ΜΑΝΟΣ ΑΧΑΛΙΝΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΑΚΙΝΘΟΣ

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
Οδ. Ελύτης

Όπως ο Υάκινθος στον μύθο από άνθρωπος έγινε λουλούδι, για να ζει πάντα με κάποια μορφή, έτσι και η μουσική γλώσσα αυτού του τόπου από κοινό βίωμα, ζωντανό στη λαλιά του καθενός, μεταμορφώνεται σιγά - σιγά σ' ένα λουλούδι - σαν μια πηγή λαλέουσα - όπου ίσως να μην θέλουν πια όλοι να το καλλιεργήσουν, αλλά όλοι ποθούν να το μυρίσουν, να γευτούν το άρωμα του, γιατί όλοι ξέρουν ότι το λουλούδι αυτό κρύβει κάτι δικό τους, κάτι δικό μας, κάτι απ΄ το άρωμα του τρόπου του τόπου.
Η κοινότητα λοιπόν δεν πέθανε. Ζει! Ζει και η γλώσσα της έστω και παραλλαγμένη, ζουν και τα κλαρίνα και οι τραγουδιστές οι άξιοι, και τα μελίσματα και τα φτιασίδια της. Σ' αυτή τη γλώσσα, σ' αυτό τον τρόπο γράφτηκε η μουσική γι' αυτόν τον δίσκο, έτσι απλά όπως ένας μαντιναδόρος Κρητικός φτιάχνει στιχάκια στα Ελληνικά και όχι στα Πορτογαλικά.
Δεν υπερασπίζομαι καμία εθνοκεντρική Ελληνικότητα, δεν ξέρω αν αυτός ο γλωσσικός τρόπος είναι Ελληνικός, αν έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο ή στην Αρχαία Ελλάδα. Απλώς αυτή είναι η λαλιά της μάνας μας, αυτός, είναι ο τρόπος που μας παραδόθηκε, αυτόν τον απόκρημνο ήχο έφτιαξε το χώμα και το νερό αυτού του τόπου, στην ουσία πέρα από όρια και σύνορα, μια και η λαλιά αυτή είναι σαν μια μουσική Ελληνιστική κοινή - μιλιέται με πολύχρωμες παραλλαγές από την Τυνησία μέχρι τις Ινδίες, Και από την Ρουμανία μέχρι την Αίγυπτο-.
Δεν ξέρω τι θα πει folklore, δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ethnic, ούτε γνωρίζω αν το έντεχνο ύφος προέρχεται αποκλειστικά απ' την Εσπερία και το λαϊκό απ' την Ανατολή.
Το μόνο που ξέρω είναι ότι η παράδοση που πρωτογνώρισα 9 χρονών παιδάκι κάνοντας δίπλα στον παππού μου τα πρώτα βήματα μου στο κλαρίνο, (μαθαίνοντας τότε μια γλώσσα που ήταν υπό διωγμό) δεν είναι - η γραία η ανέραστος η ημιθανής και εν αφασία τελούσα - με το σηκωμένο δασκαλίστικο δάχτυλο αλλά ήταν και παραμένει κορίτσι χαρμόλυπο, γεμάτο χυμούς, ολοζώντανο και αγαπητικό, που χορεύει ξυπόλυτο στο χώμα με μια διάθεση να αμαρτάνει και πάλι να μετανοεί , να ερωτεύεται, να εύχεται τη νόμιμη παράβαση για να ζει και να ανασαίνει, μια και καμία συγκεκριμένη οργανοχρησία, καμία τυπική ενορχήστρωση ή συγκεκριμένη μουσική μορφολογία δεν εξασφαλίζει την ουσία της

Η Γιορτή
(θύμηση από τις πρωινές εκστατικές ώρες των πανηγυριών)

Δεκατέσσερις ώρες να φυσάς κλαρίνο
το οινόπνευμα να εξατμίζεται μέσα του και μέσα σου.
Έρωτας στην σκόνη,
ο χορός ανυψώνεται, οι αλήθειες τώρα λέγονται,
Όλοι τις ξέρουν, όλοι τις ήξεραν
μόνο που πρέπει κάποιος να τις τραγουδήσει.
Εκείνοι θα του πουν
και αυτός θα κρυφακούσει τη γη και εκείνους μαζί
και θα επιστρέψει το πρόσφορο
στην ΓΙΟΡΤΗ στην χαρά των ΟΛΩΝ.

Μάνος Αχαλινωτόπουλος

«Ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της δεκαετίας του 90, κατά την γνώμη μου.
Στα 13 μουσικά του κομμάτια, μπορείς να αφεθείς και να ταξιδέψεις στην Ελλάδα της φύσης και των χωριών, με μια μουσική γήινη και αληθινή.
Στο δίσκο μπορεί κανείς να ακούσει την ''ηλιογέννητη'' από τόν
Αλέξη Παρχαρίδη, πραγματικός ύμνος ομορφιάς, σαν να ακούς κρυστάλλινους ήχους. Ο ίδιος ο συνθέτης ακούγεται στο ''νανούρισμα'', αλλά και στην ''ηχώ''. Ο ψάλτης Χρήστος Χαλκιάς στο ''δοξαστικό''. Μελωδικότατες στιγμές επίσης το ''ρομ'', ''το τραγουδάκι του κλαρίνου'', αλλά και η ''φωτογραφία'' που κλείνει ο δίσκος.» (Σχόλιο : www.musicheaven.gr)

Άλλα σχόλια

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ (ΜΕΡΟΣ Α ΜΕΡΟΣ Β)

1 ΥΑΚΙΝΘΟΣ

2 ΒΑΚΧΙΚΟ

3 ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗ (ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ) - Τραγούδι - Αλέξης Παρχαρίδης

4 ΣΚΕΠΑΣΤΗ ΑΓΟΡΑ (ΠΑΖΑΡΙ)

5 ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ

6 ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΥΛΛΑ

7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ROM

8 ROM

9 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ ΤΟΥ ΚΛΑΡΙΝΟΥ

10 ΗΧΩ

11 ΓΕΦΥΡΕΣ (διασκευή παραδοσιακών σκοπών)

12 ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ (Ψάλλει ο Χρήστος Χαλκιάς)

13 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Δίσκος απόκτημα εδώ και μια δεκαετία. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσα χρόνια μετά εντυπωσιάζει με τα ακούσματα που προσφέρει. Πολλοί φίλοι ρωτούν για την προέλευση της μουσικής, κάθε φορά που κάποιο κομμάτι του συνοδεύει ή ντύνει τις ταπεινές μου αναρτήσεις. Θεώρησα λοιπόν υποχρέωσή μου να κάνω μια εκτενή αναφορά στον σημαντικό αυτό καλλιτέχνη και στο έργο του.

Καλή ακρόαση.

28 σχόλια

  1. Kαλησπέρα....
    Μουσική λέω εγω αγαπητέ οτιδήποτε περνάει απ τα αυτιά μου και με πλημμυρίζει με πληρότητα.Ανεξάρτητα από τίτλους και ταμπέλες που φοράνε στα τραγούδια εκείνοι που¨"ξέρουν".Μια μελωδία που μ αγγίζει είναι μουσική,είναι αγάπη,γίνεται βίωμα και συναίσθημα....
    Αυτός ο δίσκος είναι ένα απ αυτά τα συναισθήματα....και είναι αγαπημένος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακρυνέ μου ξάδερφε, από τότε που άκουσα για πρώτη φορά κλαρίνο, γιατί απ' ότι θυμάμαι στα νησιά μας δεν υπήρχε ή δεν το ήξερα κι έτυχε ν' ακούσω καλό κλαρίνο σου ομολογώ ότι κάθε φορά με συγκινεί όσο δεν φαντάζεσαι. Αχαλινωτόπυλος, Σαλέας και πάει λέγοντας...
    Πολύ καλός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με ταξίδεψες με τις μουσικές σου...
    Δεν έχω τον δίσκο μα πολύ μου άρεσε...
    Η μουσική δεν έχει σύνορα...Καμία μουσική κανένα τραγούδι δεν έμεινε στατικό. Η "λαϊκή"(ούτε ethnic,ούτε folklore) μουσική το λέει από μόνη της, είναι δημιουργημα του λαού. Και κάθε λαός ταξίδεψε, πήρε κι έδωσε από/σε άλλους λαούς.
    Πολύ με συγκίνησαν τα λόγια σου σε αυτή την ανάρτηση.
    Καλό βράδυ εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. άλλο ζωντανή παράδοση και άλλο παράδοση για ζωντανά.
    Συμφωνώ με τις απόψεις σου για την γνήσια ελληνικότητα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευτυχώς φίλε μου ...
    Δεν έφτασε ακόμα η ώρα
    να στερούμαστε σαν λαός ...
    "Παγάν λαλέουσαν και λάλον ύδωρ" !!!
    Η μουσική εξωτερικεύει με τον
    πιο εύγλωττο τρόπο το συναίσθημα ...
    Κι αυτός ο τόπος όσο κι αν αυτοσαρκαζόμαστε
    το διαθέττει ακόμα σε ποσότητα και ποιότητα.
    Το κλαρίνο βέβαια είναι από τα όργανα
    που κατ' εξοχή παίζονται με την ψυχή πρώτα
    και κατά δεύτερο με τα πνευμόνια και τα
    δάχτυλα. Γι' αυτό και τ' αποτελέσματα !!!

    Υ.Γ. Έκλεψα την "Ηλιογέννητη" !!!
    Ελπίζω να βρώ και το δίσκο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Toν εχω από την πρώτη στιγμή,ειναι για μένα μέσα στους τρεις-τεσσερεις πρωτους κλαρινιτζήδες,μιλάει στο κλαρίνο και με το κλαρίνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι υπέροχη μουσική! Και να σκεφτείς δεν είχα ιδέα! Δεν είχα ξανακούσει αυτό το όνομα!

    Πόσα πράγματα από την μουσική μας κληρονομιά αγνοούμε! Φτάνει όμως ένα άκουσμα για να συντονιστείς. Δεν είναι ανάγκη να ξέρεις νότες, γλώσσα, παράδοση. Αν έχει κάτι να σου πει, θα το καταλάβει το αφτί σου, θα το νοιώσουν οι αισθήσεις σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @δήμητρα
    Ελπίζω να μη με βάζεις μ' αυτούς που "ξέρουν"!! Τη μουσική την ακούς με το μέσα σου. Συμφωνώ. Αν αυτό που ακούσεις σ' αγγίξει, με τη δύναμη που κρύβει γίνεται βίωμα και συναίσθημα που σε πλημμυρίζει. Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτο Μπαλε μου δεν ειναι μουσικη ειναι χαϊδεμα ψυχης και αυτιων.Ανατριχιαζω οταν ακουω κλαρινο,και ερχομαι να πω οτι εχουν δικιο οι ηπειρωτες που ριχνουν την χαρτουρα για ν'ακουσουν το κλαρινο στ'αυτοι.Φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @μηθυμναίος
    Μακρινέ μου ξάδερφε είχαμε και έχουμε κι εμείς κλαρίνα στα νησιά μας. Στη Σάμο ξακουστός ήταν ο Σεβαστάκης. Σπουδαίος κλαριντζής ήταν ο προπάππος μου ο Σταμάτης!! Το έχω κι εγώ λιγάκι στο αίμα μου όπως βλέπεις... Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @dyosmaraki
    Έτσι είναι φιλενάδα. Η μουσική είναι "δάνεια" χωρίς τόκους. Οι επιρροές πολλές και μεγάλες. Ότι αξίζει αφομοιώνεται αναπλάθεται και ξεκινά καινούριο ταξίδι με άλλη ταυτότητα. Οι ρίζες κοινές. Κοινός κι ο προορισμός:οι ψυχές. Η συγκίνηση είναι μεγάλη και για μένα όταν διαβάζω τα σχόλιά σου. Σ' ευχαριστώ. Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @καπ-κουμ
    Εταιρίες και "αρπαχτικά" μπορεί να προωθούν κατασκευάσματα για ζωντανά, αλλά όλο και κάτι τους ξεφεύγει! Όλες οι απόψεις που αναγράφονται στην εισαγωγή της ανάρτησης, είναι είναι του Μάνου. Βρίσκονται γραμμένες στο ένθετο του δίσκου. Αν πατήσεις στο link ( ... ) βλέπεις όλο το κείμενο. Καλή σου μέρα φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @side21
    Θα συμφωνήσω μόνο να πω ότι όλα τα όργανα θέλουν ψυχή. Αν τους τη δώσεις στο παίξιμό σου θα πλημμυρίσει ο τόπος. Για τη μουσική του δίσκου πάτα πάνω στα ΜΕΡΟΣ Α & ΜΕΡΟΣ Β να την αποκτήσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @vad
    Συμφωνώ Βασίλη! Είναι εξαιρετικός μουσικός!! Μαγικό παίξιμο όλο συναίσθημα. Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @gatti
    Πόσο δίκιο έχεις gatti μου. Ένα παράθυρο ανοιχτό στην καρδούλα σου αν αφήσεις, αρκεί να πλημμυρίσεις με φως από τη μουσική που σου δίνεται. Χαίρομαι που σου άρεσε αυτό που άκουσες. Καλημέρα και καλή τύχη απόψε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ελευθερια
    Η μεγάλη ανατριχίλα είναι καλή μου! Σ' ευχαριστώ. Καλή σου μέρα. Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Περαστικός να πω την καλησπέρα μου!
    Καλή συνέχεια και ώρα καλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δε ξέρεις πόσο καιρό ψάχνω να κατεβάσω αυτό το cd! Αυτό και την Αιολία.(Μήπως σου βρίσκεται). Ξεχωριστός ο Παρχαρίδης στην Ηλιογέννητη.

    Μπράβο Μπάλε για την ξεχωριστή σου ανάρτηση. Είναι κάποιοι καλλιτέχνες με όλη τη σημασία της λέξης"καλλιτέχνες" χαμένοι μέσα στο λαβύρινθο των δισκογραφικών.
    Ξεχωριστή η δουλειά τους. Δεν έχω λόγια,τα είπες όλα εσύ και σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και πάω να σκάσω τώρα γιατί δεν έχω ηχεία, είμαι σε φάση αναπροσαρμογής στο σπίτι και είναι όλα νωα κάτω.

    Σε καλησπερίζω γλυκέ μας Γιώργο

    y.g βγάλτην την ρημαδοεπαλήθευση βρε παιδί μου, με παιδεύεις λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ανασαιμιά
    Πολύ χαίρομαι :)
    Έχεις "μήνυμα" στον υπολογιστή σου για την ΑΙΟΛΙΑ!!!!
    Καλό σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @freedula
    υπομονή όλα θα γίνουν σιγά σιγά :)
    Άντε, βγήκε και η επαλήθευση!! ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Βαρβάκη μου χίλια ευχαριστώ και από δώ για την Αιολία!

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. To μόνο που ξέρω είναι ότι η "Ηλιογέννητη" με ταξίδεψε... στο "όνειρο"!

    Καλημέρα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ανασαιμιά
    Εντάξει!! Μην το κάνεις θέμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @roadartist
    Μοναδική πράγματι. Σταθερή αξία και σημείο αναφοράς στα χρόνια που έχει διανύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @αμά(λ)θεια
    Είδες δύναμη που κρύβει μέσα της αυτή η μουσική; Σε γαληνεύει, σε παρασύρει, σε απογειώνει, σε ταξιδεύει. Καλό βράδυ να έχεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα