Τι είδε ο Αμερικάνος, στο ΚΠΙΣΝ


Λίγο μετά την είσοδό του στο κεντρικό κτίριο ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, στάθηκε εκστασιασμένος, καθώς είδε στη δεξιά πλευρά της αίθουσας υποδοχής, το ασημένιο κύπελλο Breal που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες του 1890 στην Αθήνα.


Προχωρώντας στην αριστερή πτέρυγα του συγκροτήματος, αντίκρισε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), (όπου) έναν και πλέον αιώνα από την εγκατάστασή της στο Βαλλιάνειο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου, αποκτά μια καινούργια στέγη στο ΚΠΙΣΝ και γίνεται ένας ζωντανός οργανισμός σύνδεσης με το παρελθόν, ανίχνευσης του σήμερα και σχεδιασμού του μέλλοντος.


Σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο 22.000 τ.μ. επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τον επισκέπτη, γίνεται φωτεινός χώρος μελέτης, έρευνας και εκπαίδευσης, αλλά και υποδοχής φρέσκων ιδεών, τόπος άσκησης στη συνεργασία, στην κατανόηση και στην ανοχή.


Οι σημερινές και μελλοντικές γενιές μελετητών, μέσα σε έναν υψηλών προδιαγραφών χώρο, θα έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση σε περισσότερα από 1.000.000 βιβλία και περιοδικά αλλά και στις σπάνιες συλλογές της ΕΒΕ, που περιέχουν 5.000 χειρόγραφους κώδικες, από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, μεγάλη ποικιλία σημαντικών ιστορικών εγγράφων, αρχείων και χαρακτικών.


Φύλακας του παρελθόντος και ταυτόχρονα συσσωρευτής ενέργειας για το μέλλον, η ΕΒΕ, για να ανταποκριθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα θα λειτουργεί, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, σε δύο επίπεδα: ως Εθνική Ερευνητική Βιβλιοθήκη, αλλά και ως Ανοικτή Δημόσια Βιβλιοθήκη.


Στο ισόγειο και σε τμήμα του 1ου ορόφου, θα λειτουργούν Κέντρο Επιχειρηματικότητας, Στούντιο Ηχογραφήσεων για νέους μουσικούς, αναγνωστήρια, ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για παιδιά και εφήβους, καθώς και περιοχές για νέους και ενήλικες.


Το κοινό θα μπορεί να δανείζεται υλικό, να βρίσκει απαντήσεις στα ερωτήματά του, να διευρύνει τους ορίζοντές του και να πειραματίζεται μέσα στους πρωτοποριακούς αυτούς τεχνολογικά χώρους της ΕΒΕ. (Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)


"Βρε παιντιά, πού θα μιλήσω τελικά ; " ρώτησε κάποια στιγμή ο πρόεδρος...
"Να εδώ!! Στην Εθνική Λυρική Σκηνή μίστερ πρέζιντεντ!!"

Με τη μετάβαση της από το Θέατρο Ολύμπια στο ΚΠΙΣΝ, η  Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) θα εγκαινιάσει μια νέα δημιουργική περίοδο στην πολυετή ιστορία της.


Στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της προγραμματίζει να παρουσιάσει καλλιτεχνικές παραγωγές υψηλού επιπέδου, οι οποίες θα αποτελέσουν νέα πρωτόγνωρη εμπειρία για το πολυπληθές κοινό της. Στη νέα της στέγη η ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο να λειτουργήσει ως πυρήνας όχι μόνο για καλλιτέχνες, αλλά και για όποιον ενδιαφέρεται για όλο το φάσμα της μουσικής και της λυρικής τέχνης. ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Σε ένα χώρο τ.μ. με τον πιο σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, με άψογη ακουστική και υψηλή αισθητική, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα μπορέσει να αναμετρηθεί ισάξια με τα σημαντικότερα λυρικά θέατρα του κόσμου και να βρει τη θέση της στο διεθνές λυρικό τοπίο του 21ου αιώνα. Το νέο κτίριο της ΕΛΣ είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος με δυνατότητες διοργάνωσης και εναλλαγής παραστάσεων εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων.


Η κεντρική αίθουσα διαθέτει θέσεις και την απαραίτητη υποδομή για να ανταποκριθεί σε διαφορετικού τύπου θεάματα με πολλές εναλλαγές σκηνικών.


Στους βοηθητικούς χώρους υπάρχουν υπερσύγχρονα καμαρίνια, χώροι για δοκιμές, αίθουσες εκγύμνασης και εργαστήρια παραγωγής κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων.


Η δεύτερη, ευέλικτη πειραματική σκηνή 450 θέσεων θα είναι το βήμα για τη σύγχρονη και νεανική δημιουργία. Σε αυτή θα φιλοξενούνται πειραματικές, εναλλακτικές και εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεις λυρικού θεάτρου, μουσικής και χορού.


Παράλληλα, στο ΚΠΙΣΝ θα προετοιμάζεται η μελλοντική γενιά καλλιτεχνών, καθώς τόσο το Στούντιο Όπερας της ΕΛΣ όσο και η Παιδική της Χορωδία θα αποκτήσουν τους κατάλληλους χώρους.


Η σχολή χορού, σε αναβαθμισμένες αίθουσες διδασκαλίας, θα συνεχίσει να παρέχει ουσιαστικά εφόδια στους χορευτές του αύριο. (Μύρων Μιχαηλίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Εθνική Λυρική Σκηνή)


Οι πληροφορίες μου λένε, ότι δεν έκανε μάθημα ιστιοπλοΐας στο κανάλι, αλλά αρκέστηκε στο να θαυμάζει το έργο!!


Είναι επίσης βέβαιο, ότι δεν παρακολούθησε κάποια υπαίθρια συναυλία στο Ξέφωτο παρόλο που πολύ θα το γούσταρε..!!


Ούτε καν μερικά μαθήματα Ελληνικών παραδοσιακών χορών έλαβε... Είχε να πάει και στην Άνγκελα, τον περίμενε και η Μισέλ στο σπίτι και δεν ήθελε να αργήσει!!


Έκανε μια σύντομη βόλτα στο Μεσογειακό κήπο και έριξε λυπημένος μια τελευταία αποχαιρετιστήρια ματιά στο κτίριο!! Έπρεπε να φύγει και δεν ήθελε να χάσει την πτήση :)
Ήταν μια ξενάγηση στο εσωτερικό των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με αφορμή την επικείμενη αυριανή ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama στο χώρο, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα. 

2 σχόλια

Αρχική σελίδα