M. Kαλομοίρης: Η τέχνη έχει ρίζες

The Quiraing

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ προχθές στο κέντρο τoυ Παρισιού η έκθεση φωτογραφίας του Μανώλη Καλομοίρη Κουπέ, με έργα από τα άγρια τοπία του Καναδά και της Δυτικής Σκωτίας.

Ο νεαρός Μανώλης Καλομοίρης, που φέρει το όνομα του προπάππου του, του μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη, θα κάνει και μια δεύτερη έκθεση στην πόλη Dreux της Γαλλίας με ελληνικά τοπία, κυρίως από τη Σάμο, εκεί που κατέφυγε και έζησε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ο διάσημος προπάππος του.

Ο Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης γεννήθηκε στο Παρίσι το 1974. Από νεαρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη κλίση για τη φωτογραφία. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην φωτογραφία υπό την καθοδήγηση του Πλάτωνα Ριβέλη στον Φωτογραφικό Κύκλο στις αρχές της δεκαετίας του '90 και τις ολοκλήρωσε αργότερα στο Λος Άντζελες.
Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, η δουλειά του επικεντρώθηκε στην φωτογράφηση ταξιδιωτικών θεμάτων και τοπίων.
Επέστρεψε στην Ευρώπη το 2005 και έκτοτε ζει ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα.
Συνεργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας φωτογράφος σε διεθνές επίπεδο με διάφορα περιοδικά και φωτογραφικά πρακτορεία.
Το 2006 ιδρύει τις εκδόσεις ΦΑΟΣ και εκδίδει το πρώτο του λεύκωμα με τίτλο «ΣΑΜΟΣ, ένα φωτογραφικό ταξίδι».
Τον Αύγουστο του 2006 πραγματοποιεί Έκθεση με θέμα τη Σάμο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης», στο Καρλόβασι και στο Πυθαγόρειο.
Klima_Samos
«ΣΑΜΟΣ, ένα φωτογραφικό ταξίδι»
Με ξεναγό το φακό, ο φωτογράφος Μανώλης Coupé-Καλομοίρης μας καλεί να τον ακολουθήσουμε σε ένα ταξίδι που αποτυπώνει σε μια σύνθεση από εικόνες το νησί της Σάμου, αναδεικνύοντας μέσα από την προσωπική του ματιά γνώριμες μα κι άγνωστες πλευρές του νησιού –απ’ τα αρχαία ιερά μονοπάτια και τους ναούς μέχρι τ’ απόμερα καλντερίμια των ορεινών χωριών, από τα πολυσύχναστα θέρετρα του Κοκκαριού και του Πυθαγορείου μέχρι τις ερημικές σμαραγδένιες παραλίες του Κότσικα, της Τσαμαδούς και του Βάρσαμου, από τους προσιτούς ελαιώνες, τ’ αμπέλια και τους κάμπους μέχρι τις απάτητες βουνοκορφές και τα φαράγγια του Κέρκη, από τις πολύβουες πόλεις και τα λιμάνια της Σάμου και του Καρλοβάσου μέχρι το ξεχασμένο στο πουθενά νησί της Σαμιοπούλας.

«Η φωτογραφία είναι για μένα πάνω απ’ όλα ένα ταξίδι αυτογνωσίας, μια οπτική περιπέτεια στην οποία εμπλέκεται τόσο ο εξωτερικός όσο και ο εσωτερικός κόσμος - όταν προσεγγίζω με τον φακό μου τον εξωτερικό κόσμο έχω την αίσθηση ότι αυτός γίνεται ενεργό τμήμα αυτού που είμαι και αυτού που αισθάνομαι…
Το φωτογραφικό ταξίδι που πραγματοποίησα στην Σάμο σε τέσσερις χρονικές περιόδους μεταξύ του 2004 και 2006, με ώθησε να κοιτάξω κάθε φορά με φρέσκο βλέμμα την ξακουστή ομορφιά του νησιού, ενώ κύριο μέλημά μου ήταν να εξερευνήσω περαιτέρω και να αποτυπώσω κάποιες από τις κρυφές χάρες και το γεμάτο παλμό μυστήριο της ζωής που κρατά το νησί στη αγκαλιά του…»


Emmanuel Coupé -Kalomiris
Απόσπασμα από τον Πρόλογο στο λεύκωμα «ΣΑΜΟΣ, ένα φωτογραφικό ταξίδι» του Emmanuel Coupé -Καλομοίρη.

Με πληροφορίες από η ναυτεμπορική ΤΕΧΝΗ + ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα