ΥΛΙΚΑ
1 ½ ποτήρι βούτυρο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι αλουσιά (αλισίβα)
1 ποτήρι πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα
1 ποτηράκι κονιάκ
αλεύρι όσο σηκώνει
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
για τη γέμιση
3 φλιτζάνια καρύδι χοντροκομμένο
γαρύφαλλο - μοσχοκάρυδο
μέλι διαλυμένο σε λίγο νερό
ΒΗΜΑΤΑ
Χτυπάμε καλά το βούτυρο, το λάδι, την αλουσιά, το κονιάκ και τη σόδα διαλυμένη στο πορτοκάλι.
Προσθέτουμε όσο αλεύρι σηκώνει ώστε η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια.
Φτιάχνουμε πιτάκια, βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και το κλείνουμε σαν τυροπιτάκι, δημιουργώντας κάτι σαν μισοφέγγαρο.
Ψήνουμε τους κατάδες στους 200 οC για 30΄.
Αφού κρυώσουν λίγο, πασπαλίζουμε με την άχνη.
Κουραμπιέδες θα τους έλεγα αν δεν ήταν η γέμιση. Οι παλιές νοικοκυρές στη Σπάρτη χρησιμοποιούσαν την αλουσιά για κουραμπιέδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει η καταγραφή των παλιών συνταγών!
Αν μου τους έστελνες κιόλας θα σ' αγαπούσα δυο φορές ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα
Αλουσιά είναι η στάχτη;
ΑπάντησηΔιαγραφή@katerina ante portas : Δεν έχεις άδικο η ζύμη φέρνει σε κουραμπιέ!! Το γλυκό αυτό δεν το έφτιαχνε η μητέρα μου και το γευόμουνα στα κεράσματα για τα κάλαντα και το ποδαρικό
ΑπάντησηΔιαγραφή@freedula: Με την πρώτη ευκαιρία!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ο άλλος: ναι!!! η αλουσιά είναι το σταχτόνερο!
ΑπάντησηΔιαγραφή