Bruschetta και Καπίρα

Είναι κάτι βράδια που η επιθυμία για αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες είναι έντονη. Τώρα εδώ που τα λέμε, δεν έχουμε έχουμε πέσει και  σε καμιά διατροφική ρουτίνα. Απλά χθες θέλαμε κάτι απλό, υγιεινό, παραδοσιακό, γρήγορο και νόστιμο!

Ο κύβος ερρίφθη!  Θα βράσουμε λαχανικά και θα ψήσουμε bruschetta! Ο τρίτος της παρέας (υιός), προτίμησε την Ελληνική εκδοχή του πονήματος και έτσι θα είχαμε και καπίρα!!

Βράσαμε πατατούλες καρότα και κολοκυθάκια (2,5 €/κιλό!!)
Πήραμε μια χωριάτικη μπαγκέτα με προζύμι  από το Φούρνο του Γιάννη απέναντι και άρχισε η προετοιμασία.
Υλικά για bruschetta!
τραγανό ψωμί
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
έχτρα παρθένο ελαιόλαδο (Ελιά ΜΑΡΚΟΥ)
2 μέτριες τομάτες, καθαρισμένες, και ψιλοκομμένες
θυμάρι
θαλασσινό αλάτι
πιπέρι
1/4 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό (φρέσκο αν έχουμε – εγώ δεν είχα-)
κάπαρη
ξίδι
Εκτέλεση: 
Κόβουμε τη μπαγκέτα στη μέση και ύστερα κατά μήκος. Ανάλογα με την όρεξη κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, μέχρι να «χορτάσει» το μάτι μας.
Ανακατεύουμε τη ντομάτα, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, την κάπαρη, το βασιλικό, και το αλατοπίπερο. Ραντίζουμε με λίγο ξίδι.
Τοποθετούμε τα τεμάχια του ψωμιού σε σχάρα φούρνου ή σε ένα μικρό ταψάκι και τις ψήνουμε και από τις δύο μεριές στο γκριλ, μέχρι να πάρουν ελαφρά χρώμα. Μόλις ροδίσουν, χωρίζουμε τους αμνούς (φέτες για καπίρα) από τα ερίφια (φέτες για bruschetta) και ενεργούμε ως εξής:

Bruschetta : Tρίβουμε τα καψαλισμένα ψωμάκια με το κομμένο σκόρδο και ένα καπάκι
 ντομάτας που έχουμε κρατήσει.
Λαδώνουμε και αλατίζουμε τις φέτες.
Τις σερβίρουμε με 2 κουταλιές από τη σάλτσα από πάνω.

Καπίρα : Απλά λαδώνουμε, αλατίζουμε και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένη ρίγανη.

Σερβίρουμε και τα λαχανικά με λαδόξιδο

Ανοίγουμε κι ένα ΜΠΕΓΛΕΡΙ Ικαριώτικο και επιδινόμαστε στο άθλημα

29 σχόλια

  1. Α, ωραίο αυτό...Θα το έχω στα υπόψιν μου...
    Καλό Σ/Κ Μπάλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mmmmmmmmmmm
    ελπιζω η επομενη να ειναι πως να κανουμε ... μπελτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή ορεξη Γιώργο!!! αν και με τέτιο μεζέ δεν υπάρχει πρόβλημα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια νόστιμη και γρήγορη λύση ιδίως όταν σου έρχονται ξαφνικά φίλοι στο σπίτι. Κάνουμε κι εμείς κάτι παρόμοιο με κριθαρένιο παξιμάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27 Μαρτίου, 2009

    Αθάνατη γρήγορη λύση για πεινασμένους και μη, η αλήθεια είναι ότι με χωριάτικο ψωμάκι θα γινόταν πολύ πιο χορταστικό,

    νοστιμιά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που οι ντοματούλες είναι στον καιρό τους και η ρίγανη οργιάζει στα βουνά
    και από την πολύ ζέστη δεν μπορούμε να φάμε φαγητό, η μεσόγειος σε όλο της το μεγαλείο με το λαδάκι και την κάππαρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τρελλαινομαι για bruschetta...ειδικα το καλοκαιρακι που ειναι οι ντοματες στην εποχη τους...μα και τωρα,αν πετυχω καμια καλή βιολογικη...την ονομασια καπιρα την αγνοουσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτός είναι μεζές!!
    Αψογος!!
    Καλό ΣΚ Γιώργο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Γιωργο μας ανοιξες την ορεξη και τι ωραιες ντοματουλες κοκκινες κοκκινες, τωρα να σου πω εμεις στη κρητη τρωμε τον ντακο με ντοματα λαδακι και ανθοτυρο μμ.....!!!πολυ μ'αρεσει το δε ψημενο ψωμι με λαδι και ριγανη μου θυμιζει κατι παιδικα μου χρονια που λογω ελλειψεως αγαθων!!!!σημερινων!!!!!!το τρωγαμε πολυ συχνα.Νασαι καλα Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μμιαμμμμ..μα αυτος ειναι πολυ μεγαλυτερος πειρασμος απο την σοκολατα..

    χχχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου άνοιξες την όρεξη !!!
    Τρέχω να δοσκιμάσω τη συνταγή
    Κάτι θα βρώ αντί για βασιλικό
    να βάλω πάνω στη Bruschetta ...
    Όσο για το "άθλημα" πειράζει αντί
    για ΜΠΕΓΛΕΡΙ να το ρίξουμε στο βαρελίσιο
    ΣΑΚΛΕΩΤΙΚΟ παραγωγής μας που έχουμε
    επάρκεια !!!
    Καλό Σ.Κ.

    Υ.Γ
    Καπύρες κάναμε στα λιοτρίβια ...
    Με φρέσκο ζεστό λαδάκι και αλατορίγανη ...
    Μερικές φορές και με ζάχαρη ή μπελτέ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Tι μου κάνεις πρωί-πρωί...

    πάει η δίαιτα... πάω κι εγώ στο μανάβη!

    :))

    Καλημέρα και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαμαλάκης & CIA στη μπάντα!

    Ο μακρινός μου ξάδερφος έφτασε με υγιεινές και νόστιμες συνταγές. Πολυτάλαντος ο δικός μου...

    Να 'σαι καλά Γιώργη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. προβλέπω νέο μπουρλότο στην επερχόμενη δίαιτά μου!! Αχ,αχ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος30 Μαρτίου, 2009

    Μάλιστα. Και δες τώρα εσύ πόσο απλά χαρούμενος μπορείς να γίνεις ένα βράδυ ή ένα μεσημέρι και να μην το ξέρεις (όχι εσύ βρε αδερφέ, που λέει ο λόγος).

    Η πολυτέλεια της απλότητας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος30 Μαρτίου, 2009

    Την καλησπέρα μου...καλέ μου φίλε!
    Λίγο η λέξη "μπαγγέτα" μου τα χαλάει....
    Λατρεύω κάθε τι,που έχει να κάνει με τις Ελληνικές γεύσεις και η πρότασή σου,είναι καθαρά....Ελληνική!
    Το δοκίμασα για πρώτη φορά στην Πάρο,αλλά με κριθαροκουλούρα και ξινομυζήθρα.Από τότε λοιπόν,έχει αγαπηθεί από τις κόρες μου κι από εμένα φυσικά.Το ψημένο ψωμάκι,δεν πέρασε καθόλου από τη σκέψη μου και οφείλω να ομολογήσω,ότι είναι αρκετά....δελεαστικό!
    Λία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό κι' αν είναι μεζές!!!
    Φρέσκο ψωμί, ντομάτα, ελαιόλαδο, ρίγανη!
    Συνδυασμός που σκοτώνει! :)
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και χοντρό θαλασσινό αλάτι, ε; Μεγαλείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος31 Μαρτίου, 2009

    To φτιάξαμε κυριακή βράδυ γιατί είχαμε λιγουρες!
    Ονειρο και μια κρυα μπίρα από δίπλα!
    Και εγω όμως σου έχω κάτι καλό, αλλης φύσεως βέβαια αλλα λαχταριστό!
    Φιλιά πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τέτοιο ποστ μεσ' στο μεσημέρι... α, πα, πα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kαλό μήνα Γιώργη!
    Και σε τρία λεπτά χρόνια πολλά και καλά για τα γενέθλια σου.
    Να είσαι πάντα γερός και να μας χαρίζεις την υπέροχη συντροφιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρόνια σου Πολλά....!!!!
    Μεγάλος να γίνεις....με γέλια πολλά!
    Όλες τις επιθυμίες σου ,να βρίσκεις μπροστά σου κι όλη την αγάπη του κόσμου ,να'χεις στη ματιά σου....!
    Ευχές μακρινές.....από Θεσσαλονίκη!
    Λία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κανονικά θα έπρεπε να αρχίσω από το 1ο σχόλιο αλλά εδώ οι "καταστάσεις" τρέχουν και πρέπει να προλάβω. Πάμε λοιπόν ανάποδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Λιάντα
    Οι ευχές σου αν και ...μακρινές, βρήκαν κατευθείαν στόχο. Να είσαι καλά για τα υπέροχα λόγια που μου άφησες εδώ!
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Κούκος
    Δημήτρη τι να πω; Χίλια ευχαριστώ για τις ευχές σου. Να είσαι καλά φίλε μου
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @τo τέρας της «αμάθειας
    καλό σου μήνα κι εσένα τερατάκι. Από νοστιμάδα ο Απρίλης, έχει να λέει...
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. καλη η καπιρα αλλα επεσα και χτυπησα στον ωμο τον δεξιο με το μηχανακι τη προηγουμενη παρασκευη ειχε λαδια κατω γι'αυτό δεν σου απαντησα στο τηλ. το σαββατο

    λουης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα