ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

ή αλλιώς : κιφτέδις μι ζμι κατά τον Ίσσαλλο

Ένα φοβερό πιάτο, εύκολο και ελαφρύ.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ και για μακροβούτια...
Θα χρειαστούμε :
Για τα κεφτεδάκια

1/2 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο & χοιρινό)
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό
2 κ.τ.σ. φρυγανιά τριμμένη

μπόλικη ρίγανη
1 κ.τ.γ. κύμινο
1 σφηνάκι ούζο

1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για τη σάλτσα
6-8 πομοντόρια
λίγο ελαιόλαδο
1 δαφνόφυλλο
1 σκελίδα σκόρδο
λίγη ζάχαρη

αλάτι πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο να περιμένουν.
Ετοιμάζουμε στη συνέχεια μια απλή σάλτσα και την αφήνουμε να πάρει βράση.

Στη συνέχεια με βρεγμένα χέρια πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα ρίχνουμε για κολύμπι στη σάλτσα που βράζει. Δε θα μας πάρει και πολύ... Σε 45' είναι έτοιμα!!
Συνοδεύουμε με ρύζι, πατάτες τηγανητές ή ζυμαρικά.

Συνοδευτικό ρυζάκι.
1 κ.τ.σ. μαργαρίνη
1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
αλάτι πιπέρι τσίλι τριμμένο
κάρυ απαλό
2,5 φλιτζάνια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη μαργαρίνη να κάψει και ρίχνουμε το ρύζι. Το γυροφέρνουμε μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε το νερό και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και το αφήνουμε να πιει το νερό του χωρίς άλλο ανακάτεμα.
Σε 20 λεπτά περίπου είναι έτοιμο..
Σβήνουμε το μάτι, σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και το ρύζι περιμένει καρτερικά το σερβίρισμα.


Φροντίζουμε να έχουμε και κανένα καρβέλι φρέσκο για τις απαραίτητες βουτιές.
Κρασάκι ροζέ ΦΩΚΙΑΝΟΣ ή κόκκινο ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ

Καλή όρεξη!!

27 σχόλια:

  1. Η "ντροπή" που λέει ο τίτλος, είναι ποιος θα φάει το τελευταίο;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @elie
    Κι αυτό παίζει, αλλά πιο πολύ έχει να κάνει με το χρώμα!!!! Καλημέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παλιοπειρασμε!
    Παρ' ολο που το κυμινο με παραπεμπει σε σουτζουκακια, ομολογω οτι, επειδη φετος στο νησι εφαγα καφτεδακια με κυμινο, ειναι πολυ νοστιμα.
    Παλιοπειρασμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μια ένσταση, η μαγείρισσα: στο ρύζι βάλε λάδι, όχι μαργαρίνη -πολύ πιο υγιεινό, και πολύ πιο νόστιμο.
    :)

    Κατά τα άλλα, καλή όρεξη!!!!
    :))))

    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα!

    Και σήμερα σκεφτομουν τι να μαγηρέψω αύριο!!!
    Όμως, στα κεφτεδακια εγω δεν βάζω ρίγανη. Ο κεφτες θέλει μπόλικο μαϊντανο, δυόσμο και λίγο βασιλικο.

    Συγνωμη για τις διορθώσεις μου, αλλά η γιαγιά απο την Πόλη έτσι με ειχε μαθει:))

    Καλή μας όρεξη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπραβο Μπαλε μου με τις συνταγες σου και μας ανοιξες την ορεξη!!!! τι ωραια σαλτσα ειναι αυτη το χρωμα της καταπληκτικο.Νασαι καλα.ελευθερια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μιαμ !!!...πεινασα τωρα....στην μαργαρινη θα πω οχι....αλλα ολα ταλλα τα τσακιζω ευχαριστως....
    στ θεσσαλια τα λεμε¨
    κιιφτεδις μι ζ'μι
    (κεφτεδες με ζουμι)
    ...η....οταν δεν εχουν ζουμι¨
    κιιφτεδις αδι ετσ'...!!!!
    κεφτεδες σκετοι ..δηλαδη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλεια μοιάζουν! Τέλεια! Θα το κάνω το εγχείρημα!

    Η ντροπή μάλλον θα έχει να κάνει με τις ...βούτες στη σάλτσα, αλλά η μισή ντροπή δικιά μου και η μισή των αλλωνών!

    Καλό απόγευμα!

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mαγειρεύουμε κιόλας???
    Πολύ ωραία φαίνονται !!
    Μια καλησπέρα απ το νησί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φαίνονται πεντανόστιμα, μπράβο! Ο τίτλος μου αρέσει επίσης πάρα πολύ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @νατασσάκι
    Στις μαγείρισσες βγάζω το σκούφο μου! Δεκτή η ένστασή σου νατασσάκι. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @παλμος
    Δεν έχεις άδικο. Πόσο μάλιστα η γιαγιά σου. Ξέρεις όμως τι έχω καταλάβει: Το μυρωδικό στον κεφτέ έχει να κάνει και με τον τόπο "καταγωγής" του. Αυτή η συνταγή για τη σύστασή του, προέρχεται από τη Μυτιλήνη. Στη Χαλκίδα βάζουν τρίμμα από πορτοκαλόφλουδα. στην Κύπρο κόλιανδρο και πάει λέγοντας. έχω δοκιμάσει και τη δική σου εκδοχή (χωρίς τον βασιλικό ομολογώ)και μου άρεσε. Την επόμενη δόση θα φάμε Πολίτικους!!! Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ελευθερία
    Να και κάποιος που αναγνωρίζει τη φωτογραφική μου τέχνη!! :)) Η καινούρια μου Nikon D60 κάνει θαύματα!!! Ευχαριστώ Ελευθερία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @issallos
    Όπως είδες υιοθέτησα τον τίτλο σου τον Θεσσαλικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @gatti
    Όπως τα λες gatti μου. Η ντροπή ποτέ δεν είναι του ενός!! Μισή μισή :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @αθηνα
    "Συγχωρήσαι" γιατί η "γνωριμία" μας είναι πολύ φρέσκια. Στο πλάι της σελίδας υπάρχουν 350 συνταγές σε pdf αρχείο έτοιμες για downloading!!! Καλημέρα στο νησί μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @αστεράκι
    Όταν το λες εσύ τότε η αξία του πράγματος είναι διπλή!! Ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το κυμινο πραγματικά παραπέμπει σε σουτζουκάκια. Αλλά νομίζω πως δεν θα με πειράξει καθόλου το όνομα. Δοκίμασέ τα με ξυνόμαυρο. Εγώ προτιμώ το ελάχιτα γνωστό αλλά σπουδαίο του οινοποιού Μελιτζανή. Αν επιμένεις Αγιοργίτικο δοκίμασε Παλυβού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το αγαπημένο φαγητό της παιδικής μου ηλικίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @άλλος
    Ευχαριστώ για τις προτάσεις. να είσαι καλά φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @kiki
    Λίαν προσφάτως ανακαλυφθέν παρ εμού!! Το υιοθέτησα (ερωτεύτηκα) με την πρώτη ματιά (και μπουκιά) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ουφ ουφ ουφ πείνασα...παναθεμα σε πρωινιάτικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @δήμητρα
    Καλώς όρισες!! Κόπιασε για ένα μεζεδάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ε που ντο ντε;;;;;
    Πωπω πείνες!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η ντροπή και για τις βούτες Γιώργη μου :)
    Ουδέτσ' την άλλη τη φορά, όι με ζμί, βρε να θέλει ένας άνθρωπος ναγιάσει και να μην τον αφήνουν αι διαόλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @roula
    Ρούλα μου όποιος θέλει ν' αγιάσει κλείνεται σε μοναστήρι (όρκο δεν παίρνω)...Μην αρχίσεις τις δίαιτες ξαφνικά και χαλάσεις το profile!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή