"ΛΕΤΙ ΤΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΡΩ" : Αποκριάτικα τραγούδια Σάμου


Ένας μοναδικός μουσικός θησαυρός με 13 τραγούδια με παραδοσιακούς στίχους, ανθολογημένους από τις μνήμες του Γκελέσου, πάνω σε Σαμιώτικους αποκριάτικους σκοπούς.
"Δεν μπορώ να φανταστώ τις Απόκριες χωρίς τον Γκελέσο!... Μεταφέρει κατευθείαν από την πηγή στίχους, μελωδίες, αισθήσεις, μα πάνω απ' όλα την ενέργεια και το ήθος που διαπνέει το γλέντι της Αποκριάς στη Σάμο! Μνήμες ακριβές όπου δεσπόζει η φιγούρα της γιαγιάς του, οι οποίες αναβλύζουν με ορμή, παρασέρνοντας στο διάβα τους κάθε κούφια σύμβαση και καθωσπρεπισμό. Βλέπετε, τα τραγούδια της Αποκριάς ασφυκτιούν με την σεμνοτυφία των μικροαστών!" αναφέρει ο Χάρης Σαρρής (Δρ. Εθνομουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών) στο εισαγωγικό σημείωμα του δίσκου.
-Μουσικό Ταχυδρομείο-
Περιεχόμενα / Λίστα Τραγουδιών:
  1. ΣΗΜΙΡΑ ΕΙΝ ΑΠΟΥΚΡΙΕΣ
  2. ΣΑ ΤΟΥ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ Τ ΚΑΤΣΟΥΛΑ
  3. ΑΠΑΝΟΥ Σ ΕΝΑ ΣΠΑΛΑΘΡΟΥ
  4. ΤΟΥ ΜΟΥΝΙ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΟΥΤΟ
  5. ΑΝΕΒΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΒΟΥΝ
  6. ΝΑΧΑΜΙ ΜΙΑ ΤΗΓΑΝΙΑ
  7. Σ'ΕΝΑ ΠΑΛΙΟΥΧΑΛΑΣΜΑ
  8. ΠΟΥΤΣΑ ΜΟΥ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ
  9. ΠΑΠΑΔΙΑ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥΜΟΥΝΑ
10. ΒΡΕ ΚΑΛΕ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗ
11. ΕΛΑ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΝΑ Σ ΔΕΙΧΝΟΥ
12. ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΠΑΠΑΣ
13. ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥΡΑ ΕΙΝΙ ΜΙΚΡΗ
~*~
Μια ολόφρεσκια κυκλοφορία. Ένας θησαυρός από ανίερα τραγούδια, όπως λέγονται εδώ και αιώνες κάθε χρόνο στο Αποκριάτικο έθιμο του Καδή και στα ιδιωτικά αποκριάτικα γλεντάκια της Σάμου, με την τσαμπούνα και τη μοναδική ερμηνεία του Γκελέσου.
Αυστηρώς ακατάλληλο...
-Να 'χαμε μια τηγανιά
Νικαριώτικα μουνιά!
-Να 'χαμε δυο τηγανιές
παν'βαθιώτικες ψωλές!

allH oxthi 01 from gvarvakis on Vimeo.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια την αναγέννηση που γνωρίζει η τσαμπούνα, κερδίζοντας ένα νέο κοινό πέρα από το παραδοσιακό -πέρα δηλαδή από τις όλο και συρρικνούμενες αιγαιοπελαγίτικες κοινότητες πιστών-, κάθε χρόνο περιμένουν την καθιερωμένη αποκριάτικη συναυλία και για άλλους λόγους αλλά και για το μαγικό μισάωρο, εικοσάλεπτο, σαραντάλεπτο, ανάλογα κάθε φορά, με τα σαμιώτικα γαμοτράγουδα του Γκελέσου. Τραγούδια εξωφρενικά τόσο για τη «βλάσφημη» αθυροστομία τους, που προ ουδενός ορρωδεί, όσο και για το σουρρεαλιστικό τους χιούμορ, τυπικό του ανατρεπτικού πνεύματος της Αποκριάς. Τραγούδια που ισορροπούν οριακά ανάμεσα στην από χιλιετιών ωριμασμένη λαϊκή σοφία και στην απλή χυδαιότητα, από την οποία όμως τα σώζει η ολοκάθαρη, αθώα, παιδική σχεδόν ερμηνεία του Γκελέσου. Τραγούδια που σφάζουν αλλά δε λερώνουν.
allH oxthi 02 from gvarvakis on Vimeo.

Στα παραδοσιακά αποκριάτικα γλέντια των χωριών ή ίσως και μερικών πόλεων της Ελλάδας θα ζήσει κανείς ακόμη και σήμερα κάτι από τη διονυσιακή έκσταση των αρχέγονων γονιμικών εθίμων. Όταν όμως η βωμολοχία επικρατεί, το παραστράτημα προς την απλή, ανούσια αθυροστομία είναι εύκολο. Συχνά τα διαμάντια του γνήσιου αποκριάτικου πνεύματος θάβονται κάτω από σωρούς σκουπίδια, δηλαδή από στίχους που απλώς βρίζουν. Τα 99 δίστιχα που κράτησε ο Γκελέσος για το δίσκο του είναι αυστηρά διαλεγμένα ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα, και είναι εκείνα και μόνο εκείνα που ο ίδιος έκρινε ότι αξίζουν να καταγραφούν χωρίς να προσβάλλουν την αισθητική κανενός υπέρ ενός φτηνού χάχανου. Δεν υφίσταται κριτήριο παλαιότητας: τα στιχάκια και τους σκοπούς ο Γκελέσος τα συλλέγει με μεράκι από μικρός, αλλά χωρίς να παρεμβάλλει την καθαρολογική σκέψη ενός λαογράφου. Δίπλα στα δίστιχα που άκουσε από τη γιαγιά του, πριν πενήντα χρόνια, να τα επαναλαμβάνει από τους παλαιότερους, είναι κι εκείνα που έβγαλε η ίδια, και άλλα που ο δημιουργός τους είναι πολύ πιο σύγχρονος, ακόμη και κάποια του ίδιου του Γκελέσου. Όλα προέρχονται από τους ενεργούς γλεντιστάδες της Παν'βαθιώτικης Αποκριάς. Κανένα δεν πέρασε στο δίσκο χωρίς να έχει πρώτα χορευτεί και τραγουδηθεί στον πραγματικό χώρο και χρόνο.
allH oxthi 03 from gvarvakis on Vimeo.

Πέρα από αυτό το ξεσκαρτάρισμα, δεν υπάρχει καμία επέμβαση: η μουσική περιλαμβάνει αποκλειστικά τσαμπούνα και τραγούδι, χωρίς ενορχήστρωση, χωρίς προσθήκες και διορθώσεις, χωρίς προσπάθεια ποικιλίας και εξωραϊσμού, όπως θα την ακούσουμε και φέτος και κάθε χρόνο στο Πάν' Βαθύ, απλώς με καθαρό στρωτό ήχο χωρίς την οχλαγωγία ενός ζωντανού γλεντιού. Η έκδοση είναι καλαίσθητη και λιτή: το ολιγοσέλιδο φυλλάδιο, εκτός από ένα σύντομο σημείωμα του εθνομουσικολόγου Χάρη Σαρρή, δεν περιλαμβάνει παρά τη μεταγραφή των στίχων.
Η Σάμος είχε παλιότερα να επιδείξει μεγάλο πλούτο αστικής κυρίως (σμυρναίικης) λαϊκής μουσικής, η οποία όμως πλέον μόνο ως ανάμνηση επιβιώνει. Όσο για την παλιά-παλιά αιγαιοπελαγίτικη κληρονομιά της, αυτή έχει χαθεί από γενιές, αφήνοντας μοναδικό σημάδι τα αποκριάτικα της τσαμπούνας, τα μόνα παραδοσιακά σαμιώτικα που αντέχουν ακόμη. Ο δίσκος πλουτίζει την (ανερχόμενη, τα τελευταία χρόνια) δισκογραφία της Σάμου, καθώς και την περιορισμένη αλλά επίσης ανερχόμενη δισκογραφία της τσαμπούνας.
από το Ρεμπέτικο Φόρουμ


  • Κατεβάστε (από ΕΔΩ) και ακούστε τα ηχογραφημένα στιγμιότυπα από την παράσταση "Σαμιώτικα Αποκριάτικα" στη μουσική σκηνή "Άλλη Όχθη" το 2011
  • Αγοράστε το CD από τα ηλεκτρονικά καταστήματα musical.gr, STUDIO 52 ή όπου αλλού το βρείτε!!!

10 σχόλια

  1. Ανώνυμος05 Μαρτίου, 2013

    :)
    Πραγματικά διονυσιακοί ρυθμοί και στίχοι.
    Θησαυρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος05 Μαρτίου, 2013

    Συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές του cd που μεριμνούν ώστε να μην χαθούν τα αποκριάτικα δίστιχα της Σάμου μας και οι μελωδίες τους, που εδώ και τόσους αιώνες έχουν αντέξει στον χρόνο από την αρχαιότητα ακόμα...
    Ευχαριστούμε και εσάς κύριε Βαρβάκη που μας κρατάτε ενήμερους για ότι συμβαίνει στο νησί της Σάμου!
    Καλή Αποκριά!
    Βήχου Κωνσταντίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι γρούτσου ... κι γρούτσου ...
    Πράγματι απόκρηες χωρίς Παπαχριστοδούλου ...
    Σαν γάμος χωρίς παιχνίδι !!!
    ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΗΕΣ γείτονα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπράβο Γιώργο που τα κοινοποιείς και έτσι διασώζονται...
    Είναι παράδοση δική μας και όχι τραγουδάκια για κρυφοχαμόγελα...
    Καλή Αποκριά.... :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο το αφιέρωμα σου στον καλλιτέχνη Γκελέσο!
    Είναι σπουδαίο που καταβάλλεις προσπάθειες να μην χαθούν οι παραδόσεις του τόπου μας!
    Άλλωστε κι εσύ Γιώργο μου, είσαι εξαιρετικός καλλιτέχνης!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι απίστευτα μοναδική η παράδοσή μας !
    Μπράβο Γιώργο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος07 Μαρτίου, 2013

    Σ' ευχαριστούμε που μας ενημερώνεις. Την 'δανείστηκα' κι εγώ αυτή την ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και του χρόνου με υγεία λοιπόν!!!
    1200 ευχαριστώ στους αντίστοιχους αναγνώστες της ανάρτησης κι ένα τεράστιο ακόμα στους εδώ σχολιαστές φίλους μου: ΑΦΜ, Κωνσταντίνα, Σιδερή, Βιβή, Μάγδα, Εύα, Αικατερίνη, σας ευχαριστώ!!!!
    Να είστε όλοι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το δανείζομαι... Και του χρόνου, με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το δανειζομαι κι εγώ ευχαριστούμε Και ΣυγχΑρητήρια Που συνεχίζετε την παράδοση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα