδουν να σε καλωσορίσουν και δεν είναι λίγα τα πρατήρια βενζίνης που δίπλα στις αντλίες με τα καύσιμα εκθέτουν τους κήπους με τα λαχανικά και τα οπωρικά τους.
Γενικά στη Σάμο υπάρχει διάχυτη μια ξεχωριστή ποιότητα και να πούμε χαρακτηριστικά ότι είδαμε μελισσοπαραγωγούς να έχουν στήσει μικρούς πανέμορφους μελισσώνες, δηλαδή μια μικρή συστοιχία από κυψέλες με έντονα χρώματα, υπερυψωμένες σε πέτρινες βάσεις δίπλα στο κιόσκι με τις σκιές και τα νερά και φυσικά το αγνό γλυκό προϊόν τους σε πρώτη διάθεση.
Αφήνουμε τώρα τον κύριο δρόμο που φεύγει για Καρλόβασι και στρίβουμε αριστερά προς Νεοχώρι και Κουμέικα.
Λαγκάδια και οι πίνακες που ξεπετάγονται γεμίζουν ένα γαλανό και οι γκρίζες φιγούρες των Φούρνων και της Ικαρίας ορθώνονται στο βάθος για να θυμίζουν οτι η Ελλάδα υπάρχει παντού.
Δεκάδες τα παλιά σπίτια στα Κουμέικα με τους ακρογωνιαίους λίθους να σχηματίζουν κατακόρυφες στήλες, τα μπαλκόνια να στηρίζονται με καγκελωτά φουρούσια, με μια χρωματική ποικιλία μαιάνδρων.
Λίγο μετά η διχάλα μας οδηγεί για τον Μπάλο. Αν τώρα θέλετε να βιώσετε τον δικό σας μαίανδρο στη μορφή του κατηφορικού τσιμεντόδρομου, τότε ακολουθήστε τον για να φτάσετε στην παραλία του Μπάλου με τις πανσιόν και την τεράστια βοτσαλωτή παραλία.
Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 13 Ιουνίου 2004 "Η πολιτεία του Πυθαγόρα" Κείμενο : Αλέξανδρος Τσαντούλας (Φωτογραφίες : Γ Βαρβάκης 2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα