Απρίλη ψεύτη!

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών, o Zιλ Ντασσέν, ο άνθρωπος που αγάπησε τη Μελίνα Μερκούρη και την Ελλάδα όσο τίποτε άλλο.


Ακούστηκε σαν ψέμα, μα πρόλαβε ο Μάρτης να το πει. 14 χρόνια μετά τη «φυγή» της λατρεμένης του Μελίνας, κίνησε να την ανταμώσει και να ξαναρχίσουν το κουβεντολόι!

"Ήμουν Έλληνας ακόμη κι όταν δεν το γνώριζα. Η Ελλάδα είναι το σπίτι μου", είχε δηλώσει ο μεγάλος σκηνοθέτης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα υγείας, ενώ το τελευταίο διάστημα η κατάσταση είχε επιδεινωθεί.

Γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου 1911 στο Μιντλτάουν του Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά ενός Ρωσο-Εβραίου κουρέα. Ο Ζυλ Ντασέν, ήταν σύζυγος και σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη και δημιούργησε στη μνήμη της το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη με στόχο την προώθηση της δημιουργίας του νέου μουσείου της Ακρόπολης και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

Συνεργάστηκε με το σκηνοθέτη Μαρκ Χέλινγκερ, με τον οποίο δημιούργησε δύο ταινίες, αλλά αναγκάστηκε να εξοριστεί λόγω του μακαρθισμού και να καταφύγει αρχικά στη Γαλλία και κατόπιν στην Ελλάδα.

Ο Ζυλ Ντασσέν αρχικά παντρεύτηκε την Beatrice Launer, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, το διάσημο Γάλλο τραγουδιστή Τζο Ντασέν και την ηθοποιό Ζουλί Ντασέν.

Μαζί με την Μελίνα γύρισε τις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή», «Τοπκαπί» και «Φαίδρα».

Καλό ταξίδι φίλε μας.

Πηγές : www.naftemporiki.gr , Το ΒΗΜΑ onLine , www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

4 σχόλια

  1. Φεύγουν. Ποιοί θα ρθουν είναι το θέμα. Θα έρθουν δεν γίνεται αλλιώς. Αλλά πού είναι, γιατί δεν φαίνονται;
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. άλλε φίλε, καλό μήνα. Θα με βρεις λιγότερο αισιόδοξο για την εμφάνιση μορφών αντίστοιχου μεγέθους. Οι εποχή του καταναλωτισμού δεν αφήνει περιθώρια ούτε καν για 2η ευκαιρία, ενώ από κάτω το κοινό διψάει για φρέσκες σάρκες. Που καιρός για πειράματα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα Γιώργη, "με τόσα ψέμματα που ντύθηκαν οι λέξεις..." που λέει κι ο Αλκίνοος, τι ψέμα να πεις για το έθιμο. Μακάρι να ήταν ψέμα ο θάνατος του Τζούλυ. Επειδή έψαξα σε πολλές μεριές, καλύτερο αφιέρωμα από το δικό σου για το μεγάλο δίδυμο Ζυλ-Μελίνας δεν βρήκα. Είμαι ευτυχής που κάθε μέρα κάνω τη τσάρκα μου από σένα και μερικούς άλλους φίλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να είσαι καλά Γιώργη και να περνάς όποτε σου κάνει κέφι! Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα