Οι Φρουροί του Παραδείσου

Από τα παλιά τα χρόνια, οι συγγραφείς αναφέρθηκαν στη Σάμο χρησιμοποιώντας γι αυτήν ονόματα σχετικά με τα χαρίσματα του νησιού. Μερικά από αυτά τα ονόματα ,όπως Δρυούσσα, Παρθενία, Άνθεμις, Μελάμφυλλος, Κυπαρισσία και Φυλλάς, είχαν δοθεί με αφορμή τα είδη των φυτών και την πυκνή βλάστηση που διατηρεί το νησί μέχρι σήμερα . 
Οι ποικιλίες , το πλήθος και η σπανιότητα που παρουσιάζουν ορισμένα είδη φυτών παρά τις καταστροφές που έχουν υποστεί από τις φωτιές, είναι τεράστιες . Η Σάμος, έχει τη φήμη του πιο κατάφυτου και γόνιμου νησιού στο Αιγαίο . Η περιγραφή της, αναδιπλώνεται με τα ζωηρότερα χρώματα στην πυκνή βλάστηση που ξεκινάει δίπλα από την θάλασσα και φτάνει μέχρι της κορφές των βουνών.
Ο πράσινος αυτός παράδεισος, έχει τους δικούς του φρουρούς.
Είναι οι Εθελοντές Πυροσβέστες απ όλο το νησί, που οργανωμένοι σε Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Κλιμάκια, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις και αψηφώντας τις ιδιαίτερες δυσκολίες, με τη γενναιότητα και τον πλούτο της ψυχής τους, φροντίζουν για την φύλαξη, την πρόληψη και την προστασία του, προσφέροντας έτσι στην τοπική κοινωνία και στην πατρίδα τους 24ωρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
Η Σάμος σαν νησί έχει καταφέρει να διαθέτει τους περισσότερους εθελοντές δασοπυροσβέστες και να αποτελεί πρότυπο για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Στα Κουμέικα,ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών, έχει στο δυναμικό του 40 ενεργά μέλη.Διαθέτει 3 πυροσβεστικά οχήματα, που προήλθαν από δωρεές Ολλανδών, Γερμανών & της Τρ. Πειραιώς.
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα μέλη του, φθάνουν πρώτα στις εστίες των πυρκαγιών, πριν ακόμα κι από τα οχήματα των επαγγελματιών πυροσβεστών.
Έχουν αποκτήσει τεράστια πείρα και ξέρουν πως να συμπεριφερθούν στη φωτιά, όταν η κατάσταση είναι δύσκολη.
Έχουν εγκαταστήσει οι ίδιοι πάνω στο βουνό Μπουρνιάς, σύστημα μετάδοσης σήματος κινδύνου, για άμεση και έγκαιρη ενημέρωση.
Έχουν καταφέρει να περιορίσουν το κακό σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, να χαιρόμαστε για το πράσινο που μας κατακλύζει και κυρίως έχουν καταφέρει να μας κάνουν να νοιώθουμε αληθινά υπερήφανοι για το έργο τους.
Πρόσφατα παραχωρήθηκε στο Σύλλογο (ΣΕΠΚ) στεγασμένος χώρος, σε εξαιρετική θέση από πλευράς πρόσβασης, στον οποίο είναι δυνατή η παραμονή των πυροσβεστικών υδροφόρων οχημάτων όλο το χρόνο, αποφεύγοντας έτσι φθορές που προέρχονται από την παρατεταμένη έκθεσή τους στον ήλιο και κάθε καιρικό φαινόμενο.
Ο χώρος έχει απαιτήσεις που έχουν να κάνουν με τη διαμόρφωση και τη συντήρηση του και ήδη από τα τέλη του Γενάρη, ξεκίνησαν εργασίες για την ανακαίνισή του, από τους ίδιους τους εθελοντές και τους φίλους του συλλόγου.
Για την υλοποίηση των τωρινών αλλά και μελλοντικών σχεδίων, ωστόσο, χρειάζονται υλικά, εργαλεία και κυρίως χρήματα!!!
Κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, οι κάτοικοι του χωριού έκαναν την αρχή προκειμένου να συμβάλουν οικονομικά στην προσπάθεια του Συλλόγου. 
Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου έφτιαξαν τις ... διάσημες τηγανίτες (dγαν’ίτις) και τις μοίρασαν στα σπίτια, έναντι συμβολικού αντιτίμου.

Μας καλοάρεσε η ιδέα και είπαμε να συμβάλουμε κι εμείς στα πλαίσια της μεγάλης μας παρέας, με ότι και όσο μπορούσε ο καθένας. Έτσι στην καθιερωμένη ετήσια αντάμωση, μέσα στα γέλια τις μουσικές και τους κυκλωτικούς χορούς, βρήκε ο σκοπός μας χώρο και με μεγάλη χαρά, καταφέραμε να προσφέρουμε σήμερα (χθες) το ποσό που συγκεντρώσαμε εκείνη τη βραδιά!
Για την ιστορία και μόνο αναφέρω τους φίλους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα :
Βαγγέλης Αντωνίου, Νίκος Λυμπερόπουλος, Μανώλης Χαρμπής, Δέσποινα Φωτίου, Ισμήνη Φωτίου, Μιχάλης Χασάπης, Αντώνης Νόου, Άγγελος Κόκοτος, Μαρία Μάρκου, Δέσποινα Βαρσαμή, Νίκος Τηγανίτης, Αλέκα Ζαριφοπούλου, Βασιλική Άνθη, Πέτρος Γ. Μάρκου, Αλέκος Σάρακας, Γιώργος Ευσταθίου, Μαρίνος Σπυρίδωνος, Δημήτρης Βακύρης , Γιώργος Βαρβάκης.

Στηρίξτε με κάθε τρόπο το Σύλλογο Εθελοντών Πυροσβεστών Κουμεΐκων!! 

Καταθέστε την όποια μικρή ή μεγάλη προσφορά σας, στο λογαριασμό που άνοιξαν τα μέλη του στην Αγροτική Τράπεζα με αριθμό: 

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ : 358 01 016900 68 EUR
ΙΒΑΝ : GR88 0430 9210 0035 8010 1690 068 BIC : ABGRGRAA


Για οποιαδήποτε άλλη προσφορά ή πληροφορία στείλτε email  (sepksamos@gmail.com)

3 σχόλια

  1. Αξιέπαινη προσπάθεια γείτονα !!!
    Η διαπίστωση πως υπάρχει αναγνώριση και υποστήριξη στο έργο τους ...
    οπλίζει με πιότερη δύναμη και αποφασιστικότητα τους Εθελοντές !!!
    Έτσι ομαδικά θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία του "Παραδείσου" μας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάλε ένα cbox μακρυνέ ξάδελφε να λέμε μια γρήγορη καλημέρα για να μην ξεχνιόμαστε. Βλέπεις ο χρόνος που μας τρώει μια ανάρτηση είναι μεγάλος και ξενυχτάμε... Που να μείνει καιρός για ... βίζιτες και μάλιστα αρμένικες. Όλα στο φτερό. Να είσαι και περνάς καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3.  μπραβο παιδια σε ολους καλη η προσπαθεια και καλη συνεχεια. Ελπιζω φετος να εχουμε ενα πιο ηρεμο καλοκαιρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα