Ένα φοβερό πιάτο, εύκολο και ελαφρύ.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ και για μακροβούτια...
Θα χρειαστούμε :
Για τα κεφτεδάκια
1/2 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο & χοιρινό)
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό
2 κ.τ.σ. φρυγανιά τριμμένη
μπόλικη ρίγανη
1 κ.τ.γ. κύμινο
1 σφηνάκι ούζο
1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για τη σάλτσα
6-8 πομοντόρια
λίγο ελαιόλαδο
1 δαφνόφυλλο
1 σκελίδα σκόρδο
λίγη ζάχαρη
αλάτι πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο να περιμένουν.
Ετοιμάζουμε στη συνέχεια μια απλή σάλτσα και την αφήνουμε να πάρει βράση.
Στη συνέχεια με βρεγμένα χέρια πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα ρίχνουμε για κολύμπι στη σάλτσα που βράζει. Δε θα μας πάρει και πολύ... Σε 45' είναι έτοιμα!!
Συνοδεύουμε με ρύζι, πατάτες τηγανητές ή ζυμαρικά.
Συνοδευτικό ρυζάκι.
1 κ.τ.σ. μαργαρίνη
1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
αλάτι πιπέρι τσίλι τριμμένο
κάρυ απαλό
2,5 φλιτζάνια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη μαργαρίνη να κάψει και ρίχνουμε το ρύζι. Το γυροφέρνουμε μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε το νερό και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και το αφήνουμε να πιει το νερό του χωρίς άλλο ανακάτεμα.
Σε 20 λεπτά περίπου είναι έτοιμο..
Σβήνουμε το μάτι, σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και το ρύζι περιμένει καρτερικά το σερβίρισμα.
Φροντίζουμε να έχουμε και κανένα καρβέλι φρέσκο για τις απαραίτητες βουτιές.
Κρασάκι ροζέ ΦΩΚΙΑΝΟΣ ή κόκκινο ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ
Καλή όρεξη!!
Η "ντροπή" που λέει ο τίτλος, είναι ποιος θα φάει το τελευταίο;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή@elie
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αυτό παίζει, αλλά πιο πολύ έχει να κάνει με το χρώμα!!!! Καλημέρα! :)
Παλιοπειρασμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρ' ολο που το κυμινο με παραπεμπει σε σουτζουκακια, ομολογω οτι, επειδη φετος στο νησι εφαγα καφτεδακια με κυμινο, ειναι πολυ νοστιμα.
Παλιοπειρασμε!
μια ένσταση, η μαγείρισσα: στο ρύζι βάλε λάδι, όχι μαργαρίνη -πολύ πιο υγιεινό, και πολύ πιο νόστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
Κατά τα άλλα, καλή όρεξη!!!!
:))))
Καλό ΣΚ
Καλησπερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σήμερα σκεφτομουν τι να μαγηρέψω αύριο!!!
Όμως, στα κεφτεδακια εγω δεν βάζω ρίγανη. Ο κεφτες θέλει μπόλικο μαϊντανο, δυόσμο και λίγο βασιλικο.
Συγνωμη για τις διορθώσεις μου, αλλά η γιαγιά απο την Πόλη έτσι με ειχε μαθει:))
Καλή μας όρεξη!!!!
Μπραβο Μπαλε μου με τις συνταγες σου και μας ανοιξες την ορεξη!!!! τι ωραια σαλτσα ειναι αυτη το χρωμα της καταπληκτικο.Νασαι καλα.ελευθερια
ΑπάντησηΔιαγραφήμιαμ !!!...πεινασα τωρα....στην μαργαρινη θα πω οχι....αλλα ολα ταλλα τα τσακιζω ευχαριστως....
ΑπάντησηΔιαγραφήστ θεσσαλια τα λεμε¨
κιιφτεδις μι ζ'μι
(κεφτεδες με ζουμι)
...η....οταν δεν εχουν ζουμι¨
κιιφτεδις αδι ετσ'...!!!!
κεφτεδες σκετοι ..δηλαδη !!!
Τέλεια μοιάζουν! Τέλεια! Θα το κάνω το εγχείρημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ντροπή μάλλον θα έχει να κάνει με τις ...βούτες στη σάλτσα, αλλά η μισή ντροπή δικιά μου και η μισή των αλλωνών!
Καλό απόγευμα!
:)))
Mαγειρεύουμε κιόλας???
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία φαίνονται !!
Μια καλησπέρα απ το νησί!!
Φαίνονται πεντανόστιμα, μπράβο! Ο τίτλος μου αρέσει επίσης πάρα πολύ :-)
ΑπάντησηΔιαγραφή@δεσποιναριον
ΑπάντησηΔιαγραφή;)
@νατασσάκι
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις μαγείρισσες βγάζω το σκούφο μου! Δεκτή η ένστασή σου νατασσάκι. :)
@παλμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχεις άδικο. Πόσο μάλιστα η γιαγιά σου. Ξέρεις όμως τι έχω καταλάβει: Το μυρωδικό στον κεφτέ έχει να κάνει και με τον τόπο "καταγωγής" του. Αυτή η συνταγή για τη σύστασή του, προέρχεται από τη Μυτιλήνη. Στη Χαλκίδα βάζουν τρίμμα από πορτοκαλόφλουδα. στην Κύπρο κόλιανδρο και πάει λέγοντας. έχω δοκιμάσει και τη δική σου εκδοχή (χωρίς τον βασιλικό ομολογώ)και μου άρεσε. Την επόμενη δόση θα φάμε Πολίτικους!!! Καλημέρα!!
@ελευθερία
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα και κάποιος που αναγνωρίζει τη φωτογραφική μου τέχνη!! :)) Η καινούρια μου Nikon D60 κάνει θαύματα!!! Ευχαριστώ Ελευθερία !
@issallos
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως είδες υιοθέτησα τον τίτλο σου τον Θεσσαλικό!!
@gatti
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως τα λες gatti μου. Η ντροπή ποτέ δεν είναι του ενός!! Μισή μισή :))
@αθηνα
ΑπάντησηΔιαγραφή"Συγχωρήσαι" γιατί η "γνωριμία" μας είναι πολύ φρέσκια. Στο πλάι της σελίδας υπάρχουν 350 συνταγές σε pdf αρχείο έτοιμες για downloading!!! Καλημέρα στο νησί μας!!
@αστεράκι
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν το λες εσύ τότε η αξία του πράγματος είναι διπλή!! Ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα :)
Το κυμινο πραγματικά παραπέμπει σε σουτζουκάκια. Αλλά νομίζω πως δεν θα με πειράξει καθόλου το όνομα. Δοκίμασέ τα με ξυνόμαυρο. Εγώ προτιμώ το ελάχιτα γνωστό αλλά σπουδαίο του οινοποιού Μελιτζανή. Αν επιμένεις Αγιοργίτικο δοκίμασε Παλυβού
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αγαπημένο φαγητό της παιδικής μου ηλικίας...
ΑπάντησηΔιαγραφή@άλλος
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις προτάσεις. να είσαι καλά φίλε μου
@kiki
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίαν προσφάτως ανακαλυφθέν παρ εμού!! Το υιοθέτησα (ερωτεύτηκα) με την πρώτη ματιά (και μπουκιά) :)
Ουφ ουφ ουφ πείνασα...παναθεμα σε πρωινιάτικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@δήμητρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς όρισες!! Κόπιασε για ένα μεζεδάκι :)
Ε που ντο ντε;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπω πείνες!!!!!!!
Η ντροπή και για τις βούτες Γιώργη μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυδέτσ' την άλλη τη φορά, όι με ζμί, βρε να θέλει ένας άνθρωπος ναγιάσει και να μην τον αφήνουν αι διαόλοι
@roula
ΑπάντησηΔιαγραφήΡούλα μου όποιος θέλει ν' αγιάσει κλείνεται σε μοναστήρι (όρκο δεν παίρνω)...Μην αρχίσεις τις δίαιτες ξαφνικά και χαλάσεις το profile!! :)