Το blog που ενώνει...

Ένας Παλαιστίνιος κι ένας Ισραηλινός «γεφύρωσαν» εικονικά 60 χρόνια μίσους

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Σντερότ-Γάζα. Δύο πόλεις τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά στην προσπάθεια ειρηνικής συμβίωσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ένα χιλιόμετρο χωρίζει την 20.000 κατοίκων εργατούπολη του νοτίου Ισραήλ, που ιδρύθηκε το 1951 ως στρατόπεδο υποδοχής Εβραίων προσφύγων, από αραβικές χώρες και τη Λωρίδα της Γάζας: τη μεγαλύτερη «ανοικτή φυλακή» του κόσμου, με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, τόπος συνεχών βομβαρδισμών από το Ισραήλ, οικονομικών αποκλεισμών και ανείπωτης φτώχειας, πολύ πριν από την τελευταία πράξη του δράματος.

Μια απόσταση που φαντάζει αγεφύρωτη, όπως η επί 60 χρόνια ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη. Κι όμως, δύο άνθρωποι αποφάσισαν να ρίξουν γέφυρα μέσω του Διαδικτύου, δημιουργώντας ένα κοινό blog, το http://gaza-sderot.blogspot.com, που άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο (εκτενές ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτς» -20/2/2008).

Από Γάζα και Σντερότ

Εμπνευστές του blog της ειρήνης, είναι «ο Ανθρωπος της Ειρήνης» από τη Γάζα και «ο Ανθρωπος της Ελπίδας» από τη Σντερότ.

«Το προηγούμενο βράδυ ήταν ένα από τα χειρότερα», έγραψε στις 6 Φεβρουαρίου ο Παλαιστίνιος blogger. «Εδώ και δύο ημέρες η κατάσταση χειροτερεύει στη Γάζα, όπως και στη Σντερότ».

«Δεν μπορούσαμε να φύγουμε από τη Γάζα για πάρα πολύ καιρό, έτσι ήταν μια ευκαιρία να βγούμε από τη Γάζα για λίγο, να νιώσουμε ότι είμαστε ελεύθεροι να φύγουμε, αν και δεν ήταν αυτό που ονειρευόμαστε, μας έδωσε ελπίδα ελευθερίας», γράφει για την πρόσφατη «μεγάλη φυγή», την έξοδο των κατοίκων της Γάζας για λίγο στην Αίγυπτο.

Με όπλο το πληκτρολόγιο

Ο ένας, ο Παλαιστίνιος, φέρεται να είναι 30 ετών, δάσκαλος έως ότου έκλεισε το σχολείο του. Ο άλλος, ο Ισραηλινός, είναι 40 ετών και εργάζεται στην υψηλή τεχνολογία. «Καθώς γυρίζαμε σπίτι, η φρικτή σειρήνα άρχισε να στριγκλίζει για τις ρουκέτες. Πέσαμε κάτω στο έδαφος... Έπειτα από λίγα λεπτά, σηκωθήκαμε και αρχίσαμε να τρέχουμε, μια και είχαμε αφήσει τα παιδιά στο σπίτι», γράφει ο Ισραηλινός blogger από την άλλη πλευρά του... μετώπου.

«Δεν προσπαθούμε να φέρουμε την ειρήνη», λέει ο Ισραηλινός blogger, που συστήνεται ως Γκαλ στο δημοσιογράφο της «Χααρέτς». «Ο κόσμος φοβάται ο ένας τον άλλο εξαιτίας ενός ολόκληρου συστήματος προκαταλήψεων και στερεοτύπων και όταν συναντιούνται όλες οι προκαταλήψεις τους αλλάζουν».

«Αντίθετα με όσα δείχνουν, συνεχίζει, υπάρχουν άνθρωποι στη Σντερότ που σκέφτονται διαφορετικά, που καταλαβαίνουν ότι περισσότερη βία δεν θα σταματήσει τους Κασάμ... Στα ΜΜΕ ακούμε εμπρηστικές δηλώσεις. Δεν μπορώ να εγγυηθώ το πόσοι, αλλά το blog εκπροσωπεί ένα μεγάλο στρατόπεδο στη Σντερότ», λέει ο Ισραηλινός blogger. Η συνέχεια στο blog,
http://gaza-sderot.blogspot.com.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/02/2008

Η άλλη πλευρά του φεγγαριού…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα