Μλας Σαμιώτ'κα; Tο Σαμιακό Γλωσσικό Ιδίωμα



Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην ομάδα Σαμιωτικη διαλεκτος (Σαμιωτκα) θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε "Ωδή στο γλωσσικό ιδίωμα" !!!!


Κοντά στα 5000 άτομα (το νούμερο ολοένα και αυξάνεται) διαβάζουν, γράφουν, ξαναθυμούνται, απορούν, ανακαλύπτουν και διασκεδάζουν με το μέγα πλήθος των λέξεων και των εκφράσεων της Σαμιώτικης διαλέκτου.


Η σελίδα αυτή όπως λέει η διαχειρίστρια της Γεωργία Κατσίκα, "έχει σαν σκοπό της να μας κάνει να εξασκηθούμε στο γράψιμο της ιδιαίτερης ομιλίας μας που είναι τα Σαμιωτ'κα. Επίσης να διασκεδάσουμε και να περάσουμε καλά".
Και φαίνεται ότι τα καταφέρνει περίφημα!!!

14/6 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Χθεσινή απολαυστική ανάρτηση στην ομάδα από το μέλος Kampioths Marath που δε θα μπορούσε να λείπει από εδώ.....!!!!

(Θερμή και εγκάρδια υποδοχή συζύγου σε σύζυγο μετά από αργούρα στο καφενείο;)😂😂😂😂

-Καλησπέρα...μα γιατί είσι ακόμα ξύπνια;
-Κακώς του διάουλου του μαύρουνι. Μπα βρικις του δρομου κι ηρτις;
-Να μαθέ κ'βιντιάζαμε στου καφινείου κι...
-Σουβαρόνι τόπου παέντι... του ξεφσκατζιδκου π' μαζευϊτι ούλ η σάρα κι η μάρα...
-Ε που να πάμι για πεμ'; Πάμι κ'δα και περνούμι τ'ν ωρα μας. Ετσ' κι αποψι... πε τονα πε τ' αλλου...πέρασι η ωρα κι δε του κατάλαβα.
-Κι τι κ'βιντιάζατι; Του Μεσανατολικό λύνατι; Δε τα αφην'ς αυτά; Ξαντί τι θα γεν'ντανι σαπαν...τι νιτιρεσα θα καματι;
-Βρε τιπουτα δε κάναμι...ημνα μι του Μητσου κι του Γιωργ'...
-Πάλι μ' αυτουνις τσ' μπισλιμέδις ήσνα...αυτοί σι παρασέρνι μ'σκαρ'.
- Ε όχ' κι μπισλιμέδες οι αθρώπ'...
-Ναι μωρε σ' θιξαμι του κατσ'κουγαμ' και του κουπριτ'. Τσ' κάψανι τσ' γ'ναικι τσ'...μ'θελενι κι παντρεια. Ιρμαδια δεν εχ'νι ν μαζιφτουνι;
-Ναι ουλου καμμένις είναι οι βουβάλις...ούλα στου χερ' τσ' τα 'χνι. Του καημό τσ λέανι οι αθρώπ'.
-Εχ'νι τα μούτρα κι μ'λανι...αλλά ουλ' τ' γρουνιού τα μούτρα έχιτι...τι πιριμέν'ς...σώσι τωρα κι πάνι ξηρουμαρασ' γιατί δε μπουρώ...τ' πίεσ' μ' ανεβασις βραδυατ'κου...θα μι στίλ'ς στ'ν ασπρουκουκαλια πριν απ' τ'ν ώρα μ. Κι τοτι να δω τι θα κάμ'ς...άχρηστου κουρμι..π' δι ξέρ'ς ουτι ένα αυγό να βρασ'ς. Θα βρουμίσ' του στόμα σ' , θα σι φάει του σκλίκ' ετσ' και πιθάνου.
-Θα πάρου μια ξεν' να μη πιριτάει, να μ' φέριτι μι του σεις κι μη του σας. Οχ' θα χου σένα να μη καις κι να μη ψεν'ς.
-Γι αυτο μαρε τα κάν'ς ούλα αυτά; Για να πιθάνου να βατευβ'ς ξένις; Τι θα σ' λμπιστούνι βρε...τνι ουμουρφιά σ'; Που δε συ τρώνι ούτι οι σκύλ' όπους γιν'κις; Φουσκόψαρου ε φουσκόψαρου. Για τσ' παράδις π'δεν έχ'ς; 

Οχ' βρε δε σ' κάνου τ' χαρ' να ψουφουλουϊσω...θα σι στείλου πρώτουνι για να σ' πάρου σύνταξ' κι να τνι πιρνάου κουτσάν'!!!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Το σαμιακό γλωσσικό ιδίωμα
"Το Σαμιώτικο γλωσσικό ιδίωμα, όπως αναφέρει ο αείμνηστος δάσκαλος και λαογράφος Νικόλαος Δημητρίου, είναι κλωνάρι της Ελληνικής γλώσσας, της κοινής δημοτικής. Δεν διαφέρει σημαντικά από αυτήν, γιατί ούτε πολλές τοπικές λέξεις έχει, ούτε και προφορά διαφορετική: ( λαρυγγόφωνη, ρινόφωνη ή μακρόσυρτη ), όπως παρατηρείται σε άλλα ελληνικά ιδιώματα, κυρίως νησιώτικα (π.χ. κρητικά, χιώτικα, κερκυραίικα, ικαριώτικα κ.α.). 
Ωστόσο τα Σαμιώτικα είναι δυσκολοπρόφερτα και δυσνόητα
Την ευθύνη γι αυτό έχουν το ανελέητο φωνηεντοκυνηγητό ( έκθλιψη, αφαίρεση, αποβολή, κράση και κώφωση) και τα πολλά και ποικίλα πάθη συμφώνων, που εμφανίζει το ιδίωμα του τόπου μας." Μιχάλης Εμ. Βελώνης

Με το  Σαμιακό Γλωσσικό Ιδίωμα, έχουν ασχοληθεί:

Ο Επαμεινώνδας Σταματιάδης με το τόμο Ε των ΣΑΜΙΑΚΩΝ του Αθήνα 1966

Μπορείτε να κατεβάσετε το συγκεκριμένο τόμο, πατώντας ΕΔΩ, ή να διαβάσετε ένα μικρό απολαυστικό απόσπασμα από ΕΔΩ!

Ο  Νικόλαος Α. Δημητρίου, Λαογραφικά της Σάμου Λεξικό του Σαμιακού Γλωσσικού Ιδιώματος 6ος και 7ος τόμος.
 Ο 6ος τόμος, Αθήνα 1993 και ο 7ος, Αθήνα 1996 των Λαογραφικών της Σάμου του Ν. Α. Δημητρίου περιλαμβάνουν το Λεξικό του Σαμιακού Γλωσσικού Ιδιώματος.


Η Επεξεργασία–Συμπλήρωση και Επιμέλεια της Έκδοσης έγινε από το γιο του Συγγραφέα, Αλκιβιάδη Δημητρίου, ο οποίος είναι και συγγραφέας του Πρόσθετου τόμου Ευρετήριο και Συμπλήρωμα στα Λαογραφικά της Σάμου του Ν. Δημητρίου, Αθήνα 2002.

Ο Μενεκράτης Ζαφειρίου: Το Γλωσσικό Ιδίωμα της Σάμου. Αθήνα 1995
Φωνητική, μορφολογία, τοπωνύμια, ονοματολογία σε εικόνες, γλωσσάριο με ετυμολογικές παρατηρήσεις

Ο Κ.Τζαννετής , Γλωσσάριο του Μαραθόκαμπου Σάμου, Θεσσαλονίκη 1996.



Στο χώρο του διαδικτύου, από το 2012, υφίσταται το ιστολόγιο "Τα Σαμιώτ'κα" του καθηγητή Κώστα Βαλεοντή από τον Παγώνδα.

Το ιστολόγιο έχει αντικείμενο το Γλωσσικό Ιδίωμα της Σάμου, το Σαμιακό Ιδίωμα (ΣαμΙ), που δυστυχώς – όπως και άλλα «περιφερειακά» γλωσσικά ιδιώματα – τείνει να εξαφανιστεί.

Στόχος του (Σαμιώτη) ιστολόγου είναι να παρουσιάσει, να αναλύσει, να αποτυπώσει, να αποθησαυρίσει κείμενα γραμμένα στο Σαμιακό γλωσσικό ιδίωμα, αλλά και κείμενα αποδοσμένα προφορικά στο ιδίωμα αυτό, αναλύοντας παράλληλα – στο μέτρο του δυνατού – γραμματικά, συντακτικά ή και ετυμολογικά φαινόμενα του ιδιώματος αυτού. (από την Εισαγωγή του ιστολογίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα