ΝΕΡΟ

Το πιο διαδεδομένο στοιχείο στη φύση, του οποίου η καθαρή μορφή αποτελείται από δύο μέρη υδρογόνου και ένα μέρος οξυγόνου (H2O).

Γλυκό το νερό των πηγών, των ποταμών, των λιμνών. Αλμυρό, των θαλασσών. Νερό πόσιμο, νερό καθαρό, νερό διαυγές, νερό θολό. Νερό μεταλλικό, ανθρακούχο, γλυκό, αποσταγμένο, γλυφό. Mαλακό, σκληρό, σε φυσική θερμοκρασία, παγωμένο, σαν κρύσταλλο. Τρεχούμενο, στάσιμο, υπόγειο, ιαματικό. Νερό της βρύσης, της πηγής, της στέρνας.

Το νερό τρέχει. O χρόνος κυλά σαν νερό. Το αθάνατο νερό, το αμίλητο νερό, το νερό της λησμονιάς.

Καρβουνιστιά έχω στην καρδιά, νερό θε να τη σβήσω (Ερωτόκρ. Γ 521).

Νερό < μσν. νερό(ν) < ουσιαστ. νηρόν (6ος αι.) < ελνστ. νηρόν = ουσιαστικοπ. ουδ. επιθ. (νηρόν ύδωρ =φρέσκο νερό) < ελνστ. νηρός < συναίρ. του αρχ. νεαρός = νέος, νεανικός, πρόσφατος.

Για τη φωτογραφία : Είναι τραβηγμένη από το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στο Κέρκη και δείχνει σε όλο το μεγαλείο της τη παραλιακή ζώνη του Μαραθοκάμπου ενώ στο βάθος διακρίνονται τα Κουμέικα, ο Μπάλος, ο Πεύκος και οι άλλοι παραλιακοί οικισμοί. Πάνω στο απέναντι βουνό οι Σπαθαραίοι και λουσμένο στο φεγγαρόφωτο το νησάκι της Σαμιωπούλας. Είναι ένας από τους χιλιάδες λόγους που μας έχει τόσο πολύ δεμένους μαζί του αυτός ο τόπος

Η απίστευτη φωτο και οι επεξηγήσεις, από το blog του ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ, το κείμενο του νερού από την άσπρη λέξη.


6 σχόλια

  1. Καλημέρα, πολύ ωραίο και το δικό σου blog. Μαγευτικές φωτογραφίες σε ένα υπέροχο νησί.
    Σε περιμένω τη Τρίτη από το blog μου για το διαγωνισμό, μην το ξεχάσεις.
    Λάμπρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι φωτογραφία είν΄ αυτή βρε Γιώργη και τι ευαισθησία για το υγρό στοιχείο. Γιαυτό μωρέ είμαστε τόσο ωραίοι εμείς, γιατί έχουμε τη δροσιά του νερού και την κινητικότητά του. Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @λαμπρος
    Την Τρίτη θα γίνει το "φάτε μάτια ψάρια"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @τέρας
    Νερό να δροσιστείς και φως να λουστείς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @gskapetis
    Γιώργη εντυπωσιάστηκα από την πρώτη στιγμή που την είδα κι έψαχνα τρόπο να την παρουσιάσω. Ο "γάμος" έγινε σε συνέχεια της ημέρας για το περιβάλλον. Ήρθε κι έδεσε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα