Σε ηλικία 65 ετών «έφυγε» ο Ντιθ Πραν

O Καμποτζιανός φωτο-ειδησιογράφος που ενέπνευσε τους δημιουργούς της ταινίας «Κραυγές στη Σιωπή»

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 65 χρόνων ο Ντιθ Πραν, ο Καμποτζιανός φωτο-ειδησιογράφος που ενέπνευσε τους δημιουργούς της ταινίας «Κραυγές στη Σιωπή», ανακοίνωσε ο φίλος του και πρώην ανταποκριτής της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης Σίντεϊ Σανμπεργκ.

Ο Ντιθ Πραν τον Ιανουάριο έμαθε ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας σε προχωρημένο στάδιο. Πέθανε τα ξημερώματα σε νοσοκομείο του Νιου Τζερσι. Δίπλα του ήταν η σύζυγός του και ο αγαπημένος φίλος του και στενός συνεργάτης Σίντεϊ Σάνμπεργκ τον οποίο θεωρούσε αδελφό του.

Η ταινία του Ρόλαντ Τζόφι «Κραυγές στη Σιωπή», που γυρίστηκε το 1984, αφηγείται την ιστορία του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που κατορθώνει να σώσει τη ζωή του ανταποκριτή του στην Καμπότζη Ντιθ Πραν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ στη χώρα. Ο Σάνμπεργκ το 1975 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.

Ο Ντιθ Πραν χάρη στη βοήθεια του φίλου του κατόρθωσε να επιζήσει από τα στρατόπεδα των Ερυθρών Χμερ και γίνεται ένας υπέρμαχος του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη στην Καμπότζη.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα