ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΑΜΟΣ - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ


Η παραλία Μουρτιά, κοντά στην πόλη και χωρίς τουριστική οργάνωση. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Δάση, παραλίες, βουνά, αρχαιολογικοί χώροι, ιδιαίτερα μνημεία, πανέμορφα χωριά. Στο ανατολικό σύνορο της Ελλάδας, κοσμική και άγνωστη την ίδια στιγμή, η Σάμος κρύβει έναν ολόκληρο κόσμο και μας καλεί να τον ανακαλύψουμε.
Ο,τι κι αν κάνεις, τη Σάμο δεν θα την κατακτήσεις ποτέ. Θα την αγγίζεις λίγο κάθε φορά και πάντα κάτι θα σου ξεφεύγει.
477 τετραγωνικά χιλιόμετρα νησί. 35.000 άνθρωποι. Καταπιάνονται με τα πάντα. Με τη γη, τις τέχνες, τις επιστήμες... Αλλά και δύο λιμάνια, δύο μεγάλα βουνά, 33 μεγάλα ζωντανά χωριά. Παραλίες κοσμικές ή απάτητες. Μονοπάτια, ρεματιές, δάση. Βυζαντινοί ναοί, ηγεμονικά κτίρια, αρχαιολογικοί χώροι διάσημοι σε όλο τον κόσμο. Απίστευτες διαδρομές μέσα σε οργιώδη βλάστηση και δάση πυκνά που κρύβουν το φως του ήλιου. Πεζούλες και καλλιέργειες. Αμπέλια και κηπευτικά. Πανηγύρια, όπου φτιάχνεται ακόμα το κισκέτσι, λαούτα και τουμπάκια, σύγχρονα φεστιβάλ και παλιά ρεμπέτικα. Η Σάμος δεν είναι νησί, ολόκληρος κόσμος είναι.

~*~

Το δημοσίευμα της Όλγας Χαραμή στο ένθετο ταξίδια της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, βγήκε στο φως στην παραζάλη του Αυγούστου (ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015) με εξωτερικό τίτλο "ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟ" και εσωτερικό "ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΑΜΟΣ", ενώ παράλληλα αναρτήθηκε και στον ιστότοπο της εφημερίδας, με τον ίδιο ευφάνταστο, δυναμικό, επιβλητικό και προχωρημένο τίτλο !!


Προσωπικά, το εντόπισα μόλις την περασμένη εβδομάδα, μετά την επιστροφή μου από το νησί, όταν και μου χάρισε το ένθετο μια καλή μου συνάδελφος που μου το είχε φυλάξει.

Πρόκειται για ένα ψαγμένο αφιέρωμα, με εξαιρετικές φωτογραφίες και με μια παιχνιδιάρικη διάθεση που σου κλείνει το μάτι και σε προ(σ)καλεί να ανακαλύψεις τα κρυμμένα του μυστικά.

Τα τονισμένα γράμματα της εισαγωγής, φανερώνουν την αλήθεια που σπάνια συναντάς σε άλλα "τουριστικά" ταξιδιωτικά αφιερώματα.

Με συγκίνησε ιδιαίτερα η φωτογραφία της παραλίας της Μουρτιάς, αφού εκεί απόλαυσα φέτος το τελευταίο αποχαιρετιστήριο μπάνιο των διακοπών μου στη Σάμο!!

Ολόκληρο το δημοσίευμα με τις καταπληκτικές λήψεις της Όλγας, μπορείτε να το διαβάσετε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κλικ), για να "αγγίξετε" και να νιώσετε έτσι λίγη από την ομορφιά και την αύρα που κουβαλάει αυτό το μαγικό καταπράσινο νησί του ΒΑ Αιγαίου!!

9 σχόλια

  1. è il mondo intero, non c'è frase più giusta per Samos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ....ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το "κάτι" θα ψάχνουμε πάντα στις όμορφες μικρές πατρίδες μας, ξάδερφε!

    "Η Σάμος δεν είναι νησί, ολόκληρος κόσμος είναι"...Εύκολα τη λες και παράδεισο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα